Kinek van elsőbbsége?

A B elindul a parkírozó helyről, ezért elsőbbséget kell adnia. Az A nak a már forgalomban résztvevöket kell figyelembe venni. Szerintem.
Ezres?

“ De az az utca is egyirányú és “nem kis ívben fordul” mert egyirányú ha akar a bal oldalon is mehet, de csak egy autó az utca férőhelye mondjuk”
Nem gondoltam, hogy ezt ennyire magyarázni kell…teljesen mindegy, hogy balra tényleges nagy ívben, vagy az úttest adottságai miatt balra de kisebb ívben fordul. A balra kanyarodó elsőbbséget ad a jobbra kanyarodónak.
“ Elsőbbséget kell adni, ha a 28. § (2) bekezdésében foglaltakból más nem következik(..)
balra bekanyarodó járművel
ca) az úttesten szemből érkező és egyenesen továbbhaladó vagy jobbra bekanyarodó jármű részére.”

Akár kanyarodási szabályt veszünk, akár jobbkézszabályt, mindenképpen az A-nak van elsőbbsége.
Viszont egy részletkérdésben szerintem nem jót írtak.
A 24. § (1) (ami a #9-ben van idézve) csak az adott út úttestjén haladó járműnek ad elsőbbséget, nem pedig az akárhol haladónak. Mivel az A járműnek ugyanúgy elsőbbségadási kötelezettsége van egy másik szabály szerint, mint eszerint a B-nek.
Tehát ha mindkettő a másik irányba kanyarodna, akkor B-nek lenne elsőbbsége. Ugyanazért, amiért most az A-nak van. Mivel akkor már B kanyarodna kis ívben.
De a gyakorlatban elég ritka, hogy pont egyszerre induljon így két autó. Ha pedig az egyik előbb indul, akkor már ő halad az adott úton, tehát neki mindenkivel szemben elsőbbsége van.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!