Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Rosszul megy a vezetés....

Rosszul megy a vezetés. Szerintetek váltsak oktatót? Vagy mit csinálhatnék hogy jobban menjen?

Figyelt kérdés
18 éves lány vagyok, és egy hónapja kezdtem gyakorlati vezetés órákat venni. Már nagyon szerettem volna megtanulni vezetni, tehát nem kényszerből vagy unalomból csinálom. A 15. órán vagyok túl, de nagyon rosszul megy. Az oktatóm amikor vezetek akkor nagyon türelmetlen, már a 3. órán kiabált amikor elrontottam valamit pedig csak akkor kezdtem, és csak a 3. fokozatból a 2. fokozatba való visszaváltás nem ment ami szerintem kezdőként nem akkora hiba. Viszont egyébként érzem rajta hogy jót akar, és amikor valami jól megy akkor dicsér tehát nem csak lehúzni próbál. A probléma az hogy nagyon azt érezteti velem hogy már a kötelező órák felénél vagyunk, de nagyon rosszul megy, és hogy a többieknek akiket tanít ennyi óraszámnál már nagyon jól ment, nekem meg még mindig olyan hibáim vannak mintha ez lenn az első óra. És én is érzem hogy egyre rosszabbul megy, és egyre idegesebb vagyok a vezetés miatt, pedig azt hittem tökre élvezni fogom, mert amikor a nővérem kocsijával gyakorolok üres parkolóban akkor tökre élvezem. És ugye akkor nem is stresszelek, mert tudom hogy ő nem fog kiabálni ha elrontom, csak nevet rajta ha valamit rosszul csinálok. Viszont üres helyen valószinüleg az oktatóval se lenne para, viszont a forgalomban nagyon izgulok, és nem tudom felvenni a forgalom ritmusát, van hogy nagyon lassan tudok csak elindulni lámpánál és általában ha nem én vagyok az első egy lámpánál akkor már nem is férünk át, mert annyira lassan megy az elindulás. Illetve mindig stresszelek azon amikor pont kanyarban kell kettesbe felváltanom, elindulás után. A visszaváltás szintén tök stresszes nekem, kanyar előtt amikor amúgy négyesben vagyok és vissza kell kettesbe. Mindig jóval előbb elkezdek fékezni hogy biztos legyen időm visszaváltani, de az nem jó mert akkor a mögöttem lévőket is feltartom. Illetve kanyarnál mindig elfelejtem fékezni, és gyorsan kanyarodok be, amire meg azt mondja az oktató hogy hiába tudom úgy is benvenni, az úgy nem szabályos és csak a tapasztalt vezetőknek szabad úgy. Illetve vannak még ilyen hibáim, és amint csinálok egy hibát onnantól jönnek sorba a többi hiba. Szerintetek mit csináljak, hagyjam abba és probáljam meg később ujra, vagy váltsak oktatót aki türelmesebb? Az oktató is utalt rá többször hogy nagyon lassan haladunk és hogy nagyon sok a hibám és lehet nem nekem való ez. Ezt nyilván nem mondta igy iylen egyenesen de ez jött le abbol amiket mondott. Nektek hogyan ment 15. ora után? Illetve milyen volt az oktatótok és milyen hibáitok voltak? Köszi a válaszokat előre is 😄

júl. 24. 13:53
 1/7 anonim ***** válasza:
80%
Ha van a csaladba kocsi vezesd azt
júl. 24. 14:27
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
En ejszaka jartam ki vezetgetni.
júl. 24. 14:27
 3/7 anonim ***** válasza:
85%

