A biztosítóknál a fedezetlenségi díj a biztosítót gazdagítja?
5 hónapja díjfizetés elmulasztása miatt megszüntette a kötelezőmet a biztosító. Elméletileg ha valaki nem fizeti a kötelezőt, egy hónapon belül kivonják ideiglenesen a forgalomból az autót, amiről a hatóság értesítést küld. Gondolom az infót a hatóságnak a biztosító adja, hogy megszűnt a biztosítás. Ilyenkor az a módi, hogy becaplat az ember a biztosítóhoz, köt egy új biztosítást, kifizeti az éves díjat, a fedezetlenség után napi 1200 forintot, és a hatóságnál az újra forgalomba helyezés díját, ami kb 10 ezer, vagyis ez a szösszenet kb 50 ezerbe fáj.
Mielőtt bárki követ vetne rám, hogy nem fizettem a biztosítást, közlöm, nem vagyok tróger, némi figyelmetlenség, és sok-sok véletlen? miatt szaladtam alá. Év közbeni évfordulóra átkötöttem a biztosítást az Uniqa-hoz, mindent a Netriszk intézett. Az új biztosító valamilyen trükkös véletlenül, a spam-be küldte a leveleket a fizetnivalóról, és a felszólításról is, így azok szépen elsikkadtak. A biztosító annak rendje-módja szerint 30 nap múlva felmondta a biztosítást, érdekes ez is a spamba érkezett. Azért fura a dolog, mert ami fontos levél azt spammelték, az összes promóciójuk, vegyél ilyen-olyan fost tőlük, az pedig rendre a főmappába jön. Elméletileg a Netrisknek is fel kellett volna hívnia, hogy barátocskám elfelejtetted rendezni a kötelezőt, van rá egy heted hogy befizesd, különben megszívtad. Szóval öt hónap után úgy bukott ki a dolog, hogy még be akartak hajtani rajtam valami "türelmi időre járó" 8700 forint díjat. Lekérdeztem az ügyfélkaput és a mai napig nem volt kivonva a gépjármű a forgalomból, de rendőr is állított meg időközben gyorshajtásért, ott se volt gond a papírokkal.
A lényeg, ha időben kivonják a gépjárművet, akkor arról kapok papírt, és megúszom 50 ezerből, így most fizethetek közel 200 ezret pluszban.

válasza:

