Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Közlekedés » Közlekedésbiztonság

A kérdés

Villogó vagy forgótükrös piros lámpa megkülönböztető jelzésnek számít?

Kérdés:

Lehet e nem fixen rögzített, hanem mobil mágnesesen rögzíthető piros színű villogó vagy forgótükrös lámpát műszaki okokból álló gépjármű megjelölésére használni?


Az ötlet onnan jött, hogy egyszer a kocsimnak sikerült úttesten lemeríteni az akkumulátorát és nem tudtam vele elindulni, de annyira lemerítettem, hogy az elakadásjelző se villogót már csak nagyon gyengén pár perc múlva pedig már egyáltalán nem tudtam bekapcsolni. Ekkor maradt a háromszög és volt nálam egy nagy munkalámpa aminek volt pirosan villogó funkciója is, ezt kihelyeztem a kocsi mögé az úttestre a háromszög mellé mivel este volt. Nem forgalmas úton történt ezért is álltam meg az úton. Késő este volt és olyan úton sikerült ezt összehoznom ahol nem sok autó jár. 4 autót is megállítottam hogy tud e segíteni beindítani az autót de senkinél nem volt indítókábel. Ekkor ott kellett hagynom éjjel a sötét kivilágítatlan úton egy háromszöggel meg villogó zseblápmával az úton a kocsit úgy hogy azokat egyébként bármikor ellophatják és akkor már semmi sem jelzi egy közeledő autónak, hogy elötte ott egy elakadt autó az úton. 7 km-ert kellet gyalogolnom a benzinkútig venni egy bikakábelt, majd vissza a kocsihoz. Utána már az első autó amit megállítottam tudott segíteni és beindítottuk a kocsit.


Ezután vettem magamnak egy ilyen lámpát:

[link]


[link]


Viszont ez egyrészt elemes így nem annyira erős és hosszútávon se bírja akár órákig, másrészt városban este forgalmas úton a sok vakító fényszoró közt nem annyira feltünő. Eddig ezt használtam, de gondolkozom azon, hogy vegyek egy ilyet:


[link]


[link]


Elméletben nem kéne hogy különbség legyen a kisebb elemes ledes piros villogó és e között az izzós forgótükrös villogó között, annyi hogy ez feltünőbb és erősebb a fénye, viszont nem tudom mennyire szabályos ezt használni.

Nem szórakozásból venném, valóban csak műszaki hibából elakadt álló jármű illetve baleset helyszínének megjelölésére használom és a jogszabály alapján ez nem engedélyköteles.

A piros villogó valóban használható az általam említett célra illetve mennyire tolerálnák a rendőrök?


Jogszabályi háttér:

12/2007. (III. 13.) IRM rendelet a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adó készülékek felszerelésének és használatainak a szabályairól.

Jogszabály vonatkozó tartalma, értelmezése[1]: A rendelet definíciója szerint a megkülönböztető jelzés (hétköznapi nevén a villogó és a sziréna) olyan fény- és hangjelzést adó készülék, mely kék vagy kék-vörös villogó fényt bocsát ki, valamint váltakozó hangmagasságú hangjelzést ad. Felszerelését tekintve, az eszköz rendelkezhet fix rögzítéssel, de lehet mobil is, azaz mozgatható kivitel is.

1. ábra. Fix és mobil rögzítésű, korszerű megkülönböztető jelzések[2]

A mobil megkülönböztető jelzés a gyakorlatban azt jelenti, hogy a fényjelző, azaz a villogó talpazata mágneskoronggal vagy tapadókoronggal szerelt, ezáltal könnyedén kihelyezhető vagy levehető a jármű tetejéről.
 2018. nov. 17. 15:54  Privát üzenet  

A válaszok
1 2
Én inkább elvontattattam volna a kocsimat egy olyan helyre, ahol tuti nem száll bele senki az ott hagyott autóba.

A válaszíró 83%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/18Időpont 2018. nov. 17. 17:39 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Én meg inkább vennék egy olyan autót, ami nem rohad le kétnaponta.

