Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Miért nem vezetnek be egy...

Miért nem vezetnek be egy polgári önkéntes rendfelügyelő rendszert?

Figyelt kérdés

Láttam amerikai tévéműsorokban, hogy léteznek afféle önkéntes rendőri szervek. Sokat láthatjuk az utakon, hogy nincs elég rendőr, és erőforrás szabályozni a KRESZ megszegő közlekedőket.

Miért nem csinálnak egy önkéntes polgári rendszert, ahol mezei emberek kaphatnak kisebb ügyekre engedélyt, hogy valamilyen módon intézkedjenek?

Úgy képzelem el, hogy erkölcsi bizonyítvány ellenében, és büntetlen előélettel jelentkezhetnének emberek, akik kamerával rögzítenének büntethető eseményeket. Ez ugyan most is lehet, de adhatna a rendőrség saját kamerákat, amiben nem lehet szerkeszteni a dátumot, hanem amit az rögzít, az kemény bizonyíték lenne. Most azért nem fogadják el a sok dashcam felvételt, mert félnek, hogy valaki módosítja a dátumot, vagy szerkeszti a videót, hogy másokat bemártson.

Esetleg elvégezhetnének traffipaxolást, hogy a többi rendőr aktívan dolgozhasson ahelyett, hogy a kamera mellett csücsülne egy fél napot. Illetve kezelhetnék a gyalogosan, elektromos rollerrel, vagy biciklivel elkövetett szabályszegéseket, mert arra aztán tényleg nem figyel senki.

Természetesen ezek csak egyszerűbb ügyeknél cselekedhetnek, nem várnám el, hogy holmi Jóska Pisták autósüldözésekbe kezdjenek a városban.

Jó kis elfoglaltság lenne az aktivistáknak, meg az unatkozóknak, és levenné az rendőrök válláról a terhet. Még talán kompenzálhatnák az önkénteseket valamilyen adókedvezménnyel, vagy utalvánnyal, hogy mégis üsse a markukat valami extra.

Mit gondoltok?

okt. 28. 12:01
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
#5: Nem, egyáltalán nem kellene hagyni, sőt, sokkal-sokkal szigorúbban kellene fellépni pont azok ellen akiket nem lehet most rendesen számonkérni (nicns egyedi azonosító, gyakorlatilag csak tettenérés esetén lehet bármit is intézkedni, nincs igazolható tudása, hogy mit csinál stb stb.) De nem az a megoldás, hogy mindenféle önbíráskodó félhülye rendszabályozza őket. Vannak erre megfelelő szervek. Számukra kellene biztosítani a megfelelő forrásokat, hogy a feladatukat ellássák. Az se kerülne többe, mint egy újabb alulfinanszírozott szervezetet létrehozni.
okt. 29. 07:20
 12/16 anonim ***** válasza:
100%
De nem lesz rendőr erre ,mivel masra sincs, kiveve a politikai megrendelesre tett akciokat meg a kilakoltatasokat azokra mindig akad rendor.Nem kell az onkentesnek semmit intezkedni ,uldozni stb,csak egyszeru kamera felvételt adatokkal bekuldeni,aztan kiertekeli 2-3 ember ezeket es elinditjak az eljarast.Nem igényel csak par eszközt ami bagatel osszeg, az elso napi birsagbol bejön az ara utana mar csak penzt termel.Napi milliókat be tudnék szedni ha a szabalytalan vagy orult mod szaguldo vezető egyeneket bejelentenem.De nem csak a penz szamit hanem aki notorius szabalytalan vagy olyan veszelyes azt ki lehetne vonni a forgalombol.Jogsi el.Aztan ha ujra vezet,akkor leultetni par evre.De igazabol a kocsi elkobzas a jo módszer azt kellene bevezetni.
okt. 29. 08:29
 13/16 anonim ***** válasza:
48%

A hozzád hasonlók mindíg azt hiszik, hogy csakis a cerka jó oldalára kerülhetnek az ilyen -lássuk be leginkább fasiszta vagy komcsi besugórendszerre hajazó - dolgok bevezetésével és nem a szopósra.

...és mindíg tévednek.

okt. 29. 08:45
 14/16 A kérdező kommentje:

#6 Erre én is gondoltam. Amerikában van már GPS rendszer, ami figyeli, hogy milyen sebességű útszakaszon mennyivel mész, vagy mikor fordulsz be olyan utcára, ahol egyértelműen nem lehet, és az alapján olcsóbbá, vagy drágábbá teszi a biztosítási költséged. Ilyen kéne a rendőrségnek. A véletlenek miatt lehetne, havi három figyelmeztetés, de utána menne a megfelelő büntetés a tulajdonosnak, vagy üzembentartónak.

Én úgy gondolom ezt csak azok ellenzik, akik szabálytalankodnak.

#8 Nem említettem füstölgő autókat, nem értem hol olvastad. Szerintem az más kategóriába esik, és nem hiszem, hogy kell büntetni őket.

#9 Pontosan!

#10 Vagy a fentebb írt GPS eszköz. Esetleg az USA rendőreihez hasonló, kikapcsolhatatlan body camet felrakni, hogy vissza lehessen nézni, így a túlkapást is szankcionálhatják.

#13 De szépen kijátszottad egyszerre a komcsi és a náci kártyát. :D

Nem ez azért ennyire nem durva. Ezek olyan dolgok, amiket az ember szándékosan, mások egészségét kockáztatva teszik meg. Én örülnék, ha a gyerekeim kimehetnének az utcára úgy, hogy nem kell idegeskednem, hogy melyik holdkóros fogja kilapítani a zebrán. Ez nem olyan, mint hogy kapsz húszezret egy haverodtól, mert segítettél neki lefesteni a házat, ezért rádmozdul az APEH. Ez azért kocára tesz ártatlan embereket.

okt. 29. 10:22
 15/16 anonim ***** válasza:
#12: ezt azért gondold végig újra. Pont a biciklis, gyalogos, rolleres stb ellen irányult a kérdés. Az általad leírtak egyikre sem működnek. Autóra meg igen, csak az se éppen ilyen pofon egyszerű. Tehát valójában nincs beljebb a kérdezp
okt. 29. 13:26
 16/16 anonim válasza:
52%
Jó lenne az ötlet ! Nagyon sok a veszett és bolond ember az utakon, aki pár másodperc előnyért képes kiírtani családokat.
nov. 5. 10:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!