Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Lehetséges, hogy igaz ez az...

Lehetséges, hogy igaz ez az állítás? Valóban megállnak kamionok a haladó sávban pihenni?

Figyelt kérdés

Közismert, hogy az M1 autópályát 2x3 sávra szélesítik. Ezért jelenleg a Budapest felé vezető oldalon kb. Tatabányától Budapestig le van zárva a leállósáv és a külső sáv. A forgalom ketté van választva: vagy a szembejövő oldalon halad az ember az ottani belső sávban (mert a szembeforgalom a külső és a leálló sávra van vezetve) vagy pedig a Bp. felé vezető oldal belső sávjában tud az ember haladni. A kamionok ez utóbbi sávban szoktak menni. Ott időnként elképesztő dugókat lát az ember. Valaki azt mondta nekem erről, hogy a kamionosok megállnak ebben a sávban, mert lejár a haladási idejük és ki kell venniük a kötelező pihenőt. Nekem ez totál misztikusnak tűnik, mert forgalmi dugó máskor és máshol is van, volt és lesz, de sosem hallottam ilyet. Még olyat sem, hogy a leállósávba álltak volna ki pihenni (ami úgy tudom, szintén nem lenne szabályos). De az, hogy a haladó sávban megállnak pihenni úgy, hogy ki se lehessen őket kerülni, ez mindennek a teteje volna.

Ki, mit tud erről? Lehet, hogy az ismerősöm csak szimplán utálja a kamionosokat és ezért kombinált magának egy teljesen fals és buta magyarázatot? Mert nagyon határozottan mondta, én meg akkor is hihetetlennek tartottam ezt.

Viszont ha nem így van, akkor elvileg nem kéne sokkal nagyobb dugóknak lennie, mint normál esetben, hiszen ugyanúgy két haladó sáv van most is, mint normál esetben. Márpedig sokkal nagyobb dugók vannak és főként valóban ebben a sávban. Akkor mi lehet ezeknek a dugóknak az oka?

márc. 23. 09:17
 1/7 anonim ***** válasza:
24%
Hülyeség. Ha dugóban áll az ember és ott telik le a vezetési ideje, akkor felmentést kap az első lehetőségig, ahol meg tud állni és ki tudja venni a pihenőt. Manapság nem tudom hogy van, régen tudom hogy ráírták a túlvezetés okát, mikor-hol-mettől-meddig, utólag le lehetett ellenőrizni, ha stimmelt a valósággal, akkor nem büntettek.
márc. 23. 10:45
 2/7 anonim ***** válasza:
24%
Ezerféle kamionos van, a többségük tapasztalt rendes sofőr, de van közöttük pár marha is. Viszont akkora barom szerintem egy sincs aki az autópályán, a külső vagy a leálló-sávban állna le pihenőzni, kockáztatva ezzel mások életét meg persze a saját jogsiját. Mivel flottakövető kb minden kamionban van, így a diszpécser vagy a tulaj szinte rögtön tudomást szerezne erről és rákérdeznének hogy miért ácsorog ott ahol nem kéne.
márc. 23. 13:11
 3/7 anonim ***** válasza:
43%

"vagy a leálló-sávban állna le pihenőzni, kockáztatva ezzel mások életét meg persze a saját jogsiját."

Nem nagyon voltál még német autópályán hétvégén :D orbitális mennyiségű kamion kèpes a leállósávban állni, vagy belógni a kijáratba/bejáratba. Túl kevés a hely nekik.

márc. 23. 14:03
 4/7 anonim ***** válasza:
29%

Nem túl bölcs dolog... Hiszen egy ilyen helyzet ugyanúgy méltányolható indoknak minősül a túlvezetésre. Viszont ha beáll a sor végére a leálló- kihajtó-sávban, akkor azért szintén megbüntethetik. De amúgy a forgalmas kijáratok közelében számolni kell azzal, nem csak Németországban, hogy visszatorlódhatnak a járművek a lehajtóra, ez mégsem ugyanaz mintha a kamion a sztráda egy random pontján csak úgy leparkolna.

márc. 23. 15:17
 5/7 anonim ***** válasza:
70%

[link]

kb 3 perctől nézd

Zoli bácsi elmondja miről is van szó valójában

"a kamionosok megállnak ebben a sávban, mert lejár a haladási idejük és ki kell venniük a kötelező pihenőt"

Nem azért állnak meg hogy pihenőzzenek, hanem azért mert dugó van. Közben átnyomják a tachográfot pihenőre hogy ha már állnak akkor húzza a tacho a pihenőt és ha megvan a 15, vagy 30, vagy 45 perc állva akkor már megvan egy vezetési szünet és nem kell újra megállni egy parkolóban.

"Nekem ez totál misztikusnak tűnik"

Hát aki nem dolgozik ebbe annak a vezetési idők, pihenők, munkaidők tényleg elég nagy káosz...

"forgalmi dugó máskor és máshol is van, volt és lesz, de sosem hallottam ilyet"

Pedig máshol is ezt csinálják.