A válaszíró 64%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/18Időpont 2018. nov. 17. 18:36 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Hang jelzés nélkül,csak figyelem felhívó jelzés.Vannak villogó vörös fényű lámpák is kitéve néhol és azok is csak veszélyre,fokozott figyelemre felhívó lámpák,pl útfelbontásoknál.

A válasz 0%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/18Időpont 2018. nov. 17. 20:19 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

"Vannak villogó vörös fényű lámpák is kitéve néhol"

Nincsenek. Sárgák vannak. Villogó vörös fényt a kresz nem ismer, kivéve a kék megkülönböztető jelzés kiegészítőjeként.A válaszíró 64%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/18Időpont 2018. nov. 17. 20:26 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Sárgát használhatsz.

Igaz, ami nem tilos, azt szabad, s az idézetben nincs szó csak piros villogóról. De azért ha bírságolna a rendőr, ők nyernének fellebbezésed esetén.A válasz 48%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 78%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/18Időpont 2018. nov. 18. 08:04 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Azért kérdeztem mert az alapja meglenne hozzá mivel a jogszabály csak kék illetve kék-piros színt állapít meg megkülönböztető jelzésnek, önmagában a pirosat nem. Akkor a fő kérdés, erre alapozhatok rendőrrel szemben?

Egyébként egyik válaszolónak, nem szar a kocsi és lerohad kétnaponta hanem túl sokáig égettem a fényszórót meg a belső világítást anélkül hogy járt volna a motor és leszívta az akksit.# 6/18Időpont 2018. nov. 18. 08:10 Privát üzenet
Értem én, de ezt hetente szándékozol eljátszani? Mert különben nem értem, miért fordítasz ennyi időt és energiát egy egyébként teljesen felesleges eszköz beszerzésére.

A válasz 52%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 64%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/18Időpont 2018. nov. 18. 08:14 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

"Igaz, ami nem tilos, azt szabad, s az idézetben nincs szó csak piros villogóról"

Tévedés. Ha lepontoztok, akkor is. Ha szeretnétek hogy ne így legyen, akkor is. A jogszabály egyértelműen megszabja, milyen fényforrások lehetnek a járművön elhelyezve. Jelen esetben az van, hogy CSAK AZT SZABAD, amit a jogszabály megenged. Mivel a jogszabály NEM ENGEDI MEG a járművön önálló villogó piros fényforrás használatát, ezért az TILOS. Pont.

Lehet lepontozgatni meg elmélkedni, hogy miért meg miért nem, de ez nem változtat a tényeken.

(Gyengébbek kedvéért: 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet 37. § (1) A járművön csak olyan fajta, olyan színű, oly módon elhelyezett és annyi világító-, illetőleg fényjelző berendezést szabad alkalmazni, amilyent és amennyit a rendelet előír vagy megenged.)A válasz 51%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 64%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/18Időpont 2018. nov. 18. 08:19 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Itt mindenki félreért. Egyrészt el akarom kerülni hogy belémjöjjjenek ha olyan helyen sikerül lerobbani ami szar pl Szentendrei úton este 11 órakor vagy főúton, a másik hogy abba is belegondolok ha este baleset történik esetleg autópályán, akkor egy ilyennel felhívhatom a figyelmet a balesetre.

Ez nem egy folyamatosan az autón elhelyezett fényforrás amit menet közben is használok mindig vagy álló helyzetben, ez egyszerűen bent lesz a kocsi csomagtartójában az elakadásjelző melett és ha szükség lenne rá akkor kirakom a tetejére, erre a rendelet amit idéztél nem vonatkozik. Viszont ha nem a kocsi tetejére rakom ez a villogó fényt, hanem az útra vagy a háromszög tetejére, akkor mivan? Kijátszottam a törvényt?

Ez hülyeség, a legjobbszándékű tevékenységre amikor emberélet megóvása vagy vagyoni kár megelőzése a célód, szerintem semmit nem fog szólni érte a rendőr, másrészt ez meg szerintem szabályos is, hogy elakadt járműre piros villogó fényt kirakjak.

