Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Régen, úgy kb 15-20 éve jól...

Régen, úgy kb 15-20 éve jól emlékszem,hogy a dízel üzemanyag jóval olcsóbb volt mint a benzin? Miért?

Figyelt kérdés
Azt ok,hogy a benzin egy jobban feldolgozott állapota a kőolajnak, de a dízel több értékes anyagot tartalmaz, hosszabb molekulák vannak benne mint a benzinben. Vaslogikám :) alapján a x mennyiségű dízelből x+y mennyiségű benzint lehet gyártani. Tehát benzint gyártani jobban megéri. Illetve a dízelnek drágábbnak kellett volna lennie mivel több energiát tartalmaz.
márc. 5. 15:54
 1/6 Távvezérlésű nyakkendő kötőgép ***** válasza:
63%

Az USA-ból rengeteg dieselt exportáltak Európába, mivel ott nem kellett senkinek a fuvarozó ágazaton kívűl, hiszen mindenki benzines autót vezet. Kerozint lehet még közép-disztillátumokból csinálni - COVID alatt pl. jet fuel lett abból a dieselből amit nem tudtak értékesíteni a kutakon - de korlátozott az átjárhatóság.

Az európai olajcégek gyakorlatilag arra álltak rá, hogy ami benzint finomítanak azt az USA-ba adhatják el legnagyobb haszonnal, s visszaúton meg dieselt tudnak hozni az európai piaci árnál olcsóbban.

márc. 5. 16:09
 2/6 Távvezérlésű nyakkendő kötőgép ***** válasza:
100%
Ui.: Az, hogy a diesel tartalmaz-e értékes anyagokat relatív. Ha valaki energiabubus akkor lehet, hogy neki tényleg értékesebb, de a műanyaggyártás és vegyipar főleg olyan vegyületeket keres, amik a könnyű frakciókból finomíthatóak jól. Benzének, mint a xilol, toulol, sztirol, stb.
márc. 5. 16:19
 3/6 A kérdező kommentje:
nem találtam arra konkrét infót,hogy a Magyar állam akkoriban kisebb adókulcsot alkalmazott volna a dízelre, úgyhogy feltételezem,hogy nem és az akkori -én ilyen 20-30 forint különbségre emlékszem (amikor olyan 200ft körül volt a benzin akkor olyan 170 körül volt a dízel). Ebből vontam le azt a következtetést,hogy valószínűleg a dízelt ennyivel olcsóbb (volt) legyártani.
márc. 5. 16:44
 4/6 Szolovjov ***** válasza:
85%
Olcsóbb a dízel mint a benzin most is, mert olcsóbb előállítani. Csak annyival több rajta az adó, hogy a végeredmény már többe kerül.
márc. 5. 17:52
 5/6 A kérdező kommentje:
köszi mindenkinek a választ. Közben megnéztem a gyártástechnológiát is, az sok mindent megmagyarázott amit eddig nem vagy rosszul tudtam.
márc. 5. 18:18
 6/6 Justinianus ***** válasza:

"Olcsóbb a dízel mint a benzin most is, mert olcsóbb előállítani. Csak annyival több rajta az adó, hogy a végeredmény már többe kerül."

2026 I. negyedévében a benzin jövedéki adója 159 Ft/liter, a gázolajé 149 Ft/liter.

Az áfa egyforma.

Ehhez képest a kutakon a mai napi benzin átlagár 584 Ft, a gázolaj 629 Ft.

márc. 9. 14:06

Kapcsolódó kérdések:

Autó üzemanyag mérő miért nem mutat?

Vadonatúj a műszerfal és a benzin színt mérő is. A műszerfalon a mutató nem megy 0tol feljebb, és világít a tartalék lámpa Is pedig most tankoltam bele vagy 30litert. Már a 3 műszerfalat és 3 benzin mérőt cseréltem nem hiszem hogy mind rossz lenne , tehát kérdés miért nem mutat

Hol tudunk szerezni az autóba bioetanolt?

Bátyám szerzett egy átalakított autót, amit bioetanolra (E85) csináltak meg. Sima benzinnel nem megy, letilt, meg se röffen. Hol tudnánk hozzá bioetanolt szerezni? Természetesen csak magánterületen akarnánk kipróbálni, nincs műszakija az autónak és nem is lesz soha...

Mi értelme a tankszellőztető rendszereknek?

Mármint, hogy miért terjedtek el, és miért használják ma már minden autón? Onnan a kérdés, hogy az autómon tönkrement a tankszellőztető mágnesszelep és közel 30 ezer Forint a cseréje. Az előző autómon nem volt ilyen, ott volt egy pici lyuk a tanksapkában (szemmel nem...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!