Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Árthatott az autónak előzés...

Árthatott az autónak előzés közben a 6500 -as fordulat?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Tegnap a plusz súly és útviszonyok miatt úgy döntöttem hogy 3. fokozatban kezdek előzni. Minél hamarabb be akartam fejezni az előzést, ezért 105 -ig fel tudtam gyorsulni, és a fordulatszámmérő már 6500 -at mutatott. Amint megláttam egyből felkapcsoltam 5. -be.

(A kocsin 7000 fordulat a max amit mutat a műszerfal.)

Attól félek, hogy ezzel kárt okoztam a motornak és hogy tönkre tettem.

Az AI és egyik barátom szerint a limiter fixen megvédett és amúgy sem tesz neki kárt ha előzés közben így járok el... De mivel nem értek hozzá és ez az első autóm amit nagyon szeretek így biztosra szeretnék menni.

Amit ma leteszteltem:

- olajszint(tegnap reggel a max jelzésnél volt, ma reggel egy kicsi hiányzott de még jóval a felénél több volt)

- Motor hangja üresben (Minden a megszokott)

- És a fordulatszám mérő is stabilan állt.

A kocsi pedig:

Fiat Punto Evo - 2011 - benzin - 1.2 69 paci.

Mit gondoltok, tényleg nem érdemes aggódnom?

Esetleg le tudom még valahogy tesztelni hogy minden rendben van e vele?

Köszönöm előre is a válaszokat!

jún. 3. 17:21
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
89%
Ha üzemmeleg állapotban tetted nincs mitől tartani, én is csináltam már olyat hogy már a 2. fokozatot is tovább, a harmadikat meg leszabályzás közelébe vittem el, képzeld el régen nem is volt elektronikus tiltás az autókban.
jún. 3. 17:45
 2/13 anonim ***** válasza:
90%

Azert van a leszabalyzas hogy meg egy idiotanak se sikeruljon egy probalkozasbol megfozni a motort.

Nem kell semmit pluszban tesztelni, hetekig kattogni hogy jajmilesz, hasznald tovabb amig megy. 15 eves, 1M koruli autorol beszelunk, lehet hogy csokkentetted a varhato elettartamat 1.5 honappal, es akkor mi van?

jún. 3. 17:55
 3/13 anonim ***** válasza:
94%
Ha van rendes kenés, hűtés és üzemmeleg a motor, akkor egészen a fordulatszám pirosig forgatható károsodás nélkül a motor.
jún. 3. 17:57
 4/13 anonim ***** válasza:
85%
Ha eddig nem volt gond akkor semmi.
jún. 3. 20:42
 5/13 anonim ***** válasza:
84%
Semmi baja nem lesz, én rendszeresen kiforgatom addig. Tiltásnál esik a teljesítmény oda semmi értelme, de alá egy 500-as fordulattal simán lehet.
jún. 3. 20:52
 6/13 anonim ***** válasza:
67%

Ha baja lenne a 6500-as fordulatszámtól, akkor a mérnökök úgy tervezték volna a motort, hogy 6000-nél leszabályozzon.

Tehát egyetlen alkalomtól nem lesz baja.

Persze az megint más kérdés, hogyha rendszeresen így használod a kicsi kocsit, akkor azzal jó eséllyel lecsökkented a motor élettartamát.

jún. 3. 22:08
 7/13 anonim ***** válasza:
84%
Üzemmelegen semmi para szerintem is.
jún. 3. 23:41
 8/13 anonim ***** válasza:
86%
De ugye ki volt akarva mindenki attól a minimálisnál is kevesebb műszaki ismerettől, amit meg kell tanulni a jogosítványszerzés különböző fázisaiban...
jún. 4. 07:06
 9/13 Morzsi007 ***** válasza:
76%

Nem is árt néha kicsit kikormolni, de csakis üzemmeleg állapotban, ami azt jelenti, hogy ha eléri a hűtőközeg a 90°c-t, még várj kb 5 percet, mert az olaj kb 70°C-os ekkor.

Meghát 1.2-es (amúgy sem sok) 69Le-s motor kb 6000 ford/p-nél tudja ezt a teljesítményt leadni, alatt még ennyit sem.

jún. 4. 09:39
 10/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Ez eléggé megnyugtató, és igen természetesen üzem meleg állapotban volt már a kocsi.

jún. 4. 11:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Árt az autónak a folyamatos 2 órán át 4 ezres fordulaton való haladás?

Kérlek, ne kövezzetek meg, pár hónapja lett meg a jogosítványom és az első autómról van szó. 2005-ös Seat Ibiza 1.4 16V (BKY, 75 lóerős motor) Holnap mennénk az autóval autópályára nem hosszú, kb. 2 órás útra. Sokat használom helybe az autót dolgozni járni, ezért...

Van egy Simson SR50-em, ami 26-30 km/h-nál pattogó hangot ad ki. Ugyen ezen a fordulaton minden sebességben. Mi lehet a gond?

Arra gyanakszom, hogy a kuplung tengelyen valamelyik csapágyban szétesett a golyós kosár. És az összetorlódó golyók pattognak.

Mennyire lesz nehéz kezdőként megszokni hogy nincs fordulatszámmérő az autóban?

A tanuló autó egy kb. 5-6 éves Suzuki, ott van fordulatszámmérő. Váltásoknál kezdőként még nagy segítség nekem, hogy látom pl. 2500 as fordulatnál kell felváltani. De csak hang alapján mennyire nehéz? Otthon egy fordulatszámmérő nélküli Daewoo Matizunk van. Mennyire lesz nehéz megszokni a hiányát?

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!