Kezdőoldal » Ismerkedés » Egyéb kérdések » Vannak itt vegánok?

Vannak itt vegánok?

Figyelt kérdés
Vegánokkal szeretnék ismerkedni. Érdekelne, hogy miben változtatott meg téged ez az életmód?

ápr. 28. 12:25
 1/10 anonim válasza:
Nincsenek
ápr. 29. 19:19
 2/10 anonim válasza:
8 év után ex-vegán nem jó? :)
ápr. 29. 19:23
 3/10 A kérdező kommentje:
2es oké! 8 év vegánság alatt mit tapasztaltál? Jobban érezted magad? Miért hagytad abban?
ápr. 29. 19:27
 4/10 anonim válasza:

Az elején élveztem a vegán étrendet, illetve megundorodtam még a húsnak a szagától is. Azoktól az ételektől is, amiket korábban szerettem - észrevettem, hogy van velük "valami", amit korábban nem éreztem, és most, hogy nem eszem, már észreveszem.

Egyébként sok jót nem tudnék írni, sajnos. Azért hagytam abba, mert megbetegedtem a megfelelő táplálékkiegészítők szedése mellett is, illetve híztam (rendszeresen sportolok), mert sosem tudtam rendesen jól lakni, csak megtömni magam jóllakottság nélkül. A hangulatom sokat esett.

Fogyni sem tudtam rajta, mert nincs olyan vegán étel, ami csak szín fehérje, szénhidrátok nélkül (pl. a lencse nem ilyen, de a seitan sem, ami egyébként színtiszta, 100% glutén), illetve nem találtam fenntarthatónak sem. Meg kellene egyek vagy 3-3500 kalóriát, hogy minden tápanyag meglegyen, ezt a világ legkülönfélébb növényeiből, minden nap. Extrém kevés opciót hagy, és nem tudok 3500 kalórián fogyni. És nincs kedvem minden egyes nap megenni fél kiló lencsét sem, nagyon hamar unalmassá válik.

Ha még összekombinálod ezt azzal, hogy elég nagy csúsztatás, hogy "minden tápanyag megvan a növényekben is", akkor nem olyan nehéz kijönni belőle - konkrétan muszáj, ha gyógyulni vagy fogyni akarsz (bár sokan le is fogynak, gondolom akiknek nincs étvágya, de ők is minőségileg éheznek).

Minden tápanyag pedig azért nincs meg ebben a diétában mégsem, mert nem a megfelelő formában vannak meg a növényekben azok a tápanyagok, azokat nagyon nehéz felszívni a rostokból (a rost emészthetetlen), és ha még fel is szívod, mondjuk a lencséből a vasat, az nem hém-vas lesz (heme iron), hanem egy gyengébb, növényi változat, amiből lehet, el tudod érni a minimumot, ami az állati vasból kéne, csak az a baj, hogy a növényiből kétszer-háromszor annyi kéne, hogy meglegyen a napi vas szint, a felszívódás és konverziók miatt. Ezért is "kéne" napi 500g lencsét megenni, és az csak a vas, van még 14 másik tápanyag, ami hasonló.

Pl. A vitamin. A béta-karotin az nem A vitamin, hannem béta karotin. Ilyen 15:1-hez arányú konverzióval, ami egyes embereknél nem is működik, vagy rosszabb mint 15:1, kb. felejtős, hogy az átlag ember A vitamint fog előállítani a béta karotinból, főleg nem eleget, a ko-faktorokról (amiket még igénybe vesz ez a konverzió) meg senki nem is beszél.

Ugyanez az omega3-mal. Van lenmag, meg még pár dolog, és azt mondják, hogy majd a te tested átalakítja azt EPA és DHA-vá. Aha, ilyen 1-3%-os arányban tényleg, miközben mások még rendes hallal is küzdenek bevinni a megfelelő dózist.

A kolin (choline) sincs kb. semmiben sem, holott jelentős hatással van az idegrendszerre és még más kevésbé elhanyagolható dolgokra.

Lehetne még sorolni nagyon sokáig, de az anti-tápanyagokat, amivel a növények védik magukat a növényevő állatok ellen (mivel elfutni nem tudnak), még meg sem említettem.

