Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Közlekedés » Autók, motorok

A kérdés

Hogy kell használt autót venni?

Légyszi ne azt írd, hogy vigyek magammal egy hozzáértőt.

 2013. febr. 2. 10:39  Privát üzenet  

A válaszok
1 2

Először válaszd ki a célautót.

[link]A válasz 25%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/11Időpont 2013. febr. 2. 10:41 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Most mire is vagy kíváncsi ? Mit kell megnézni az autón , vagy milyen papírok kellenek és hol kell átíratni ?

A válasz 39%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 68%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/11Időpont 2013. febr. 2. 10:57 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Jó, akkor ne vigyél magaddal hozzáértőt. De utána ne panaszkodj, hogy a szemét kereskedő milyen ótvar autót sózott rád és ne tartsd ipari hulladéknak a német/francia/olasz/japán autót azért, mert nem vetted észre, hogy háromból hegesztették össze és mindenütt dől belőle az olaj.

De jó lenne tudni, mire gondolsz autóvásárlás címszó alatt. A megfelelő autó kiválasztására vagy kíváncsi vagy arra, milyen ügyintézéssel jár a használt autó megvétele és névre íratása?A válasz 70%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 83%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/11Időpont 2013. febr. 2. 10:59 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Ne vigyél olyat aki ért hozzá. De akkor vegyél újat.

A válasz 49%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/11Időpont 2013. febr. 2. 11:04 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Már pár kérdésnél majdnem leírtam, de nem bírtam rávenni magam mert elég hosszú:)


Így vesz autót a nepper:


Először is nagyon alaposan utána kell az adott típusnak járni a neten. Kikell deríteni az összes jellemző hibáit. Hol hajlamos a rohadásra. Esetleg melyik motor illetve váltó típussal szoktam gondok lenni.

A másik dolog pedig, hogy rövid idő alatt nem lehet jó kocsit venni amennyiben ragaszkodik az ember egy adott típushoz. Kikell várni a jó vételt.


Az autó vásárlás a telefon beszélgetéssel kezdődik. Ez fontosabb mint sokan gondolják. Én már itt kizárom az autók 90%-át.

Az alábbi dolgokat tisztázni kell az eladóval telefonon:

- Egyeztessük a pontos típust, motort, váltót, felszereltségi szintet. Több félreértés van ezekből mind sokan gondolnák.

- Kérdezzünk rá, hogy kereskedő-e, tisztázzuk a kocsi tulajdoni jogviszonyait.

- Kérdezzünk rá, hogy hazai-e a kocsi, ha pedig nem honnan és mikor került az országba.

- Mikor vette a kocsit a jelenlegi tulaj. Pl gyanús lehet ha csak rövid ideje van nála.

- Miért adja el a kocsit. Egy hebegő-habogó válasz gyanús lehet.

- Kérdezzünk rá a rendszámra és az alvázszámra. Majd futtassuk le a fellelhető adatbázisokban. Pl. [link]

- Kérdezzünk rá az össze hibájára illetve arra, hogy volt-e törve.

- Kérdezzünk rá arra, hogy az utóbbi 1-2 évben milyen javításokat végeztek el az autón. Gyanús az is ha szinte semmit illetve az is ha túl sok dolgot kellet csinálni.

- Tájékoztató jelleggel kérdezzünk rá a km óra állásra valamint arra, hogy van-e szervizkönyve (értékesebb kocsiknál ezt elég gyakran hamisítják, úgyhogy ez sem szentírás)

- Majd kérdezzünk rá, hogy hozzájárul-e, hogy egy általunk megnevezett szervizben megvizsgáltassuk a kocsit. Akkor is kérdezzük meg ha ez nem áll szándékunkban.

- Majd nyomatékosan közöljük vele, hogy hideg motorral szeretnénk a kocsit megtekinteni.


Ezek alapján már össze kell, hogy álljon egy kép, hogy érdemes-e a kocsival foglalkozni.


Tipp: megkell kérni egy havert, hogy hívja fel ő is az eladót. Mondja az eladónak, hogy ő egy autókereskedő és saját részre venné a kocsi. Ért hozzájuk és és az ország másik felén lakik, nincs kedve utazni több száz kilométert egy sz@rért. Úgyis kiszúrja ha az. Így mondja meg legyen szíves, hogy érdemes-e megnézni. Gyakran érkezik az a válasz, hogy "Ne gyere tesó".


Na akkor ha eddig minden rendben elmegyünk a vasat meglesni.

(Sötétben és esőben nem nézünk kocsit. Alapszabály!)


Kezdjük a karosszériával:

Először nézzük meg az autó főbb éleit nincs-e javításra utaló jel. Nézzük meg a motorházfedél, csomagtér fedél, ajtók, küszöbök illesztési hézagait. Párhuzamos és egyenletes réseket hézagokat szeretnénk látni.

