Óvatos típusú tanuló fejleszthető annyira, hogy át tud menni a forgalmi vizsgán?
Teljesen nulláról kezdtem vezetni tanulni. Óvatosabb, önkritikus tanulótípus vagyok ezért lassabban alakul ki a jó vezetés, nekem több idő kellett. Eljutottam már vizsgaképes szintre. 2 hét múlva forgalmi vizsgázok. Addig 77 órám lesz. Tudom, elég sok. De most lesz az első vizsgám, mert én is és az oktató is úgy szerettük volna hogy akkor menjek amikor már stabil vagyok, ne bizonytalan szinten, csak mikor megérettem rá.
Az oktató mindig is mondta nekem hogy legyek bátrabb, legyek lendületes, önálló. Nem szabad túl óvatosnak lenni mert sokan buknak emiatt.
Már minden tudás megvan bennem, a bátorság is elkezdett kijönni már belőlem. Apróbb finomhangolási hibáim vannak már csak. Még vizsgáig megyek 3-4 alkalmat vezetni. Egy alkalom mindig 2 óra. Szerintetek ez a pár alkalom segít azon hogy még bátrabb legyek a vizsgán, hogy kicsit még feljebb hozzuk hogy kijöjjön ami bennem van? Azt mondja az oktató jó esélyem lesz.
Megköszönöm aki válaszol, illetve hogy kinek hogy ment, egy óvatosabb vezető átment-e elsőre, hogy sikerült a vizsga hasonló embernek mint én?

válasza:Egyebként eddig mindenből átmentem elsőre. Elsősegélyen is és kreszen is, 74 pontom lett, egy hiba. Tehát ez a 77 óra nem arra utal hogy alkalmatlan lennék rá vagy nehéz felfogású, az oktató is mondta hogy mindent tudok. Higyjem el magamról hogy jó vagyok, mindent jól csinálok. Bármit kérdez jól válaszolok, tudom mit kell csinálni. Inkább gátlásos vagyok, túlzottan önkritikus, maximalista. Ezért volt a túlzott óvatosság is mert mivel van a vezetésben felelősségérzetem (nem esztelen vakmerőség), annyira vigyázni akarok hogy ne legyen baj. Sokáig félelem volt bennem, de már feltudtam oldódni, engedtem a görcsösségemen. Észrevettem magamon hogy sokkal bátrabban megyek már még az oktatót is meglepte hogy végre elkezdtem megmutatni mi van bennem. De még fejleszteni kell egy kicsit, pl. határozottabb lendületesebb elindulás elsőbbségadás után. De ez nagyon szépen formálódik szerintem.
Ez a bénaság duma, meg hogy az oktató lehúz, szerintem kizárhatjuk.. Megemlített nekem egy női tanulót aki máshonnan jött már át hozzá, 105 órát vezetett le. 4. alkalommal lett sikeres vizsgája. És a vizsgabiztos nem győzte dícsérni annyira szépen ment. Tehát beérik ez, csak változó kinek mennyi idő szükséges.
Legutóbbi alkalommal egy másik lánnyal voltunk közösen, megfigyeltük egymás vezetését, mert hogy hasonló kategóriák vagyunk ezért volt most egy ilyen program. Láttam rajta hogy ő is hozzám hasonló vagy talán gyengébb is, látszott hogy elég bizonytalan, ő egyáltalán nem ment bátran, és ő bukást érő hibákat is ejtett. És neki is sok órája van.

válasza:"Megemlített nekem egy női tanulót aki máshonnan jött már át hozzá, 105 órát vezetett le. 4. alkalommal lett sikeres vizsgája. És a vizsgabiztos nem győzte dícsérni annyira szépen ment. Tehát beérik ez, csak változó kinek mennyi idő szükséges."
Én pont ilyesmit mondanék, ha hosszú távú vezetőoktató-diák üzleti kapcsolatban reménykednék.

válasza:Elővette közben annak a nőnek a kartonját tehát nem a levegőbe beszélt!
Ez miért lenne trollkodás? Én csak annyit szeretnék tudni, hogy egy bizonytalanabb óvatos tanulónak hogy zajlott a jogosítvány megszerzése.