Jogsi nélkül ne járjon ki vezetgetni éjszaka (sem). 🤦

Kérdező, az nem opció, hogy automata váltós jogsit szerezz? Akkor nem kell szüttyögni ennyit, az elindulás annyi, hogy elengeded a féket. 😄

júl. 24. 14:59
 4/7 anonim ***** válasza:
Hát valakinek kell 50-60 óra is, ennyi. De ahogy látom neked inkább rutin pályára kéne menni, ha már a váltási fokozatokkal is bajban vagy. Forgalomban nem a váltót nézem, hogy most jaj 3-masba vagy 4-esbe tegyem, hanem szituációk vannak, táblák stb. azokat kell megoldani. Szerintem az teljesen működhet amit írtak, hogy család autóját vezetgeted kicsit, akár éjszaka, akár hajnalban ott ahol kutyát sem zavarja, olyan helyen.
júl. 24. 18:44
 5/7 A kérdező kommentje:
#3 Igen, az automata a B terv ha nagyon nem megy. Sokkal egyszerűbb lenne és pont amin a legjobban stresszelek ( a váltások) az nem lenne. Viszont az automataváltós autól sokkal drágábbak és hamarabb töbkremennek ezért is dilemma még nekem a váltás.
júl. 24. 22:04
 6/7 anonim ***** válasza:
78%

Nem olyan nagy ördöngősség az a váltás. Ne félj tőle.

Ha eleget gyakorolsz akkor teljesen automatikussá válik majd. Észre sem fogod venni. Csak odanyúlsz és csinálod.

Én anno gyerekként szintén alig vártam, h jogsim legyen végre.

Amikor csak tehettem apám autojában "játszottam". Csak beültem és álló motorral váltogattam oda-vissza. Jó gyakorlás volt arra, h a kéz és a láb munkája összeszokjon.

Próbáld ki. Csináld addig amíg teljesen gördülékenyen, könnyen, oda sem nézve nem megy a mozdulatsor. De ne csak rángasd a váltót folyamatosan ide-oda hanem képzelj egy szituációt, hogy mész valahova. Legyen életszerű. Pikk pakk bele fogsz jönni.

Nekem bevált. Az első óra első percében forgalomba vitt az oktató. Nem volt semmi gond.

júl. 25. 05:37
 7/7 Anonymuska ***** válasza:
Nyilván kezdő vagy, nem pedig hülye. A vezetési rutin nem egyik napról a másikra alakul ki, nekem emlékszem az volt a félelmem nehogy össze törjek valamit. Amit tehetsz hogy nem félsz és megpróbálod a legjobbat
júl. 29. 15:06

Kapcsolódó kérdések:

Nagyon nem megy a vezetes, borzasztoan elvagyok keseredve, mit csinalhatnek maskepp?

sziasztok! alapvetoen oriasi lelkesedessel es motivacioval indultam neki ennek az egesz jogositvany temanak, a kresz vizsgam elsore sikerult is de sajnos miota az orakat veszem egyre inkabb vesztem el a remenyt. Az oktatom alapvetoen rendes, de neha mar ugy erzem, hogy...

Télen motor jogsit csinálhatok ?

Valahol az olvastam hogy Nov.30 és márc 1. között nem lehet motor jogsit csinálni csak a KRESZ részét ez minden autós iskolánál igy van , vagy van ahol lelehet tenni télen is .

Másodszorra buktam hogyan csinálhatom meg?(forgalmi)

Órán minden jól megy. Semmivel nincsen probléma konkrétan tehát a képesség meg lenne de valahogy a vizsgán nem ez látszik meg. Vizsga miatti nyomás végett valószínű ez. Az a kellő figyelem ellaposodik vagy nem is tudom annyira próbálom jól csinálni. Esetleg bármi...

Miért nem megy a vezetés, mit csinálhatnék másképp?

Az van hogy most járok kb a 46. óránál és az 50 lesz a forgalmi vizsga, de kezdem elveszteni a reményt, hogy ebből lesz valaha jogsi. Még mindig figyelmetlen vagyok, van hogy nem veszek észre egy táblát de ezen nem tudom a gyakorlat mit javíthat. Úgy érzem a szerencsén...

Ezt csinálhatja a vezető oktató?

Még csak 5 órát vezettem a nulláról,3. Órán már országuton voltunk. Ezzel még semmi baj. A gondom a következő mentünk egy éles kanyarba és nem éreztem biztonságba magam 60-al mentem ő kérte nyomjak még gázt mondtam figyelj nem szeretnék mert félek még kicsit erre...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!