Mennyi benzint érdemes télen tölteni dízel autóba?
Egy régi, előkamrás, szívódízelről van szó. Mostani dízellel tankolva, nem a 30 éves tapasztalatokra vagyok kíváncsi.
Érdekelne, hogy mostanában mennyi benzinnel indul kellően jól egy ilyen motor. Tehát hogy pl. 1,5%, vagy 5%, vagy valami hasonló.
A régi adatok megvannak: -15°C-ig kb. 10-15%, -25°C-ig kb. 25-30% benzin hozzáadása volt a javasolt. De az akkori dízel sokkal jobban megdermedt, mint a mostani, így a mostanihoz már nem kell ennyi.
Most a télen 2 értéket próbáltam: 0% -> 4. izzításra indult el az autó, 10% -> az első izzítás után elindult.
Örülnék, ha lennek valakinek konkrét értéke, hogy mi az az arány, ami a mostani dízellel keverve már jó izzítást tesz lehetővé, hogy ne nekem kelljen kikísérleteznem.
Félreértés ne essék, nem akarok most benzint tankolni bele, mert most már csak 0 fok körül van éjjelente. Viszont pár hete még volt az -10 is, és akkor már szinte kénytelen voltam.
Csak most jutott eszembe rákérdezni erre.

válasza:Van egy másfél millió kilométert futott kamrás mercim.
-20-ban is pöccre indul sima gázolajjal.
Prémiumot sosem látott nálam.
Tavasztól őszig megy bele étolaj is rendesen, azzal is szépen indul.
Ott inkább más lesz gond nálad, nem az üzemanyag.
#1: A mercinek mennyi a gyári ajánlott benzin aránya? Mert ha annak alacsonyabb, vagy épp semennyi, akkor az eleve jobb volt, mint az én Golf-om. És nem gondolnám, hogy valami gond van vele. Ugyanígy működött már 92-ben is. Akkor vette nagybátyám, én meg tőle örököltem meg. Azóta ilyen jellegű javítás nem volt rajta végezve. És ha azóta csak annyi a baja, hogy hidegben nehezen indul, akkor én ezt nem tekintem hibának mert akkor az rosszabbra fordult volna. Ez egyszerűen csak ilyen. Kell neki a benzin.
#2: A semennyinél biztos hogy több. Mint ahogy írtam, próbáltam benzin nélkül, és alig indult. 10%-al teljesen jó volt, de az a sejtésem, hogy kevesebb is elég lett volna neki.

válasza:Semennyit. A téli gázolaj minusz 20 fokig nem kezd el paraffinosodni.
Nem kell neki a benzin.

válasza:Milyen a porlasztás?
Izzitógyertyák mikoriak?

válasza:

válasza:

válasza:Premium dízelt tankolj, OMV, vagy Shell kúton.
De, amúgy Mo.-i éghajlatot nézve, a normál dízellel sem szokott ilyenféle gond lenni.
Semmit ne tankolj az autódba, ami nem bele való.
#5: Amit én tankolok az -12°C-on olyan sűrű, mint a váltóolaj. Tudom, mert kannából is töltöttem az autóba nemrég. Majd odafagytam míg átcsorgott bele 5 liter. -20°C-on szerintem beleragadna a kannába mint a lekvár. Itt nálunk se a településen és a környezőkön sincs MOL meg OMV kút, csak egy maszek kút van. Itt ilyen dízelt adnak. A legközelebbi márkás kút 25km-re van, csak épp pont a másik irányba mint amerre én járok.
#6: Porlasztás: fogalmam sincs. Gondolom jó, mert ha beindul akkor rendesen megy. Izzítógyertya: szerintem gyári. Vagy a fene se tudja. Mindig első izzításra beindul, kivéve a múltkori nagy hidegekben. De ahogy írtam, 10% benzin megoldotta a problémát.
#7: Pesten vagy valami nagy városban azokkal lehet nincs, de amit én tudok tankolni, azzal van. És nem hiszem, hogy különlegesen rosszat tankolnék. Unkaöcsémék 150 km-re élnek, szintén maszek kúton tankolnak, és ők is raktak hozzá idén benzint, mert ugyan ezt tapasztalták. Meg máshonnan is ezt hallom, akik nem városban nagy neves kúton tankolnak, hogy hidegben még a mostani a mostani dízelhez is érdemes adni egy kis benzint. Mindenki érzésre teszi, de én szeretném tudni a legjobb arányt.
#8: És ha kicsapódik azt hogyan veszed észre? Úgy, hogy reggel hidegben nem indul az autó. Értem én, hogy nem csak a hidegindítás miatt kell bele a benzin, de ha egyszer már beindult, akkor onnanstól kezdve a paraffinkiválás vagy micsoda már nem okoz érzékelhető gondot, mert már jár az autó és ugyanúgy megy mint nyáron.
#9: Sajnos ez nem megoldható a távolság miatt. A benzin pedig bele való, gyári kézikönyvében is benne van, hogy hidegben mennyit kell hozzá adni.
Délután megyek tankolni, megkérdem a kutast is, hogy szerinte mennyi kellene bele, mennyit szoktak mások tankolni.
Kapcsolódó kérdések:
Régóta érdekel ez a kérdés, de még nem találtam rá választ. Ha egy 95ös oktánszámú motorba 100-as oktánszámú benzint tankolok, az jelent különbséget? A magasabb oktánszámú üzemanyag jobban bírja a kompressziót, de ezt "észreveszi" a motor?
Az a fő szempont, hogy nagyon sokáig el kell, hogy álljon minőségromlás nélkül, és mindig a legjobb kenést adja a motornak, mert a legkritikusabb időben használja csak, indulás után, amikor hideg, plusz ugye az lpg-ben nincs semmi folyékony adalék.
Vegyek inkább fémet?
Több autókkal foglalkozó, autóátépítést is végző ismerősömmel beszélgettem korábban. Szerintük Magyarországon a normál gázolaj minősége megfelel az előírásoknak, de ingadozó a minősége és emiatt ők prémium gázolajat szoktak tankolni a dízelekbe, télen mindig. A...
Néha szoktam a sima 95-ös helyett vagy 100-as, vagy az egyes kutaknak a jobb adalékanyaggal rendelkező 95-ös benzinét tankolni. Felmerült bennem a kérdés, hogy milyen időszakokra kellene időzíteni ezeket az alkalmakat, amikor jobb benzint tankolok? Városi használatra,...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!