Az autó ránt egyet ha leveszem a lábam a gázról 1esben?
Tehát már kuplunggal elindul, nem kell gázt sem adnom feltétlen, de szoktam egy kicsit és 1-2-es fordulatszám között van az autó, lassan gurulok, majd mikor lelépek a gázról akkor ránt egyet, benyomom a kuplungot és megszűnik a rángás, megy a 2-es sebesség.
Megfigyeltem, hogy az mindegy hogy 1-es fordulathoz közelebb lépek le vagy 2-eshez közelebb, ugyanúgy ránt. Viszont ha gázról lelépés után egyből nyomom a kuplungot (szinte abban a pillanatban) akkor nem ránt.
50-es sebességnél még 3-asban van és 1-es 2-es fordulat között, 80-as sebességgel ha megyek akkor rakom fel 4-be és akkor olyan 2-es fordulaton megyek.
Általában mindig 1-es és 2-es fordulat között megyek vele. Ha pl 2esben van vagy 3asban és akkor lépek le a gázról akkor csak minimálisat ránt.

De nem picit ránt, hanem rendes bukunk egyet az utasokkal olyankor.
Olyan mintha hirtelen befékeznék.
Az autóval lehet probléma vagy velem?
Diesel egyébként.

Igen, úgy értem. :)
Tehát 1-esben, ha fel akarok váltani 2-esbe, akkor lassan engedem fel a gázt és ezzel párhuzamosan elkezdem nyomni a kuplungot?
2-esben, 3-asban is pl lelépek a gázról és csak utána nyomok kuplungot miután teljesen felengedtem a gázt.
De akkor ez így nem jó, mindig párhuzamosan kell mozognia a két lábnak, gázt engedem fel szépen lassan, kuplungot meg nyomom szépen lassan és mire a gázt teljesen felengedem addigra a kuplung teljesen be van nyomva.

Ugyanaz történik mint mikor magasabb fokozatban elveszed a gázt, csak az áttételezés miatt 1.-2. fokozatban sokkal erősebben jelentkezik a motorfék hatása minden autónál. A rántás oka pedig, hogy a bal lábad lassabban megy le mint a jobb fel.
“kuplungot meg nyomom szépen lassan” - túl lassan.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!