Motorosok, nektek milyen volt az első esés?

talán 2-3 évvel utána. Eső után mentem hazafelé a kőér utcán a vasúti átjáró felé. Akkor még nagyon xar volt az út, nyilván az eső miatt mindenhol pocsoják voltak rajta. Amit nem sejtettem, hogy az egyik pocsoja alatt egy holdkréter méretű lyuk volt. Első kerék meg is állt benne én meg elszálltam, mint a győzelmi zászló. Szerencsére az út mellett akkor még egy árok volt, nem kibetonozott hanem sima füves, ott landoltam.
Igazából az ijedtségen kívül semmi bajom nem lett. Picit feküdtem, azon gondolkoztam, hogy most fel merjek-e állni vagy nem. Végül horzsolásokkal megúsztam. Ami viszont megdöbbentő volt, hogy délutáni csúcs volt, folyamatos forgalommal de egyetlen egy autó sem állt meg még annyira sem, hogy megkérdezze minden oké-e....

Ez úgy baromság ahogy van. Simán elesel egy olajfolton, mondjuk éjszaka egy nedves aszfalton konkrétan láthatatlan.
Simán elesel akkor is, ha bevágnak mondjuk eléd, ami könnyedén lehet védhetetlen.
És úgy csípőből lehetne mondani még kb. 100+1 olyan szituációt, amikor a motoros vétlen, mégis elesik.
És akkor még a rutin hiányáról nem is beszéltünk, hány olyan helyzet van ahol lehet egy rutinos ex motogp versenyző megoldja de egy friss jogsis elesik. Ennek pont semmi köze az agysejtekhez. Az agysejtek hiánya inkább arra jellemző, aki azzal érvel, hogy motorral nem lehet elesni csak önhibából...
#4 "Esni csak saját hibából lehet"
Ez hülyeség. Pont volt egy múltkori eset, amikor azért halt meg egy motoros mert egy sávváltó autós a világáról nem tudott. Sőt, az szinte rendszeres hogy a bamba sofőrök nem elég körültekintőek és nem adják meg az elsőbbséget hanem kihajtanak a motoros elé.

Persze egyesek soha nem esnek el. Azért mert soha nem tanulnak meg annyira motorozni, hogy ilyen helyzetbe kerüljenek. :D
Tapasztalatom alapján a leggyakoribb kezdő hiba amit láttam a bepánikolás. Pl: haladsz egy kanyarban kényelmes tempóban, erre hirtelen beszűkül az íve, na ekkor hirtelen bepánikolsz, elfelejted mit kéne ilyenkor tenni, már látod magad előtt ahogy belemész a korlátba, és lám bele is mentél.
Tapasztaltként itt felismered hogy nem szabad pánikolni, tenni kell valamit, felméred a lehetőségeidet, majd ennek fügvényében lassítasz és/vagy rádöntesz még egy kicsit. De ez a pánikolás bármilyen másik forgalmi helyzetre érthető, pl parkolóban araszolás vagy kikanyarodnak eléd.
Én személy szerint aszfalton egyszer estem el, 50es enduroval, körfogalomban racsézva fagyos úton. A térdemen 3 év után is látszik. Szóval hordj védőfelszerelést!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!