Van-e az egymás mellet lévő elemek között színeltérés. Rétegvastagság mérő használata!

Megkell nézni a sárvédőív belsejében lévő műanyagokat. Törött kocsiknál ezeket gyakran nem cserélik, visszateszik a töröttet vagy pedig semmit se tesznek vissza.

Díszlécek, emblémák megvannak-e. Ezek elég drágák, törés után gyakran nem pótolják.

Motorháztető fel majd nézzük meg a sárvédők rögzítő csavarjait. A kopott fejű és a feltűnően új csavarok is gyanúsak lehetnek.

A lámpaburák és rögzítésük sértetlen-e. Nem áznak-e be. Mind ellenőrizni kell.

A hűtőt is minden hozzáférhető oldalról ellenőrizni kell. Nincs-e jele javításnak vagy cserének. Feltűnően új hűtő gyanús.

Megnézzük az összes üveget. Mindegyiken rajta van a gyártási év. Ha kettőnél több eltérő akkor a szinte biztos törés volt.

Aztán elkezdjük kutatni a rozsdát. A sárvédőíveket már néztük úgyhogy ott csak kiszúrná a szemünk. Megyünk tovább az ajtók aljához, a csomagtérfedél környékéhez a pótkerék üreghez. A pótkerék üregnél azt is nézzük, hogy sértetlen-e az üreg. Ha valamikor beleszálltak hátulról a kocsiba akkor azt nem szokták kijavítani. Felszedjük az összes szőnyegek és megnézzük nem roszdás-e alatta. Nedves szőnyeg a beázás egyértelmű jele. Ha ilyen van még intenzívebben keressük a rozsdát minden apró kis zugban.

Megnézzük a gumikéderek állapotát. Aztán ha van a napfénytetőt. Régebbi kocsiknál nagyon gyakran beázik. Ha belülről párásak az üvegek akkor az szintén a beázás jele.

Még az utastérben kutakodunk törés után. Jó jel pl a pirotechnikai övfeszítő. Mikor ez kirobban egy kis sárga címke jön elő belőle ami kint marad. Ezt nem szokták szakszerűen javítani csak levágják a címkét. Viszont a töve látszik ha jól megnézzük.

Aztán fetrengjünk alá. Nézzünk szét rozsda után kutatva illetve ha már ott vagyunk nézzük meg a kipufogót. Remekül meglehet látni ha éppen mondjuk cipőfűző tartja vagy szitára van rohadva.


Na nagy vonalakban végeztünk a kasztnival.


A futóműt tesztelhetjük gyorsan egy picit. Mind a négy sarkát végigjárva támaszkodjunk rá a kocsira, nyomjuk le majd hirtelen engedjünk el. Ha kettőnél többet himbilimbizik fel-le akkor cserés a lengéscsillapító.

Lessük meg a gumikat is. Drasztikus félrekopás durva futómű hibát jelent. Nézzük meg a gumik állapotát és évjáratát. DOT szám utolsó két számjegy. 6-8 éves gumi bőven csere érett.

Rángassuk meg a kerekeket. Ha már úgyis mozognak, hogy a földön a kocsi a biztos kerékcsapágy csere.

Nézzük meg a féktárcsákat. 1-2 mm-nél nagyobb vál a tárcsákon és ennél kisebb kopóréteg a betéteken cserére utal.


Na akkor lassan nekieshetünk a motornak.


Folyadékokkal kezdünk.

Nézzük meg az olajszintet. Ha a nívón az iszapszerű olajlerakodás van akkor nem mostanában volt olaj cserélve benne.

Kapjuk le az olajbetöltő sapkát. Ha sapkán vagy akár magában az olajtérbe fehér, trutymós, habos valami van akkor tessék sarkon fordulni és haza menni. Ez akkor keletkezik ha hűtővíz kerül az olajba. Ez alsó hangon hengerfejtömítés csere, de könnyen lehet, hogy az egész blokk megpusztul pár ezer kilométeren belül.

Nézzük meg a hűtő tágulási tartályát. Kizárólag tiszta anyag lehet benne!

Egyenletesen poros száraz motortér a legjobb. Ha feltűnően tisztára van nyalva az könnyen utalhat az olajfolyás eltitkolására való kísérletre.

Nézzük rá minden hozzáférhető szíjra, görgőre, biszbaszra.

Aztán röffentsük be.

De még indítás előtt ellenőriznünk kell a visszajelző lámpákat. Illetve van-e hibakód. Az égve maradó visszajelző lámpánál csak egy rosszabb van, amelyik felsem gyullad.

Nem jó jel ha csak hosszas szenvedésre indul. Lehet gyertya, gyújtás, keverékképzés vagy kopottság probléma. Ezeknek a kiszűrésere kell többek között a hideg motor. Melegnél nem mind jön elő. Ha nehezen indul minimum egy kompresszió mérés szükséges!