Nem értem, ha a kis elemes szaromat rakom ki nem szól a rendőr, ha egy munkalámpát rakok ki ami pirosan is villog azért se, de ha egy erősebb mágneses szivargyújtos lámpát ami ugyanazt csinálja azért már megbüntetnek? Ez szerintem azért irreális.# 9/18Időpont 2018. nov. 18. 09:19 Privát üzenet

"Itt mindenki félreért."

Hát fogalmazz egyértelműen. :)


"Egyrészt el akarom kerülni hogy belémjöjjjenek ha olyan helyen sikerül lerobbani ami szar pl Szentendrei úton este 11 órakor vagy főúton"

Ez teljesen érthető, viszont korlátozottak a lehetőségeid. Például nem gyújthatsz fel egy benzineshordót az út közepén, pedig elég figyelemfelkeltő lenne.


"a másik hogy abba is belegondolok ha este baleset történik esetleg autópályán, akkor egy ilyennel felhívhatom a figyelmet a balesetre"

Aki a háromszöget nem veszi észre, ezt sem fogja.


"és ha szükség lenne rá akkor kirakom a tetejére, erre a rendelet amit idéztél nem vonatkozik"

De igen, méghozzá attól a pillanattól, hogy felhelyezed az autóra.


"Viszont ha nem a kocsi tetejére rakom ez a villogó fényt, hanem az útra vagy a háromszög tetejére, akkor mivan? Kijátszottam a törvényt?"

Veszélyezteted a közlekedés biztonságát. Bűncselekmény, Btk. 232. §.


"Ez hülyeség, a legjobbszándékű tevékenységre amikor emberélet megóvása vagy vagyoni kár megelőzése a célód"

A jószándék érthető, csak ha mindenki jószándékból össze-vissza kezdené kivilágítani az autóját, az káoszhoz vezetne. A jogszabály megalkotója nem viccből korlátozta a használható fényjelzéseket.


"szerintem semmit nem fog szólni érte a rendőr"

Lehet, hoyg kilencszer nem. Tizedszer meg feljelent, járhatsz bíróságra tisztázni magad, és a végén jó esetben megúszod pénzbírsággal.


"másrészt ez meg szerintem szabályos is, hogy elakadt járműre piros villogó fényt kirakjak."

Krvára nem. Mondjuk épp az előbb idéztem be a jogszabályt. Ha ennek ellenére is így gondolod, akkor komoly baj van.


"Nem értem, ha a kis elemes szaromat rakom ki nem szól a rendőr, ha egy munkalámpát rakok ki ami pirosan is villog azért se, de ha egy erősebb mágneses szivargyújtos lámpát ami ugyanazt csinálja azért már megbüntetnek? Ez szerintem azért irreális."

Pedig egyszerű: attól, hoyg valami nem szabályszerű, még nem fog azonnal rádrontani a TEK. De az, hogy nem ront rád a TEK, még nem jelenti, hogy szabályos. Érted? Értem a jószándékot, értem, hogy nem nagy dolog. A rendőr is így van vele: hadd játsszon a hülyegyerek, leszarja. De ha egyszer a rendőr balá lábbal kel felk, vagy még hiányzik három helyszíni bírság a heti kvótához, vagy fájt előző este az assszony feje és nem volt szex, akkor megbsz. És jogosan.A válasz 52%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 64%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/18Időpont 2018. nov. 18. 09:48 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Debrecenben hol vannak piros lámpa figyelő kamerák?
Jól beállított (szögű) fényszórók mellett sötétben mi az optimális látótávolság?
Ez hogy történhetett meg? Nem volt a vasúti átjáróban lámpa?
Te sétáltál már ki szirénázva közeledő mentőautó elé csak azért, mert zöldre váltott a lámpa? Miért?
Ma olvastam egy kifejezést: "piros lámpán való kismértékű áthaladás" - amivel a megkülönböztető jelzést használók haladását segítheti az autós. Ez pontosan mit takar a KRESZ-ben?
Sárga lámpa + sziréna kombó szóba jöhet?

Kérdések a Közlekedés rovatbólKérdések a Közlekedésbiztonság rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!