Mindezek a növények egyébként tele vannak emésztést és felszívódást blokkoló természetes vegyületekkel, amik tovább csökkentik a tápanyagszerzés hatásosságát. Pl. blokkolják az enzimedet, amivel le tudnád bontani adott tápanyagot. A növények általánosan ilyen anti-tápanyagokkal védekeznek a növényevő állatok túlszaporodása ellen, és nem, ezek közül nem mind semmisül meg a főzés során (ellenben főzés során megsemmisül a tápanyagok közül is néhány).

Én nagyon szerettem volna, ha működik a vegán diéta, de sajnos csak nagyon nagy jóindulattal és csak papíron működik, és/vagy klinikai körülmények között. Minél több állati eredetű ételt hoz vissza valaki az étrendjébe, annál jobban tud ez működni. A lakto-vegetarianizmus jobban működik, mint a vegánság, a lakto-ovo vegetarianizmus jobban működik, mint a lakto-vegetarianizmus, a peszketarianizmus jobban működik, mint a lakto-ovo vegetarianizmus, és így tovább.

Végső soron etikai okokból voltam vegán, de azokkal az állításokkal is hasonlóképpen meg tudok birkózni. Dr. Gregert is követtem, tisztában vagyok a dolgok hátterével, és tényleg szerettem volna, ha működik, de nem.

ápr. 29. 19:54
 5/10 A kérdező kommentje:

4es köszi a választ, én is hasonlókat tapasztaltam magamon, hogy valamilyen állati eredetű étel azért csak kell. Bár még kutatom a módját, hogyan lehet növényi étrenden élni. Egyelőre sikertelenül.

Azt megkérdezhetem milyen betegséged lett a vegán étrendtől?

ápr. 29. 22:11
 6/10 anonim válasza:

Lelassult pajzsmirigy működést vérből mértünk, de volt vashiány, folsav hiány, a B12 kicsit túl magas volt, gondolom a túlkorrigálás miatt, illetve prediabétesz, amit azóta sikerült rendbe hozni. Gondolom nem tett jót, hogy minden étkezésben van szénhidrát, és hogy fizikailag képtelenség volt jól lakni.

Mivel a tojástól elképesztően jól éreztem magam, és többek közt az jó forrása a kolinnak, feltételezem lehetett egy kisebb kolin-hiányom is.

Közben negatív irányba elborult az izom-zsír arányom is, ami persze egy általános anyagcsere romlást is mutat.

Egyébként mikor 8 év után végre megettem egy steak-et, emlékszek, hogy bekönnyezett a szemem, mintha valami extrém sikerélményem lenne, ami arra enged következtetni, hogy talán ez az egész kaland úgy jött át a testemnek, hogy éhezek mert nem tudok vadászni, és 8 év után végre elejtettem valami állatot. :D

Ha mindenképpen vissza kellene térjek valamiféle főleg növényi alapú étrendre, akkor én a tojást és tejtermékeket hoznám vissza, és ha belefér, akkor a halat vagy kagylókat is. Ezek etikailag kicsit elfogadhatóbbak, bár ezekről is van sok elborult videó.

Ha nem etikai vegán vagy (de akár etikai vegánként is), talán érdemes lehet a májat átgondolni, mert igazi tápanyagbomba, és (az etikai része) általában kidobni szokták, vagy kutyáknak adni.

Persze csak akkor, ha mindenképpen szeretnéd elkerülni a rendes húsokat. Én jelenleg főleg egy hús és (botanikailag) gyümölcs alapú diétára szorítkozok, és nagyon jól működik.

ápr. 30. 13:05
 7/10 A kérdező kommentje:
6os Akkor lényegében egy paleolit szerű étrenden vagy most? Gabonát és egyéb növényeket is eszel vagy csak hús és gyümölcsök?
ápr. 30. 13:44
 8/10 anonim válasza:

A vegánság után a kiindulópont az volt, hogy realisztikusan az ősi, vadászó-gyűjtögető ember vajon mit evett volna. Egy ideig csak erre szorítkoztam (a hús és gyümölcs meglepően jó kombináció; egyébként ezt sosem toltam ketogén irányba), aztán kísérleteztem más dolgokkal is, mint pl. gabokafélék, de ezekből soha semmi jó nem származott. A legegyszerűbb fehér rizs talán jobban tolerálható, éppen a feldolgozottsága miatt, mint mások, de szerintem még ez sem éri meg.

