Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » A gyalogosnak minden tekintetb...

A gyalogosnak minden tekintetben elsőbbsége van az átkelőhelyen?

Figyelt kérdés

Van egy olyan (is), hogy meg kell győződnie arról, hogy szabad e az átkelés.

(A kérdés a jogi helyzetre vonatkozik, és nem arra, hogy én megadom e az elsőbbséget...)

ápr. 17. 10:56
1 2
 11/15 Justinianus ***** válasza:
100%

Aki a jogait gyakorolja, az nem kér, hanem – szükség esetén – követel s tiltakozik, és nem tartozik hálával, ha megkapja a jussát: nem mások nagylelkűségéből rendelkezik vele, hanem azért, mert az megilleti. (Kis János)

Rendkívül idétlen és zavaró a bólogató, integető gyalogos, ráadásul kifejezetten balesetveszélyes, mert amíg integet meg bólogat az egyik irányból (nagylelkűen???) megálló autósnak, tovább haladva szétnézés nélkül lép be a másik sávba.

ápr. 27. 02:35
 12/15 A kérdező kommentje:

11

Ha a gyalogos a zebrán van akkor neki már elsőbbsége van.

Tehát a "másik" sávban érkező autónak akkor is meg kell állnia, ha amúgy 200 km/h-val sérti a sebességhatárt.

ápr. 27. 09:58
 13/15 A kérdező kommentje:

12 folyt

Persze ezt úgy kell érten, hogy szabályosan kezdte meg a gyalogos az átkelést.

Ha ez így van akkor kivételektől eltekintve a gyalogosnak elsőbbsége van.

ápr. 27. 10:00
 14/15 Justinianus ***** válasza:
100%

És ezzel mit akartál mondani?

Én arra a felvetésedre reagáltam (a 10-es válaszodra), hogy

"Szerintem, nincs olyan dolog a világon amit ne szabadna megköszönni..."

Szép dolog a köszöngetés, csak itt nincs helye, mert az autósnak az a kutya kötelessége - ha féktávolságon kívül van, és áll valaki a zebránál -, hogy megálljon.

"Ha a gyalogos a zebrán van akkor neki már elsőbbsége van."

"zebrán van" ???

Nem kell ahhoz a zebrán lenni, hogy elsőbbsége legyen.

ápr. 27. 18:07
 15/15 A kérdező kommentje:

14

Ha a gyalogos int egyet köszönésképpen azzal egyben jelzi, hogy figyú indulok.

Azaz véletlenül sem lesz félreértés, hogy azt hittem nem is akar lelépni...

ápr. 27. 21:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Ezt láthatta a véda-kapu?

Sziasztok! Ma amikor mentem át a Véda alatt, pont annak a fotózási pontjánál volt egy zebra. A zebra kezdetétől kb 1-1,5 méterre(lényeg hogy nem egyértelműen jelezve szándékát) állt egy hölgy. Mivel nem tudtam hirtelen eldönteni mit szeretne, így továbbmentem ,nem...

Ha szeretnék egy gyalogos átkelőhely létesítésére kérvényt írni, melyik szervhez kell fordulnom?

Van egy hely a lakhelyemen belül, ahol jelentős segítség volna a gyalogos közlekedés megkönnyítése érdekében.

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!