Ha van velünk valaki akkor nézze mennyire füstöl indítás közben a verda.

Miután beindul pár percig üljünk a kocsiban és figyeljük az alapjáratot egyenletes-e.

Aztán vissza a motortérhez és vegyük le az olajbetöltő sapkát! Ha innen füst tör ki akkor húzzunk haza. Kopott az egész motor vagy a dugattyú gyűrűk is töröttek lehetnek. Közben figyeljük a motor hangját. Nem kopog-e.

Aztán induljunk el.

Ha teljesen benyomott kuplungnál recseg a váltó akkor cserés a kinyomócsapágy. Ha nagyon magasan fog a kuplung akkor kopott. Fontos, hogy a váltó minden fokozata akadály, rántás és zaj mentesen kapcsolható legyen. Ha automata és rángatva vagy hullámozva kapcsol akkor nem szabad megvenni.

Ha van rá lehetőség akkor menjünk egy üres placra és egyesben lépésben haladva tekergessük a kormányt a végállásig. Ha kopog, recseg akkor féltengely csere.

Egyenes szakaszon nézzük meg a holtjátékot. Ha 3-4 centinél nagyobb vagy a kocsi kóvályog az úton akkor összekötő, kormánymű vagy futómű hibás.

Nézzük meg a féket és az ABS-t. Egyenes úton kb 50-el satu fék. Nem húzhat fékezés közben oldalra.

Megfelelően meleg motornál padlógáz. Fekete füst, megtorpanás vagy a vártnál jóval kisebb gyorsulás intő jel.

Mindenképpen próbáljuk ki a kocsit legalább 130-150 km/h-ás sebességgel is! Sok hiba csak nagyobb tempóban jelentkezik.


Elektromosság, komfort és extrák vizsgálata.

Klímát-fűtést kikell próbálni. A klímának pár másodpercen belül hűtenie kell!

Elektromos tükröket, elektromos ablakokat próbáljuk ki. Mindegyiket végállásig! Ülésmozgatást, ülésfűtés szintén mindenképpen. Illetve minden fellelhető elektromos biszbaszt.

Ülések mennyire kopottak esetleg szakadtak-e, szőnyegek, kárpitok állapota.


Ha minden rendben még akkor sem végeztünk.

Ellenőrizzük a papírokat, hogy minden adat egyezzen!


Ezek alapján összeállt képből elkell aztán dönteni, hogy kell-e a kocsi. Illetve ha kell mennyiért. Vannak kizáró hibák és vannak olyanok amik remek alku pozíciót adnak.

Ez már nehezebb kérdés, hogy mit mennyiért éri meg megvenni.


Vásárlás után papírmunka.

Nincs kedvem leírni keress rá:))


Vásárlás utáni kötelező szerviz.

Olaj, szűrök, vezérműszíj és biszbaszai azonnal cseréje!

Gyertyák és fékfolyadék ellenőrzése!


Nagy vonalakban ennyi. Persze még ezer más dolgot lehetne írni és biztosan ki is hagytam pár fontos dolgot. Ha eszembe jut még valami majd pótolom.

Elnézést ha kicsit összeszedetlen. Nemrég keltem és másnapos vagyok:)


Remélem tudtam segíteni:)A válasz 97%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 70%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/11Időpont 2013. febr. 2. 11:57 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
készpénzre,magánembertől,és te legyél a második tulajdonosa,most ki lehet fogni jó autókat olcsón

A válasz 10%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 53%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/11Időpont 2013. febr. 2. 12:27 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
5-ös nagyon ott van szeren!

A válasz 94%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 72%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/11Időpont 2013. febr. 3. 09:36 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

"A válasz 91%-ban hasznosnak tűnik."


Aki lepontozta az 5-öst igazán vehetné a fáradságot és leírhatná, hogy mégis mit nem talált benne hasznosnak? :D# 8/11Időpont 2013. febr. 4. 14:55 Privát üzenet
.

A válasz 16%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 57%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/11Időpont 2013. febr. 4. 19:31 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
#5ös. Autószerelő , vagy autókereskedő vagy? :)

A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/11Időpont 2013. febr. 13. 22:04 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Minden használt autóra ennyit kell költeni?
A pannonlicit.hu ról lenne kérdésem?
Használt kocsinak Vectra c 1.9cdti 2005 évjárat?
Használt autó megvétele után mit érdemes még cserélni a kocsin?
Hasznalt auto vasarlasakor illetve utana milyen kolcsegekkel kell (het) meg szamolni?
Mennyiért számítanak be egy 2001-es évjáratú Suzukit használt autó vásárlásnál?

Kérdések a Közlekedés rovatbólKérdések az Autók, motorok rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!