Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mennyi benzint érdemes télen...

Mennyi benzint érdemes télen tölteni dízel autóba?

Figyelt kérdés

Egy régi, előkamrás, szívódízelről van szó. Mostani dízellel tankolva, nem a 30 éves tapasztalatokra vagyok kíváncsi.

Érdekelne, hogy mostanában mennyi benzinnel indul kellően jól egy ilyen motor. Tehát hogy pl. 1,5%, vagy 5%, vagy valami hasonló.

A régi adatok megvannak: -15°C-ig kb. 10-15%, -25°C-ig kb. 25-30% benzin hozzáadása volt a javasolt. De az akkori dízel sokkal jobban megdermedt, mint a mostani, így a mostanihoz már nem kell ennyi.

Most a télen 2 értéket próbáltam: 0% -> 4. izzításra indult el az autó, 10% -> az első izzítás után elindult.

Örülnék, ha lennek valakinek konkrét értéke, hogy mi az az arány, ami a mostani dízellel keverve már jó izzítást tesz lehetővé, hogy ne nekem kelljen kikísérleteznem.

febr. 6. 23:55
1 2 3
 1/24 A kérdező kommentje:

Félreértés ne essék, nem akarok most benzint tankolni bele, mert most már csak 0 fok körül van éjjelente. Viszont pár hete még volt az -10 is, és akkor már szinte kénytelen voltam.

Csak most jutott eszembe rákérdezni erre.

febr. 6. 23:56
 2/24 anonim ***** válasza:
33%

Van egy másfél millió kilométert futott kamrás mercim.

-20-ban is pöccre indul sima gázolajjal.

Prémiumot sosem látott nálam.

Tavasztól őszig megy bele étolaj is rendesen, azzal is szépen indul.

Ott inkább más lesz gond nálad, nem az üzemanyag.

febr. 6. 23:58
 3/24 Távvezérlésű nyakkendő kötőgép ***** válasza:
90%
Semennyit.
febr. 7. 04:43
 4/24 A kérdező kommentje:

#1: A mercinek mennyi a gyári ajánlott benzin aránya? Mert ha annak alacsonyabb, vagy épp semennyi, akkor az eleve jobb volt, mint az én Golf-om. És nem gondolnám, hogy valami gond van vele. Ugyanígy működött már 92-ben is. Akkor vette nagybátyám, én meg tőle örököltem meg. Azóta ilyen jellegű javítás nem volt rajta végezve. És ha azóta csak annyi a baja, hogy hidegben nehezen indul, akkor én ezt nem tekintem hibának mert akkor az rosszabbra fordult volna. Ez egyszerűen csak ilyen. Kell neki a benzin.

#2: A semennyinél biztos hogy több. Mint ahogy írtam, próbáltam benzin nélkül, és alig indult. 10%-al teljesen jó volt, de az a sejtésem, hogy kevesebb is elég lett volna neki.

febr. 7. 09:32
 5/24 anonim ***** válasza:
100%

Semennyit. A téli gázolaj minusz 20 fokig nem kezd el paraffinosodni.

Nem kell neki a benzin.

febr. 7. 09:46
 6/24 anonim ***** válasza:

Milyen a porlasztás?

Izzitógyertyák mikoriak?

febr. 7. 10:14
 7/24 anonim ***** válasza:
Nincs már rá szükség. 30 éve nagy hidegekben lépten-nyomon ledermedtünk, a mai gázolajokkal nincs ilyen gond.
febr. 7. 12:00
 8/24 anonim ***** válasza:
100%
Ja és sosem a könnyebb indulás miatt kellett a benzin, hanem a paraffinkiválás miatt. Kicsapódott a szűrőkben, mint a szappan, és megszűnt az üzemanyagellátás.
febr. 7. 12:03
 9/24 anonim ***** válasza:

Premium dízelt tankolj, OMV, vagy Shell kúton.

De, amúgy Mo.-i éghajlatot nézve, a normál dízellel sem szokott ilyenféle gond lenni.