válasza:A fedezetlenségi díj nem a biztosítóhoz, hanem a Kártalanítási Számlára kerül, amit a Kártalanítási Számla Kezelője működtet. A számlára részben a fedezetlenségi díjak kerülnek, részben a KGFB-t nyújtó biztosítóknak van befizetési kötelezettségük. A biztosító csak beszedni köteles az első esedékes díjjal együtt, de továbbítja a Kártalanítási Számlára. Erről a számláról fizetnek a károsultnak, ha olyan járművel okoznak neki kárt, amelyen nincs érvényes KGFB.
Nem tudom, milyen 30 napról írsz? Az esedékes díj megfizetésére törvény, a KGFB-ről szóló törvény állapít meg 60 napnyi türelmi időt. A türelmi időn belül bármikor, következmény nélkül megfizethető a díj. A türelmi idő alatt fennáll a biztosító helytállási kötelezettsége, azaz, él a biztosítás. Ha a türelmi időn belül nem történik meg a díjfizetés, akkor, ugyezen törvény előírása szerint, a türelmi idő leteltekor a biztosító díjnemfizetés miatt felmondja a szerződést. Biztosítási éven belül, csak azzal a biztosítóval lehet érvényesen új KGFB-t kötni, amelyiknél díjnemfizetés miatt meg lett szüntetve a szerződés.
Mivel a türelmi idő alatt a biztosító fenntartotta a biztosítást, a felmondás után jogosult az időarányos díjat követelni. A felmondástól nincs érvényes KGFB, így, akkortól a Kártalanítási Számla Kezelője napi fedezetlenségi díjat tart nyilván.
Ha fedezetlenségi díj keletkezése után köt új biztosítást az üzembentartó, a nyilvántartott fedezetlenségi díjat az első esedékes díjjal együtt köteles beszedni a biztosító. Ilyenkor, ha a díjjal együtt fedezetlenségi díjat szed be, akkor csökken a türelmi idő 30 napra.
Jogszabályok nem tartalmaznak felelősséget arra vonatkozóan, hogy a KGFB fedezet nélküli járművet adott határidőn belül hivatalból ideiglenesen ki kell vonatni, vonni a forgalomból; csak lehetőséget adnak ilyen intézkedésre. Az üzembentartó kötelességeként írja elő a KGFB kötését és annak díjfizetéssel való fenntartását.
"Jogszabályok nem tartalmaznak felelősséget arra vonatkozóan, hogy a KGFB fedezet nélküli járművet adott határidőn belül hivatalból ideiglenesen ki kell vonatni, vonni a forgalomból; csak lehetőséget adnak ilyen intézkedésre"
Erről nem találtam semmit, csak azt, hogy ha nincs érvényes kötelező, akkor ki kell vonni a forgalomból.
Megkérdeztem a biztosítót, azt mondta hogy időben lejelentette a KGFB megszűnését az okmányirodának. Holnap bemegyek azért megkérdezem tényleg megtörtént-e ez. Mondjuk az is érdekes, ha a biztosító külön díjat számol fel a plusz egy hónapért hogy állta a biztosításomat, akkor újrakötésnél miért vasalja be a teljes évfordulós éves díjat. A logikus az lenne, hogy vagy ennyivel csökkenne az éves díj, vagy egy hónappal később indulna az új kötés.

válasza:↑ 3/ (17:30)
– „Erről nem találtam semmit, csak azt, hogy ha nincs érvényes kötelező, akkor ki kell vonni a forgalomból.” Melyik jogszabály(ok)ban, hol, hogyan szóló szövegben találtad ezt a hatósági kötelezettséget?
– Három különböző, egymást követő időszakról van szó, nincs idő-átfedés.
1. A türelmi időre – ami a díj esedékességétől, azaz, az előző szerződésed kezdőnapjától a díjnemfizetés miatti felmondásig tartott – utólag kell megfizetned a díjat, hiszen fenntartották a biztosítást.
2. Ezt követően, a biztosítás felmondása és az új biztosítás kötése közt nem volt biztosításod, arra az időszakra naponkénti fedezetlenségi díjat számítottak fel, amit szintén utólag, az új szerződés első díjával együtt kell megfizetned.
3. Ezt követi az új biztosításod, ami az új szerződésedben megadott nappal kezdődik és határozatlan időre szól, biztosítási évente határozza meg a biztosító az éves díjat. Első alkalommal, az első évre, azt olyan gyakorisággal kell fizetned, ahogyan a szerződést kötötted.
Kapcsolódó kérdések:
Sosem volt mínuszban a számlám, sőt bőven volt rajta pénz, továbbá ennek a számlatípusnak amúgy sincs semmi díja, tehát nem is tudna nulla alá menni. Rákérdezek majd ha nem kapok itt valami tippet.
Ez az első autóm, még sok mindennel nem vagyok képben. 2022.12.26-án kötöttem rá éves biztosítást, és sajnos totál kiment a fejemből, hogy lejárt. Ők is csak most küldtek értesítést, hogy 105 ezer háralékom van. Mint kiderült ezt így egyösszegben ki kell fizetnem, mert...
Idős apukámnál egy véletlen beszélgetésnél derült ki, hogy mivel azt gondolta hogy a KGFB-t nem szeretné fizetni, mivel úgysem használja ezévtől az autóját. Ezért bement a biztosítóhoz és elmondta hogy nem szeretné ez azt már fizetni. Bement személyesen, közölte ezt,...
És rám vár-e bünti fedezetlenségi dij fizetés stb ha adásvételi napján újat kötök.
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!