(Talán egy extrém nézetem: sőt, a gabonafélék olyan egészségtelenek, hogy még a tápokkal etetett állatok zsír-kompozícióját is rontják - még állatok sem bírják őket, max. tolerálják, kis kivételt itt a kérődzők képeznek a sokkal összetettebb emésztésük miatt).

Úgy gondolom, hogy itt egy kicsit komplexebbek és személyesebbek lettek a nézeteim, amit talán nagyon hosszú lenne itt kifejteni megfelelő alapossággal, de a lényeg annyi, hogy volt egy kiindulópontom, azt sosem hagyom el túlságosan, és amiről úgy látom, hogy biológiailag/kémiailag lehet értelme, azt kipróbálom (nem ragaszkodok feleslegesen a "természetességhez", már csak kényelemből sem), majd beiktatom vagy félreteszem.

A növényekre extraként tekintek, és az anti-tápanyag koncepció jelentős szerepet játszik a nézeteimben. A gyümölcsöt egyébként éppen ez magyarázza; a gyümölcs a növény azon része, amit a növény szeretne, ha megennének és a magot arrébb elszórnák, ezért a gyümölcsét nem nyomja tele anti-tápanyagokkal, mint mondjuk a levelét, virágát vagy szárát. Szintén kevesebb anti-tápanyag van a gyökerében (pl. raktározó gumók, mint krumplifélék vagy répa), mert ott nem várja földi növényevő állatok támadását.

Nagyon sok ételt, pl. az említett répát, stratégikusan eszek, mert pl. a répában lévő emészthetetlen rostok jó hatással vannak a teljes bélrendszerre, sőt, a hormon rendszerre is. Hasonló rostokkal rendelkezik egyébként a közönséges csiperke gomba és a bambuszrügy is.

Ez alapján inkább azt mondanám, hogy a természetes ételek közül amit megeszek, az inkább ételenként kerül eldöntésre (a fő irány továbbra is a hús és botanikai gyümölcs; egyébként azért írom, hogy botanikai, mert olyan "gasztronómiai zöldségek", mint a paradicsom, uborka, tökfélék és mások, valójában a növény gyümölcsei).

Fontos volt még a hagyomány is, mert azt találtam, hogy a népszerű "zöldségek" sokszor nem zöldségek (pl. paradicsom, paprika), és valószínűleg éppen azért tudtak népszerűvé válni, mert nem okoztak nagy bajt az embereknek. A többivel kapcsolatban, mint pl. hüvelyesek (amiket egyébként nem fogyasztok, nem hiszem, hogy megéri), ha megnézzük, hogy hagyományosan hogyan készítik ezeket el, akkor azt látjuk, hogy a módszer a lehető legjobban minimalizálja az anti-tápanyagok jelenlétét; pl. hogy a babot előbb kiáztatják, aztán hosszú forralás közben akár többször is cserélnek alatta vizet. Ez elég különböző mondjuk egy pressure cooker-es főzéstől.

Illetve az is szem-felnyitó hatással volt még, hogy a legtöbb zöldség, amit ma esszenciálisnak tekintenek, soha nem is létezett volna emberek nélkül, mert a szó szoros értelmében az ember állította őket elő. Tehát alapvetően lehetetlen, hogy "esszenciálisak" legyenek, mivel senki nem evett ilyeneket történelmileg (vannak ilyen gyümölcsök is - de azok gyümölcsök).

Például:

[link]

ápr. 30. 14:44
 9/10 A kérdező kommentje:

8

Érdekes meglátásaid vannak. Azt én is észrevettem, hogy a szervezetem a legjobban a gyümölcsöt szereti. Több kilót meg tudok enni egy nap gond nélkül és nagyon jól hidratál, még vizet sem kell igyak (ugye a gyümölcs nagyrészt víz).

Az ősember hipotézisedre visszatérve: logikusan gyümölcsevők kellene legyünk hasonlóan a csimpánzokhoz. Mivel az ember trópusi éghajlaton érzi otthon magát, ezért télen nyáron volt gyümölcse, szóval nekem ez a leglogikusabb.

A teljes vegánság sajnos nálam se működik, pedig próbáltam. Tojás és tejtermék kell a magas fehérje tartalom miatt. Húsra úgy gondolom viszont nincs szükség, vagy legalábbis nagyon minimálisan.

