Ebben az esetben honnan kellett volna tudnom hogy a rendőr mire gondol?
A Szechenyi István térről hajtottam fel személygépkocsival a lánchídra. Na most ezt nem szándékosan tettem, csak a tábla közelébe érve ahol a kivételek olvashatóak: taxi, bkk, motorkerékpár ott már nincs lehetőség korrigálni mert mindkét irányból korlát van és záróvonal. Egyébként a gps az balra tartott volna csak elcsesztem mert nem láttam át hirtelen hogy ő most a balra vagy a jobbra tartó sávra gondol. Egyébként is ideges voltam mert a párom vittem haza műtétről és minden egyes úthiba miatt jajgatott mert fájdalmai voltak. Pechemre pont akkor megjelent mögöttem egy kisbusszal rendőrök. Aztán a megafonba elkezdett üvölteni hogy balra álljak félre. De még a híd közepén hártunk. Mondon magamban hát ez orbitális fszs@g, mert jönnek szembe de úgy voltam vele hogy hát ha a biztos úr ezt parancsolja akkor rendben. Megvártam azt az egy autót ami szembe jött majd amikor elment kissé bizonytalanul elkezdtem balra átsorolni a záróvonalon aztán azonnal üvöltött megint hogy a forgalommal szembe megyek meg mit csinálok (ekkor eléggé megkönnyebbültem hogy legalább ebben egyetértünk hogy ez egy nagyon hülye ötlet) Szóval mentem tovább a körforgalom irányába ami a híd után van. Aztán kinéztem magamnak hogy van egy parkoló a körforgalomból kifelé menet a jobb oldalon és ott szándekoztam megallni, de amíg még a körforgalomban voltam újból visít hogy miért nem alltam meg.(miközben épp meg akartam állni az előbb említett helyen) Aztán mondta hogy ott ahol vagyok álljak meg. Aztán kiszállt, odasétált a bal 1 -hez és a kezével mutatta hogy oda álljak meg a parkolóba.(Mondjuk nem értem akkor miért állított meg előtte ha magam is oda akartam állni ahová mutatta) Aztán végül nem bírságolt meg hanem csak figyelmeztetett. Engem amúgy nagyon bántott a dolog és otthon meg is néztem google street view-al mert ott a helyszínen nem értettem mi volt a gond hogy mit magyaráz annyira behajtani tilos tábláról. Aztán mikor itthon utána néztem akkor láttam hogy végülis nem az az álltalános mindenkinek behajtani tilos tábla (vörös alapon fehér csík) hanem a "mindkét irányból behajtani tilos" tábla ami a fehér alapon piros kör. Megjegyzem fogalmam sem volt ennek a táblának a létezéséről (eleve nem is értsm miért nem sima behajtani táblát tesznek ha ott annyira irgum burgum tilos behajtani, aztán annak alá lehet írni a kivételt). Próba képpen lementettem erről a tábláról a képet, megmutattam a feleségemnek (fogalma sem volt róla hogy mi az, megmutattam a kollegáimnak azok sem tudták mi az magyarazat nélkül. Ha úgy kérdeztem mondják el melyik a "mindkét irányból behajtani tilos" tábla akkor
nem mondta meg senki hogy az márpedig a fehér alapon piros kör. Na mielőtt valakinek ettől kinyílna a bicska a zsebében nem állítom hogy ez egy reprezentatív felmérés lenne és azt sem hogy nem én voltam a hülye csak annyit hogy nem értem hogy miért van az hogy többnyire mindenki egyetlen behajtani tilos táblát ismer a már említett piros alapon fehér vízszintes vonalat..
Plusz kérdés: Amúgy miért határoztak úgy hogy ott tilos felhajtani személygépjárművel? Addig értem hogy mert ez a szabály de mi az a hasznos közlekedésbeli előny ami egyébként indokolja hogy ennek így kell lennie? (Nem vagyok budapesti, abszolút nincsen helyismeretem)
Plusz kérdés:
Miért van még a google street view képeken is több teljesen szabálytalanul közlekedő személygépjármű abból az irányból a hídon?
Ja annyival kiegészíteném hogy utólag amúgy rájöttem hogy a "balra álljál félre" valószínűleg azt jelentette, azt akarta hogy a körforgalmon belül balra húzódjak le a forgalom elől elzárt részen.
(Ott nekem akkor ehhez nem volt valahogy fantáziám) de sokat segített volna vele ha azt momdja álljak meg a körforgalomban. Akkor egyértelmű.
Nehezen tudom elképzelni hogy ezt a mutatványt megúsztad egy ejnye-bejnyével.
Majd jön a csekk.
Azért van 2 behajtani tilos tábla mert teljesen más a jelentésük.
A piros alapon fehér csík azt jelenti hogy az egy szembe egyirányú út, a fehér alapon piros kör hogy mindkét irányból tilos behajtani.
" Aztán mikor itthon utána néztem akkor láttam hogy végülis nem az az álltalános mindenkinek behajtani tilos tábla (vörös alapon fehér csík) hanem a "mindkét irányból behajtani tilos" tábla ami a fehér alapon piros kör.
Megjegyzem fogalmam sem volt ennek a táblának a létezéséről"
Az igen! Mennyi tábla létezéséről nem tudsz még? Vetted, vagy szerezted a jogsit?????????
"Az igen! Mennyi tábla létezéséről nem tudsz még? Vetted, vagy szerezted a jogsit???????"
Hát nézd. Nem igazán van ebből a táblából sok. Mint mondtam több embert is megkérdeztem az orra alá nyomva hogy na akkor ez melyik tábla. Nem tudták..