válasza:

válasza:"az ilyen embereket mint te nevezik mazsolának, akik annyira óvatoskodni akarnak h az már életveszélyes néha"
Pontosan ezt akartam én is irni. A bizonytalankodó, a túlzottan óvatoskodó sofőr az egyik lehető legrosszabb az úton. A múltkor majdnem igy toltam meg egy kb 80-as öreg papit, aki 50-nel ment a főúton...

válasza:"Még vizsgáig megyek 3-4 alkalmat vezetni. Egy alkalom mindig 2 óra. Szerintetek ez a pár alkalom segít azon hogy még bátrabb legyek a vizsgán, ..."
Abban segíthet, hogy hozzászokj a vizsga légköréhez. Kérd meg az oktatót, hogy viselkedjen úgy, mint egy vizsgabiztos. Menjetek az ismert vizsgaútvonalakon, ne szóljon bele a vezetésbe, ne javítsa ki, ha hibázol. Csak írja fel, vagy jegyezze meg és az óra végén mondja meg, hogy megbuktál-e és miért.
Köszönöm, végre egy segítő szándékú válasz. Nem a végletről van szó hogy szélsőségesen túl óvatos lennék, hisz akkor egyáltalán nem tudnék soha bátran menni de már megvan bennem a bátorság is, előjött, sok helyen nagyon szépen megyek, csak ezt kell még feljebb húzni egy kicsit és jó lesz. És azt ne felejtsük el, hogy tanulóvezető vagyok még, nem profi versenyző. A vizsgán mindent szigorúan néznek és nem lehet átesni a ló tuloldalára sem hogy szabálytalan legyek. Az 50-el haladó papit meg nem kell lenézni szerintem. Hisz nekem is - meg mindenkinek - városban tehát lakott területen főúton 50 a maximális sebességhatár. Ennél ha többel mennék főleg én tanulóként, azonnal megbuknék gyorshajtás miatt. Sokan mondták már, hogy később az ilyenekből lesz a legstabilabb sofőr.
Az, hogy ennek ellenére ki milyen sebességátlépéssel halad, egyéni dolga, de ne az legyen már lenézve aki betartja a szabályokat.

válasza:"Az 50-el haladó papit meg nem kell lenézni szerintem."
Nem, hát végülis ahol 90 a megengedett mehetünk 50-nel is, igy legalább dupla ideig leszünk úton, nagyobb dugó lesz, több balesetveszély... Városban is fele akkora sebességgel menjen akkor mindenki?
Kapcsolódó kérdések:
Már 2 éve rendelkezek jogsival (lassan 3). Amikor volt a forgalmi vizsgám, akkor teljes izgalomban voltam :D. Gyálon volt az útvonal Bem József u. mentem és az oktató mondta hogy: "Jobbra megyünk" (A nullás fele), én pedig elkezdtem balra indexelni a Móra...
Jövőheten kedden lesz a 2.vizsgám az elsőt is azért buktam be mivel nem mindig a tankönyv szerű vezetési formát alkalmaztam alapvetően nem lennek hülye a vezetéshez de valahogy erre kellene rá koncentráljak csak nem igazán tudom hogy. Jó lenne ha sikerülne sajnos mar így is rengeteg pénzem van benne
17 éves vagyok és egy olyan kérdésem lenne hogy ki az aki Németországban tette le a jogosítványt? Illetve milyen volt a vizsgabiztos? Mi volt ennek a folyamata? Személyes tapasztalatokat szivesen meg hallgatnék
Nagyon rástresszelek és ezért rontok, már kétszer megbuktam. Az időpont előtt már 2 nappal olyan gyomorgörcsöm van, hogy enni alig tudok, az alvásról meg ne is beszéljünk. Az órákon szinte tökéletesen vezetek, de mikor ott vagyunk 3an az autóban, mintha minden amit...
Már a forgalminál tartok,vagyis vezetek,de gyorsan átfutottam a kresszen,olyan oldalt keresek ami olyan mint az e Titán!
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!