ápr. 30. 17:03
 10/10 anonim válasza:

Jól mondod, én éppen a hidratáció miatt iktattam be őket. Vannak, akik a vegánokkal ellentétben csak és kizárólag húst és állati-eredetű tápanyagokat esznek. Ők folyton arról panaszkodnak, hogy hiába isznak, mert sosem oltja a víz a szomjukat. Szénhidrátok vissza-adagolása gyümölcsökkel általában azonnal meg szokta oldani a problémát.

Azonban ha olyasféle vegán lennék, aki csak gyümölcsöket eszik (frutarian), akkor szintén nem laknék jól. Szükségem van a fehérjére, illetve az állati eredetű tápanyagokra, mert a valódi tápanyagok onnan származnak (és mivel állati, ezért az ember általában közvetlenül fel is tudja használni, nem kellenek az extra konverziók, biológiailag sokkal elérhetőbbek). A gyümölcsöket én elsősorban hidratáció, C vitamin, és pszichológiai okokból fogyasztom (pl. mert növelik az étel térfogatát, finomak, és változatosak). Ha megnézzük a bennük lévő tápanyagokat, akad egy-két dolog, illetve akadnak különösen előnyös gyümölcsök számomra (pl. görögdinnye), de túl sok minden azért nincsen bennük. Kb. víz, kis cukor (ami egyébként nem ellenség, még az egyszerű sem, ha gyümölcsben van), C vitamin, és ennyi. Minden más extra.

Nincs semmi "tudományos bizonyítékom" rá, de szerintem jelenleg alulértékeljük az egészséges étrenddel foglalkozó körökben, hogy mennyire fontos, hogy finom legyen az étel. Legalábbis azokban a körökben, ahol én eddig voltam. Szerintem el van ott valami rejtve, amire még nem jöttünk rá. A másik alulértékelt dolog a hidratáció, pedig nagy mértékben el tudja nyomni a valótlan éhséget és sóvárgásokat, ami sokaknak nagy segítségére lenne.

Szerintem tojással és tejtermékekkel már rendben lehetsz, személy szerint nekem ott az lenne a problémám, hogy mind a kettő nagyon hamar megdobja a zsírbeviteled is (habár a 0.2%-os túró alap nálam is), szemben mondjuk egy csirkemellel, ami 100 grammonként 20-25g fehérje, és kb. semmi más.

Persze a céljaidtól függően teljesen megfelelő is lehet a tojás-tejtermékes felállás, és vannak módszerek is arra, hogy kevesebb legyen a zsír. Főleg, ha alapból sincs szükséged annyi fehérjére, akkor pedig tényleg megfelelő lehet.

ápr. 30. 17:59

Kapcsolódó kérdések:

Ajánlanátok recepteket amik teljesen Vegánok? Vegetáriánus vagyok már évek óta, de szeretnék vegán lenni teljesen.

Na most ugye ez nem egyik napról a másikra megy de esetleg van egy két könnyebb receptetek? Hogyan célszerű átállni? Miket hogyan pótoljak? Pl. tojás, természetesen a vitaminok, stb stb. Nagyon köszönöm ha segítetek. 21/L

Vegánok, vegetáriánusok, más a hozzáállásotok azok felé, akik kutyát fogyasztanak, mint azok irányába, akik itthon hagyományos húsokat?

Azt vettem észre, számos mindenevő undorral, lenézéssel tekint a keleti népekre, akik kutyát, macskát fogyasztanak. Nem tudom megérteni, mégis honnan ez az arrogancia, lekezelés, hiszen ők pontosan ugyanazt csinálják. Legfeljebb a vegánoktól lenne elfogadható ez a...

Vegánok, fogyasztanátok olyan mű húst amit laboratóriumi körülmények között hoztak létre?

Élő állatból vett minta alapján klónozott hús már elérhető a piacon. Természetes úton elhullott állatból mintavételezett, agy és idegrendszer nélküli klónok, Petri csészében kitenyésztve. Nincs kínzás, "gyermek"-nek hívott állati utód, se embertelen bánásmód.

Etikai vegánok miért tartanak kedvtelésből húsevő állatokat?

Nagy divatját éli pl az ölebek, macskák tartása és észrevettem, hogy "vegánoknál" is. Csak szerintem egy paradox dolog, ha valaki "térít", meg lenézi az olyan embereket, akik húst esznek, mégis ilyen állatokat tart, amiknek a tartása ugyanolyan szenvedéssel jár más...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!