Értem hogy az én qv@ anyámat de valahogy nem érzem azt ennek tükrében hogy kilógnék a sorból vagy hogy alkalmatlan lennék a vezetésre csak mert egy ekkora forgalmú városban zéro 0 helyismerettel benézek egy ilyen táblát. És alapból ez nem az a "baleset veszély" helyzet ahol tényleg arról lenne szó hogy szembe a forgalommal egyirányú utcába stb megy valaki. Hanem egyszerűen egy diszkriminatív szabályról van szó hogy ott amúgy a személygépkocsin kívül(kivéve taxi) igazából mindennel lehet menni még busszal is. Igen benéztem és ha ezért megbírságolnak akkor elismerem a szabálysértést ugyanakkor a kérdésben taglalt okok miatt szerintem kicsit furán van ez ott megoldva. És a nyakamat tenném rá hogy ha akárhonnan vidékről jön valaki oda vezetni akkor 10-ből 9 en ezt benézik mert mindenkinek az agya a sima behajtani tilos táblára van ráállva és azt keressük, nem kivétleket olvasgatni.
"Nem igazán van ebből a táblából sok. "
Ha letetted a jogsit, akkor a mennyiségtől függetlenül ismerned kell a jelentését...
"Mint mondtam több embert is megkérdeztem az orra alá nyomva hogy na akkor ez melyik tábla. Nem tudták.."
Furcsa egy közegben élhetsz... "Felénk" ismerik az emberek a táblát, és a jelentését is tudják.
"egy ekkora forgalmú városban zéro 0 helyismerettel benézek egy ilyen táblát."
Meg előtte a sorolást jelző táblát, ami megmutatja, hogy a hídra busszal és bringával lehet menni.
És ez még nem minden: ha TUDOD, hogy nincs helyismereted, akkor miért nem hallgatsz a GPS-re? Az lejön, hogy te vagy a faxagyerek, aki még a baromságát sem tudja elismerni, de bocsi, egyelőre magadat roastolod minden egyes mondatoddal.
"És a nyakamat tenném rá hogy ha akárhonnan vidékről jön valaki oda vezetni akkor 10-ből 9 en ezt benézik mert mindenkinek az agya a sima behajtani tilos táblára van ráállva és azt keressük, nem kivétleket olvasgatni."
Tapasztalatlan lehetsz a vezetéssel kapcsolatban, nem csak városban. Kivételnél nagyjából sehol nincs az, hogy ha mindenkinek tilos, akkor kivéve személyautóval. Na ez az, ami a 100-ból talán 1. Tehát mégcsak olvasgatni sem kell személyautóval. Nem mész arra, és kész. És nem kell olvasgatni. Főleg ha mint írtam, van előzménye.
Street view képekre sokat ne adj, hiszen nem biztos, hogy az aktuális forgalmi rendnek megfelelő időszakban készült állapotot mutat. Persze tudom, hogy a falu szélén nem szokott változás lenni.
"Hanem egyszerűen egy diszkriminatív szabályról van szó hogy ott amúgy a személygépkocsin kívül(kivéve taxi) igazából mindennel lehet menni még busszal is. "
Akkor még a kieg táblát sem sikerült megérteni. Ugyanis pl "mezei" teherautó sem mehet ott. És egyébként éppen az a cél, hogy a tömegközlekedés mehet át a hídon, más nem. Mellesleg Budapesten, de más városokban is, sok ilyen van.
"És ez még nem minden: ha TUDOD, hogy nincs helyismereted, akkor miért nem hallgatsz a GPS-re? Az lejön, hogy te vagy a faxagyerek, aki még a baromságát sem tudja elismerni, de bocsi, egyelőre magadat roastolod minden egyes mondatoddal."
Benne volt a kérdés magyarázatában. Természetesen nem allt szándékomban "nem a gps re hallgatni". Azt hogy ezzel jössz és úgymond szándékossággal vádolsz csak arra bizonyíték hogy élvezed a szituációt hogy amúgy konkrétan elmagyaráztam hogy benéztem. Nem tudom milyen formátumban kellene kifejeznem ami számodra is megfelelő lenne. Nekem úgy tűnik hogy élvezed a szituációt miközben önnön nagyszerűségedben fürdőzhetsz és szörnyülködhetsz rajta hogy ezt valaki benézi. Nem tudom hogy ez ilyen tanárbácsi fétis e amikor az elégtelent vagy rossz osztályzatot kapott diáktól elvárják hogy szégyellje magát és lehajtott fejjel könnyes szemmel a taknyát fújja. Szerintem ezt a track-ot levehetjük a lejátszási listáról hiába neked erre all fel. Ha valóban nem érdekelne akkor nem kezdtem volna el utána járni.
Valószínűsítem hogy abban a két járőrben több emberség volt minekután nem bírságoltak meg hiszen talán ők is tisztaban voltak vele hogy nem veszéjezettem senkit hanem benéztem a táblát és olyan úton mentem ahol az adott forgalmi rend szerint nem mehettem volna. Nem igazán gondolom hogy a két szép szemem miatt úsztam volna meg. Emberek vagyunk, bárki hibázhat. Meg gondolom arra is volt rálátásuk hogy hányan mennek arra veletlenul nap mint nap.
Az említett google street view képeken egyébként amire hivatkoztam nem volt forgalmi rend változás ami lehetővé tette volna hogy a taxin kívul sima személygépkocsik is ráhajtsanak mivel a képeken leellenőrizve a tábla is látható hogy akkor is az volt érvényben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!