Szélvédő rendszám matrica kötelező?
Nemrég vettem egy autót, amin nincs ilyen matrica. A szerelő akihez elvittem jegyezte ezt meg, hogy tudomása szerint kötelező. Megnéztem a másik autónkat, ami 12 éve van nálunk. Azon sincs. Régi képeket nézegetve 99%-ig biztos vagyok benne, hogy sosem volt rajta.
Elvileg kormányablakban kellene igényelni, ha nincs vagy megsérült.
Akkor most kötelező lenne lennie, vagy sem?

válasza:Kék csíkos EU-s rendszámnál kötelező igen, meg is b4szna4k keményen ha nincs meg.
A régi magyar zászlós rendszámnál még nem létezett

válasza:Értem, köszönöm a válaszokat!
Nem lehet, hogy ez alól van kivétel?
Csak mert a régebb óta meglevő (fiatalabb) autónkon már EU-s rendszám van. 2011-es gyártmány, 2 éves korábban vettük meg 2013-ban egy márkaszalonból (pár nappal előtte cserélte le valaki egy zsír újra, a "régit" meg beszámolták neki, mi meg megvettük). Már akkor sem volt rajta matrica, és azóta sincs. A 12 év alatt már volt egy pár műszaki vizsgája az autónak, meg igazoltattak is már benne ülve. Eddig nem bukott ki a matrica hiánya. Az autó egyébként egy Toyota Corolla.
Ez csak véletlen lenne, vagy lehetséges hogy ezen nem volt gyárilag és nem is kell rajta lennie?
A nemrég vásárolt autóm meg még magyar zászlós, így az érthető hogy miért nincs rajta.
"Csak úgy gyártják újra, ha a régi megvan és beazonosítható."
Szóval akkor ha nincs meg, akkor nem is kaphatok rá újat? Magyarul annak a kis matricának az értéke vetekszik egy (újabb, EU-s rendszámos) autó komplett értékével, mert ha az a matrica eltűnik akkor kuka az egész autó?

válasza:Nem lehet véletlen, eu-s rendszám csak matricával érvényes, anélkül műszakit nem kaphat, rendőr megbüntet. A matrica a rendszámmal egyenértékű hatósági jelzés.
Talán szélvédő volt cserélve, és nem kértek újat. Ilyenkor le kell adni a régit, akár óvatosan lehúzva, akár az üveggel körbevágva, és legyártanak egy új matricát kb 1000 ft összegért.
Ha viszont nincs meg a matrica, akkor se kuka az autó😂 viszont nem gyártják újra, hanem teljesen új rendszámot kap, új táblák, matrica, forgalmi, törzskönyv, ez viszont már 20-30ezer közötti összeg lehet most.

válasza:Lehet hogy ez 2013-ban ez még máshogy működött?
"eladni sem adhatod el csak úgy mert eredetvizsgán is már bukik"
Mert amikor vettük, akkor simán átment eredetvizsgán matrica nélkül. Meg utána a műszaki vizsgákon is.
Az új rendszám + minden más nem hangzik jól.

válasza:Csak azért "hadakozom", mert az itt leírtak közül (kötelező, műszaki vizsgán bukó, eredetvizsgán is, büntetnek miatta) én eddig egyik következménnyel sem találkoztam, pedig elvileg mindegyikkel kellet volna, ha tényleg úgy működne a rendszer, ahogy az le van írva.
Hétfőn majd bemegyek a kormányablakba, és megkérdem mit lehet tenni ilyenkor.

válasza:Nemcsak a hiánya bukó műszakin vagy eredetvizsgán, hanem a legkisebb sérülése is. Ez van.
Láttam már olyat, hogy repedt szélvédővel meglett a műszaki, de hatósági jelzés nélkül soha.
Nem volt szélvédőcsere?
Az átrendszámozás lesz a te esetedben a várható megoldás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!