Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » A gyalogosnak minden tekintetb...

A gyalogosnak minden tekintetben elsőbbsége van az átkelőhelyen?

Figyelt kérdés

Van egy olyan (is), hogy meg kell győződnie arról, hogy szabad e az átkelés.

(A kérdés a jogi helyzetre vonatkozik, és nem arra, hogy én megadom e az elsőbbséget...)

ápr. 17. 10:56
1 2
 1/15 Mad Max2 ***** válasza:
95%

A gyalogátkelőhelyen a gyalogosnak mindig elsőbbsége van, de...

Meg kell győzödnie mielőtt lelép hogy az autó megtud-e állni. Pl: Ha az autó féktávján belül lépsz le a gyalogátkelőhelyen az úttestre akkor az autó nem tud megállni az tuti.

Illetve ha takarásból lépsz ki akkor is ovatosnak kell lenni.

De ha látod hogy jönnek aza autók, attól még neked van elsőbbséged, ha te lelépsz a zebrára az autónak kötelesége megállni, minden esetben!

ápr. 17. 11:49
 2/15 anonim ***** válasza:
100%
Meg kivéve a megkülönböztető jelzéssel közlekedő járművek (szirénàzó és/vagy villogó mentős, tűzoltó, rendőr stb...) illetve a vasúti àtkelőhelyek leengedett sorompónál és piros fényjelzéssel.
ápr. 17. 12:05
 3/15 A kérdező kommentje:

Tehát ha féktávon belül van az autó szabályos sebességgel, akkor nincs elsőbbsége?

Mert amúgy szerintem sincs ilyen esetben.

ápr. 17. 12:53
 4/15 Mad Max2 ***** válasza:
64%
Féktávon belül nem tud megállni, tehát ha te lelépsz közvetlen a közeledő autó elé, azt ugy hívják hogy öngyilkosság:)
ápr. 17. 12:56
 5/15 anonim ***** válasza:
100%

Ajárművezetőnek fokozott óvatossággal és olyan sebességgel kell megközelítenie, hogy szükség esetén meg tudjon állni.

Viszont:

A gyalogos nem léphet az úttestre váratlanul, köteles meggyőződni a veszélytelenségről, és legrövidebb úton átmenni.

ápr. 17. 13:29
 6/15 Justinianus ***** válasza:
65%

"ha te lelépsz a zebrára az autónak kötelesége megállni"

És még mindig nem kell ahhoz lelépni, hogy elsőbbsége legyen, azaz kötelessége legyen az autónak megállni.

ápr. 17. 13:50
 7/15 anonim ***** válasza:
100%

A zebrát úgy kell megközelíteni, hogy adott esetben meg tudj állni.

Jellemző: Németországban a zebránál állt 3-4 ember.

Vendéglátóm megállt, hogy átengedje őket.

Kiderült, hogy csak beszélgetni álltak meg.

A sofőr elmondása szerint N.o.-ban, ha ráutaló magatartás van, hogy a gyalogos át akar kelni a zebrán és nem állsz meg, keményen büntetnek.

ápr. 17. 14:11
 8/15 anonim ***** válasza:
76%

A gyalogosnak a sima zebrán akkor is elsőbbsége van, ha az atyaúristen közelít felé száznyolcvannal egy platós IFÁval.

Elsőbbsége van - de meg fog halni.

Az elsőbbség egy fogalom - az elsőbbséget azonban nem biztos, hogy biztosítják számára.

De attól, hogy Pista bácsi nem figyel és áthajt Gizikén a zebrán, még Gizikének volt elsőbbsége.

ápr. 17. 19:31
 9/15 anonim ***** válasza:
100%

Igen meg kell győzödnie róla hiszen nem kényszeríthet senkit hirtelen fékezésre.

Legutóbb láttam olyat, hogy az autós kiszólt a gyalogosnak, hogy meg kellett volna köszönni az átengedést miközben a gyalogosnak alapból elsőbbsége van. Ezt csak azért írom mert az új KRESZ szerint megköszönhető az előzékenység, holott manapság már mindenért köszönetet várnak. Undorító ami megy.

ápr. 18. 12:33
 10/15 A kérdező kommentje:

9

Szerintem, nincs olyan dolog a világon amit ne szabadna megköszönni...

ápr. 18. 20:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Ezt láthatta a véda-kapu?

Sziasztok! Ma amikor mentem át a Véda alatt, pont annak a fotózási pontjánál volt egy zebra. A zebra kezdetétől kb 1-1,5 méterre(lényeg hogy nem egyértelműen jelezve szándékát) állt egy hölgy. Mivel nem tudtam hirtelen eldönteni mit szeretne, így továbbmentem ,nem...

Ha szeretnék egy gyalogos átkelőhely létesítésére kérvényt írni, melyik szervhez kell fordulnom?

Van egy hely a lakhelyemen belül, ahol jelentős segítség volna a gyalogos közlekedés megkönnyítése érdekében.

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!