"Még olyat sem, hogy a leállósávba álltak volna ki pihenni"

Pedig ezt is sok esetben csinálják, de persze nem azért mert ott van kedvük aludni, hanem mert volt valami orbitális nagy baleset ami miatt sok-sok órára lezárták az autópályát, vagy havazás, van, stb... és lejárt a munkaidejük, vezetési idejük.

"Lehet, hogy az ismerősöm csak szimplán utálja a kamionosokat és ezért kombinált magának egy teljesen fals és buta magyarázatot?"

Csak simán tudatlan az ismerősöd.

"Márpedig sokkal nagyobb dugók vannak és főként valóban ebben a sávban. Akkor mi lehet ezeknek a dugóknak az oka?"

Szarul van megcsinálva a terelés, ráadásul brutál hosszan van lezárva... normális kerülőút nincs.

De meg kell nyugtassalak a németeknél is van 20-30 kilométeres dugó egy-egy építkezés miatt...

Tudod hogy hívjáka. kamionosok németországot? Stauland.

A stau dugót jelent. A land-ot kitalálod ugye?

márc. 23. 19:34
 6/7 anonim válasza:
58%

Hetente járok az M1-esen, és igen, nagy részt azért van dugó a kamionos oldalon, mert vagy pihenőznek vagy a telefonjukat nyomkodják lehajtott fejjel(többször láttam) és előttük soha nem áll senki, csak mögöttük 10kilóméternyi kamion.

Másik eset az amikor a sor eleje lépésben halad, fékezgetnek, de a sor végén már állnak és kialakul a fantom dugó.

márc. 23. 20:45
 7/7 anonim ***** válasza:

a dolog igaz. Mivel már 400.000 ft-os jutalom és 3 pont jár azért ha lemész a pályáról kerülni a dugót így minden más kamionos kénytelen a pályán menni, és elszenvedni a sok tróger s***fej kamionost akik az út közepén pihenőznek, pont lexarva hogy ezzel mit okoznak :))) Persze a rendőrök nagyívben tesznek az egészre, de amint lemész a pályáról, vagy előzöl már ott vannak mögötted villogva. Undorító egy hely ez a balkán az összes aljanép balkánival, tisztelet a kivételnek...

Ja igen, én is kamionos vagyok és többször el kellett szenvednem ezt a röhejes cirkuszt, inkább kiköltöztem külföldre mert már nem bírta idegekkel xD És nem csak itthon, Brno-nál vagy Prágánál pl ugyan ez van napi szinten. És amikor egy nap 2-3-4 ilyet kifogsz, esetleg minden napos dolog, akkor elég könnyen az idegösszeomlás szélére kerülhet az ember.

ápr. 4. 12:44

Kapcsolódó kérdések:

Szerintetek igaz ez az állítás?

Suzuki WagonR+ autót készülök vásárolni, viszont az autószerelőmnek nem nagyon tetszik az ötlet. Azt mondta “a WagonR nyugdíjasoknak való budi. Borzalom az a futómű. Mintha folyton le akarna esni az útról.” Szerintetek igaza van? Én nem vezettem még Wagonert, annyira...

Motor láncfeszesség állítás után hogyan ajánlott megmérni hogy megfelelő legyen a kerék egyenesfutása?

Én úgy csináltam, hogy a tengelycsavar alatt mindkét oldalon van ilyen speciális alátét amelyet nyom az állítócsavar (mindkét felén ugyanakkora). Az alátét hátsó szélét mértem le a futómű hátsó éléhez. 1mm-en belüli lett az eltérés tolómérő szerint. Ki hogyan szokta...

Hogyan kell állítani corsa c a csomagtérajtót?

A csomagtérajtó lötyög menet közben, az a rúd amire a zár rápattan azt nem tudom lehet-e állítani, mert gyűrűs kivitelnél láttam hogy állítják, de ezt nem tudom. A csomagtérajtón vannak menetes ütközők, de azt majdnem teljesen ki kell tekerni, hogy ne mozogjon és így...

Kuplung állítás? (Bmw)

Sziasztok! Nagy melegben csúszik a kuplungom valószínű el van kopva és melegben hamar túlmelegszik, annyira nem vészes még mert nem pörög fel, de nem emel ki ott ahol kéne és a gyorsulása se az igazi ilyenkor! A jövö hónapban tudom cserélni a szettet adig viszont...

SV650S alapjárat állítás. Hogyan csináljam?

Van egy SV650S-em, 2004-es, már nem karburátoros hanem injektoros. Ma az alapjáraton akartam állítani, amire szolgál egy csavar. Hiába tekerem a csavart jobbra vagy balra, az alapjárat 1000 fordulaton áll és nem mozdul. Ez miért van?

Mennyire valós azaz állítás, hogy tömegközlekedést csak a szegényebb réteg használ és főleg nekik lett kitalálva?

Tegnap a kollégákkal ez volt a téma ebédnél, a "társadalmi osztályok" szokásai. Ők azt mondták vizsgáljam meg az autósokat.Eddig sohasem szoktam azt nézni, hogy amikor kiszáll milyen cipője,milyen kabátja van. Ők azt mondják, ne az Audi,BMW meg a hasonlóan drága...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!