A gyalogosnak minden tekintetben elsőbbsége van az átkelőhelyen?
Van egy olyan (is), hogy meg kell győződnie arról, hogy szabad e az átkelés.
(A kérdés a jogi helyzetre vonatkozik, és nem arra, hogy én megadom e az elsőbbséget...)

válasza:Aki a jogait gyakorolja, az nem kér, hanem – szükség esetén – követel s tiltakozik, és nem tartozik hálával, ha megkapja a jussát: nem mások nagylelkűségéből rendelkezik vele, hanem azért, mert az megilleti. (Kis János)
Rendkívül idétlen és zavaró a bólogató, integető gyalogos, ráadásul kifejezetten balesetveszélyes, mert amíg integet meg bólogat az egyik irányból (nagylelkűen???) megálló autósnak, tovább haladva szétnézés nélkül lép be a másik sávba.
11
Ha a gyalogos a zebrán van akkor neki már elsőbbsége van.
Tehát a "másik" sávban érkező autónak akkor is meg kell állnia, ha amúgy 200 km/h-val sérti a sebességhatárt.
12 folyt
Persze ezt úgy kell érten, hogy szabályosan kezdte meg a gyalogos az átkelést.
Ha ez így van akkor kivételektől eltekintve a gyalogosnak elsőbbsége van.

válasza:És ezzel mit akartál mondani?
Én arra a felvetésedre reagáltam (a 10-es válaszodra), hogy
"Szerintem, nincs olyan dolog a világon amit ne szabadna megköszönni..."
Szép dolog a köszöngetés, csak itt nincs helye, mert az autósnak az a kutya kötelessége - ha féktávolságon kívül van, és áll valaki a zebránál -, hogy megálljon.
"Ha a gyalogos a zebrán van akkor neki már elsőbbsége van."
"zebrán van" ???
Nem kell ahhoz a zebrán lenni, hogy elsőbbsége legyen.
14
Ha a gyalogos int egyet köszönésképpen azzal egyben jelzi, hogy figyú indulok.
Azaz véletlenül sem lesz félreértés, hogy azt hittem nem is akar lelépni...
Kapcsolódó kérdések:
Sziasztok! Ma amikor mentem át a Véda alatt, pont annak a fotózási pontjánál volt egy zebra. A zebra kezdetétől kb 1-1,5 méterre(lényeg hogy nem egyértelműen jelezve szándékát) állt egy hölgy. Mivel nem tudtam hirtelen eldönteni mit szeretne, így továbbmentem ,nem...
Van egy hely a lakhelyemen belül, ahol jelentős segítség volna a gyalogos közlekedés megkönnyítése érdekében.
Egyáltalán van KÜLÖMBSÉG a kijelölt gyalogos átkelőhely, és a gyalogos átkelőhely között.??
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!