Alacsony lett az AFP értékem, Down-kóros a babám?
20 éves 18. hetes terhes kismama vagyok. A 16. hetes vérvizsgálat laboratóriumi eredményem azt mutatta ki, hogy a 21-triszómia pozitív, 1/54. AFP 0,39 MoM lett, a hCG meg 2.91 MoM. A vérvétel akkor történt mikor pontosan 16 hetes és 0 napos terhes voltam, lehet túl korán mentem volna?
Voltam már a 18. heti genetikai UH-n ott mindent tökéletesnek találtak, Down-kórra utaló jelet nem találtak.
De azért tovább küldtek a Debreceni klinikára genetikai tanácsadásra, a véreredményem miatt. Ott is volt UH-m és szintén rendben találták a babámat. A tanácsadáson felajánlották a magzatvíz vételt, de elutasítottam a kockázatok miatt. Végül a biztonságosabb és drágábbik lehetőséget választottam a PrenaTest-et. Már nagyon aggódom, nem akarom hogy baja legyen a babámnak :(
Vélemény?
36 évesen vártam a 3. babámat.
Alacsony lett az afp-m, bár nem ennyire, mint a Tiéd. Csináltattunk integrált tesztet, az negatív lett. Az orvosom azt mondta, hogy a tesztnek hiszünk nem az afp-nek, így nem küldött el sehová. A babám azóta megszületett, semmi baja, nem beteg! :)
Az AFP önmagában nagyon keveset mond a Down-szindróma esélyeiről, nem is számítanak belőle kockázatot. Az 1:54, amit írsz, nem csak ebből jött ki.
Ezt az értéket magasnak szokták tartani és mint nálad is, magzatvíz vételt javasolnak. Valójában 54 ilyen értékekkel rendelkező terhességből egyszer Down-szindrómás a baba, vagyis még mindig sokkal (54x) nagyobb az esélye, hogy nem az.
A PrenaTest megbízható eredményt ad és kimutatja a Down-szindrómát (is). Annyi személyeset hadd tegyek hozzá, hogy bár a várandósok előtt a legnagyobb mumusnak a Down-szindrómát festik le, azért ez messze nem így van, csak ezt jól lehet szűrni és viszonylag gyakori (korántsem olyan gyakori, mint pl. az autizmus, amire nincs szűrés). Én is egy Down-szindrómás gyerek (és három másik) boldog anyukája vagyok :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!