Ebben az esetben van érvényes biztosítás az autón?
Ha vétel után haza felé úton okoz kárt valaki akkor ki fizeti a kárt?
Az új tulajdonos csak haza érés után otthon tervezi megkötni a biztosítást.
Elméleti kérdés, nem történt szerencsére ilyen, csak érdekel.

válasza:"Az új tulajdonos csak haza érés után otthon tervezi megkötni a biztosítást"
Elb***ta. A tévhitekkel ellentétben az előző tulajdonos biztosítása nem érvényes a hazaútra, nem érvényes az adásvétel napjára, nem érvényes addig, amíg befizette: az átadás-átvétel adásvételi szerződésen megjelölt óra-perc időpontjáig érvényes. Az új tulajdonos tud kötni KGFB-t attól a pillanattól, óra-perc szinten. Ott, az autó mellett is, ha akar, mert van rá mód.
Ebben a helyzetben fedezetlen a gépjármű, a kárért a MABISZ áll helyt, majd fedezetlenségi díjjal együtt bevasalja azon, aki felelős volt érte.

válasza:Nem,nem lehet, hazaúton sem biztosítás nélkül menni. Online pár perc és azonnal aktív.
Nem óra perceznek, az átírás napján az új tulajdonosé, az előző tulaj szerződése előző nap éjfélig él, amikor lemondja.
Ha kárt okoz hazafelé,az zsebből megy. Magának és a károsultnak is +bünti mert nem volt biztosítás.
Nulla nap tolerancia, tehát minden nap megbüntetik. Ha később köti meg,lehet visszamenőleg is az adás-vétel napjára,de a bűnti marad.

válasza:

válasza:

válasza:Két kezdőidőpont van: a kockázatviselés kezdete (ez, időpont a kezdőnapon belül) és a biztosítás kezdőnapja; ami a következő években az évforduló napja is lesz.
A biztosítási szerződés ajánlatban meg kell adni a biztosítás kezdőnapját; ez nem lehet korábbi, mint az ajánlattétel napja (nem lehet visszamenőleges szerződést kötni), későbbi lehet.
Ha az ajánlatban az ajánlattétel napja van megadva kezdőnapnak, az lesz a kezdőnap, és keletkezik egy időpont is, az ajánlattétel biztosítóhoz érkezésének időpontja. Ez az időpont a kockázatviselés kezdete (itt sincs visszamenőlegesség). Tehát, ha valaki, szerződés szerint, 2026. május 18-án 10:15-kor vesz birtokba egy autót, és aznapi kezdőnapot megadva, 14:08-kor köt biztosítást, azaz, tesz szerződésajánlatot, akkor a két időpont közt nincs biztosítás az autón. 10:15-ig okozott kár esetén az eladó biztosítása alapján áll helyt az a biztosító, amelyiknél érvényes szerződése van, 14:08-tól a vevő szerződésajánlata alapján, a szerződésajánlatát kapó biztosító; a két időpont közt nincs biztosítás.
Ha a szerződésajánlatban későbbi nap van megadva kezdőnapnak, akkor a megadott nap lesz a biztosítás kezdőnapja (ami a következő években az évforduló napja is lesz), a kockázatviselés kezdete pedig a kezdőnap első pillanata lesz. Ez utóbbi biztosítási évfordulós biztosításváltásnál szokott adódni.
Ami a napi tagolást illeti: az eladó biztosítása érdekmúlással szűnik meg, az utolsó napja az eladás előtti nap. A vétel napján már a vevő biztosításának kell kezdődnie.
Ha az adás-vétel napján történik károkozás, akkor a szerződésen szereplő birtokbaadás időpontjáig áll helyt az eladó biztosítója, és a biztosítási ajánlattétel időpontjától (kockázatviselés kezdete) a vevő biztosítója. Ha a vevő korábbi időpontban tesz ajánlatot, mint ami az adásvételi szerződésen a birtokbaadás időpontja (korábbi a kockázatviselés kezdete), akkor az adásvételin szereplő időpontig az eladó biztosítása alapján rendezhető az esetleges károkozás, onnantól a vevő biztosítása alapján; mivel egyidejűleg egy járműre csak egy biztosítás lehet érvényes, és a közös időben a később kötött érvénytelen, csak az előző lejárta után lép érvénybe.
További kérdések:
Szeretnék MO-n előszőr forgalomba helyezni egy személygépjárműt, ami 1990-es évjáratú, és 1600 cm, dízel, 40 KW, ami Euro 0 (Non Euro) besorolású. Néztem egy kalkulátort, és 1 millió HUF körüli értéket adott, amit egy pillanatra nem akartam elhinni, reménykedek, hogy...
Kell csinálni valamilyen adás-vételi szerzödést? Olvastam hogy elvileg ezt kell csatolni biztosítás lemondásához. Netrisken kötöttem rá biztosítást. És ha fiatalkorú a vevö, ugyanugy aláírhat stb? Nem vagyok tisztában az ilyen papírmunkás ügyekben.
Sziasztok! Ismerősömnek szeretnék hozni egy autót németországból, és az lenne a kérdésem, hogyha írunk egy meghatalmazást itthon, hogy én a nevében járjak el majd azt bemutatom az ottani okmányirodában amikor kérem az export rendszámot, akkor kérhetem az ő nevére is?
Külföldön élek, és az itteni nagykövetség nem jogosult nemzetközi jogosítvány kiállítására, ezt csak otthoni Kormányablakban lehet elintézni. Mivel a közeljövőben nem utazom haza, anyukam viszont jövő hónapban meglátogat, így vele vitetném haza az aláírt...
Adott egy autó ami nem indul be, 100 ezer ft-ért el tudnám hozni, de szeretném donorautónak megtartani. Az autó jelenleg is rendelkezik érvényes magyar papírokkal, kérelemre kivonva. Hogyan tudnám megtartani az autót? Trailer-t csak addig tudom kölcsönkérni amíg...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!