Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Mi a kiszabható maximális...

Mi a kiszabható maximális büntetési tétele a 187. §-nak?

Figyelt kérdés
Ez a közúti baleset gondatlan okozása.
2011. júl. 28. 13:54
 1/8 anonim ***** válasza:

187. § (1) Aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével másnak vagy másoknak gondatlanságból súlyos testi sértést okoz, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

(2) A büntetés

a) három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget,

b) egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,

c) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlensége

okoz.

2011. júl. 28. 17:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:
De aki csak balesetet okoz (anyagi kárt) és személyi sérülés nem történik, az nem a 187 §? Az csak a személyi sérülésre vonatkozik?
2011. júl. 28. 22:24
 3/8 anonim ***** válasza:
Hát én csak most olvastam magát a paragrafust, de tök egyértelmű, hogy csak súlyos testi sértés esetén érvényes.
2011. júl. 29. 03:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:

Közúti veszélyeztetés:

"Aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével más vagy mások életét vagy testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést, két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget, öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált, öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz."


A bűncselekmény elkövetője kizárólag az a személy lehet, aki mint járművezető a közúti közlekedési szabályok hatálya alatt áll, így a KRESZ és az egyéb közlekedési szabályok rendelkezéseibe ütköző magatartást tanúsító utas vagy gyalogos nem vonható a közúti veszélyeztetés miatt (de más bűncselekmény miatt igen!) felelősségre. A tettes szempontjából irreleváns, hogy a cselekmény elkövetésekor volt-e járművezetői engedélye vagy sem. A bűncselekmény kizárólag szándékosan követhető el, a közúti veszélyeztetésnek ugyanis nincsen gondatlan alakzata.


Gyakran előfordul, hogy a büntetőjogi felelősségre vonásra azért kerül sor, mert az ittas járművezető a rendőri intézkedést elkerülendő, felé történő kormányzással kényszeríti a rendőrt kitérésre. Tekintettel arra, hogy ezzel a cselekménnyel a rendőrt az elkövető közvetlen veszélybe hozza, a bíróság a hivatalos személy elleni erőszakkal halmazatban álló közúti veszélyeztetés bűntettét állapítja meg.

2011. júl. 29. 14:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
A közúti baleset okozása gondatlan bűncselekmény. Ez az egyik megkülönböztető ismérve a kizárólag szándékosan elkövethető közúti veszélyeztetés bűncselekményével szemben. A bűncselekményt csak olyan személy követheti el, aki a közúti közlekedési szabályok hatálya alatt áll. Nem tartoznak e körbe az utasok, gyalogosok, mivel a Btk. vonatkozó szabálya nem minősülnek közlekedési szabályoknak a gyalogosokra és utasokra vonatkozó rendelkezések.
2011. júl. 29. 14:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:

A közúti közlekedés rendjének megzavarása (Szabálysértési alakzata)


46. § (1) Aki a közúti közlekedés szabályait megszegi és ezzel másnak vagy másoknak életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki vagy könnyű testi sértést okoz,


százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.


(2) Az (1) bekezdésében meghatározott szabálysértés miatt a szabálysértési hatóság járművezetéstől eltiltást alkalmazhat.


(3) Az (1) bekezdés alkalmazásában nem tekinthetők közúti közlekedési szabálynak a gyalogosra és az utasra vonatkozó rendelkezések.


(4) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés esetén - a szabálysértési jogsegély keretében - a pénzbírságot kiszabó jogerős határozat végrehajtása átadható.

2011. júl. 29. 14:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 A kérdező kommentje:
Ha valaki okoz egy autóbalesetet ittas állapotban, nem sérül meg senki, de összetörik 2 autó, akkor az mi? Közúti veszélyeztetés, ittas vezetés, vagy közúti baleset gondatlan okozása?
2011. júl. 29. 18:23
 8/8 anonim ***** válasza:
Kérdezz meg egy ügyészt. Az ő dolga beminősíteni. Szerintem közúti veszélyeztetés és ittas vezetés.
2011. júl. 29. 19:01
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!