Semmit ne tankolj az autódba, ami nem bele való.

febr. 7. 12:37
 10/24 A kérdező kommentje:

#5: Amit én tankolok az -12°C-on olyan sűrű, mint a váltóolaj. Tudom, mert kannából is töltöttem az autóba nemrég. Majd odafagytam míg átcsorgott bele 5 liter. -20°C-on szerintem beleragadna a kannába mint a lekvár. Itt nálunk se a településen és a környezőkön sincs MOL meg OMV kút, csak egy maszek kút van. Itt ilyen dízelt adnak. A legközelebbi márkás kút 25km-re van, csak épp pont a másik irányba mint amerre én járok.

#6: Porlasztás: fogalmam sincs. Gondolom jó, mert ha beindul akkor rendesen megy. Izzítógyertya: szerintem gyári. Vagy a fene se tudja. Mindig első izzításra beindul, kivéve a múltkori nagy hidegekben. De ahogy írtam, 10% benzin megoldotta a problémát.

#7: Pesten vagy valami nagy városban azokkal lehet nincs, de amit én tudok tankolni, azzal van. És nem hiszem, hogy különlegesen rosszat tankolnék. Unkaöcsémék 150 km-re élnek, szintén maszek kúton tankolnak, és ők is raktak hozzá idén benzint, mert ugyan ezt tapasztalták. Meg máshonnan is ezt hallom, akik nem városban nagy neves kúton tankolnak, hogy hidegben még a mostani a mostani dízelhez is érdemes adni egy kis benzint. Mindenki érzésre teszi, de én szeretném tudni a legjobb arányt.

#8: És ha kicsapódik azt hogyan veszed észre? Úgy, hogy reggel hidegben nem indul az autó. Értem én, hogy nem csak a hidegindítás miatt kell bele a benzin, de ha egyszer már beindult, akkor onnanstól kezdve a paraffinkiválás vagy micsoda már nem okoz érzékelhető gondot, mert már jár az autó és ugyanúgy megy mint nyáron.

#9: Sajnos ez nem megoldható a távolság miatt. A benzin pedig bele való, gyári kézikönyvében is benne van, hogy hidegben mennyit kell hozzá adni.

Délután megyek tankolni, megkérdem a kutast is, hogy szerinte mennyi kellene bele, mennyit szoktak mások tankolni.

febr. 7. 12:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Érdemes magasabb oktánszámú benzint tankolni?

Régóta érdekel ez a kérdés, de még nem találtam rá választ. Ha egy 95ös oktánszámú motorba 100-as oktánszámú benzint tankolok, az jelent különbséget? A magasabb oktánszámú üzemanyag jobban bírja a kompressziót, de ezt "észreveszi" a motor?

Gyári LPG-s Daciaba milyen benzint érdemes tölteni? Ami nagyon sokáig eláll, és a lehető legjobb kenést adja a motornak?

Az a fő szempont, hogy nagyon sokáig el kell, hogy álljon minőségromlás nélkül, és mindig a legjobb kenést adja a motornak, mert a legkritikusabb időben használja csak, indulás után, amikor hideg, plusz ugye az lpg-ben nincs semmi folyékony adalék.

Ezen az oldalon mindig elhangzik az érv, hogy bárhol érdemes 95-ös benzint tankolni, mert a minősége meg kell feleljen az előírásoknak. Ezek az...

Több autókkal foglalkozó, autóátépítést is végző ismerősömmel beszélgettem korábban. Szerintük Magyarországon a normál gázolaj minősége megfelel az előírásoknak, de ingadozó a minősége és emiatt ők prémium gázolajat szoktak tankolni a dízelekbe, télen mindig. A...

Milyen használatra érdemes jobb benzint tankolni?

Néha szoktam a sima 95-ös helyett vagy 100-as, vagy az egyes kutaknak a jobb adalékanyaggal rendelkező 95-ös benzinét tankolni. Felmerült bennem a kérdés, hogy milyen időszakokra kellene időzíteni ezeket az alkalmakat, amikor jobb benzint tankolok? Városi használatra,...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!