Igaz-e az alábbi állítás: ha előre valahova beállunk egy kocsival, majd hátramenetben pontosan ellentétes és teljesen egyforma mértékű kormánymozdulatokkal kiállunk, akkor pontosan ugyanazon a nyomon kimegy az autó?
A ChatGPT belezavarodott, ezért felteszem itt is.
Maga a cseles szituáció pedig a következő: előre beállunk párhuzamosan egy meglehetősen hosszú útvonalon szorosan egy magas padka mellé, attól 0 mm-re. Az első kerék a már végig párhuzamosan fut a padka mellett attól 0 mm-re, azt emiatt nagyon lassan kormányozzuk vissza a (kasztnihoz képest) egyenesbe, (de a padkával továbbra is párhuzamosan halad, attól 0 mm-re) az autó fara lassan hozzásimul a padkához (hiszen a hátsó kerék még szöget zár be a padkával, egyre kisebbet) és a folyamat végén az egész autó párhuzamos lesz vele. Visszafele ezt nem fogjuk tudni abszolválni, mert a kerék nem lesz kicsit sem kifordítható, ezért kizárólag egyenesen lehet majd tolatni.

válasza:A gyakorlatban csak azért nem, mert nincs annyi hely, hogy így "kifuttassuk" a dolgot, meg senki sem gép. De tegyük fel, hogy erre egy rendkívül hosszú helyünk van és gép csinálja a kormányzást, teljesen precízen.
Az első kereket odatesszük a padkával párhuzamosan és attól 0 mm-re, az autó meg mondjuk ekkor 20 fokos szöget zár be a padkával. Ha ezután úgy engedjük vissza a kormányt lassan, hogy a padkával mindvégig párhuzamos marad az első kerék, kétségtelen, hogy az autó hátsó része ekkor végig közeledik (befordul) a padkához, egyre lassabban, de végül a hátsó kerék is párhuzamos lesz és 0 mm-re. A végén tehát tök egyenesen állunk szorosan a padka mellett, ellenben az első kerék nem lesz elforgatható semennyit. A kérdés az, hogy hogyan lehet az, hogy a (kanyarodó) pálya előrefele bejárható, de visszafele nem?

válasza:

válasza:A jobbra házrara ez igaz csak nem szabad a kormányt egyenesbe rakni.
Ahogy te írod úgy nem

válasza:5.
Nem.
Akkor képzeljétek el egy sima 4 kerekű húzós kiskocsival. Első tengely szögben áll, megragadod, elkezded húzni, 2 méter után beáll egyenesbe az egész kocsi, anélkül is, hogy külön fordítanál a kerekein, vagyis végig egyenesen halad a 2 első kerék az úton. Ezután kezd el tolni, úgy hogy a 2 első kerék hátra is egyenesen halad, a fara nem fog kikanyarodni, hiszen már mind a 4 kerék egyenesből kezdett tolatni.

válasza:7.
Rendben, ne legyen padka, csak egy képzeletbeli vonal. Azt állítom, hogy az ahogy be úgy ki 150 éves dogma kizárólag akkor igaz, ha a kocsi nem kerül egyenesbe (pontosabban az első és a hátsó kerék egyvonalba). Ilyenkor ugyanis mindenképpen egy elfordítással kell kezdeni és onnantól már nem lesz pontosan ugyanaz a nyomvonal kifelé.
Kapcsolódó kérdések:
Építkezés miatt ki tettek egy táblát a fő útról balra kanyarodó sávban hogy kötelező haladási irány jobbra, viszont a lámpa még működik és jelzi a zöld nyíllal a balra haladás lehetőségét. Amúgy még nem tart ott az Építkezés hogy ne lehessen balra menni így mindenki...
A mai nap voltam KRESZ vizsgán 29pontom lett es mikor a vegen megneztem a valaszokat azt vettem eszre hogy az ellentetes valaszt mutassa a gep. Tehat en a jo valaszra nyomtam viszont a gep a vegen azt mutatta hogy en a rossz valaszra nyomtam. Mit tudok ezzel...
Tehát, ha hátramenetbe teszem az autót, és jobbra kormányzok, akkor a háta balra megy, és fordítva? Mindenki azt mondja, hogy igen, de amin én vezettem az hátramenetben nem így viselkedett. Jobbra tekertem a kormányt a háta is jobbra ment, ha balra, akkor balra. Most...
Lehet hülye kérdés, de engem nagyon régóta foglalkoztat és nem sikerült rájönnöm...
Lehet, furcsa a kérdés, de már régóta nem hagy nyugodni. Mert ha lehetne, akkor egész kicsi területekre is le lehetne szállni.
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!