Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » A budapesti Tatra villamosokon...

A budapesti Tatra villamosokon fékezéskor mi az az sivító "amperhang" konkrétan?

Figyelt kérdés
ápr. 15. 22:44
 1/4 anonim ***** válasza:
32%
Visszatáplálja a fékezéskor nyert energiát a hálózatba.
ápr. 16. 08:38
 2/4 anonim ***** válasza:
77%
Szerintem a tetején lévő ellenállásokra táplálja, nem a hálózatra.
ápr. 16. 08:47
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
A nem korszerűsített Tatra villamosok a fékezési energiát a tetőn elhelyezett ellenállásokon fűtik el, ezekből már kevés van. A korszerűsített Tatra villamosok a fékezéskor felszabaduló energiát visszatáplálják a hálózatba. A korszerűsített villamosokon az a hang induláskor és fékezéskor is hallható. Nem tudom mi okozza ezt, de valószínűleg a korszerűsítéskor beépített teljesítményelektronikával van összefüggésben, mert a régieken nem hallható ilyen hang.
ápr. 16. 13:58
 4/4 anonim ***** válasza:
25%
Ez csak teória, de lehet, hogy így kommunikálnak a villamosok egymással a vezetéken keresztül. Ugyanis a visszatáplált áramot azonnal el kell fogyasztani, nincs mi tárolja. Így a fékező villamos azt jelzi, hogy "van áramom, jöhet?", míg a gyorsító azt, hogy "ide vele!". Ezt onnan vezettem le, hogy a váltóállítás is egy hasonló jelzést eredményez, ami ugyanezt a hanghatást kelti (talán a vivőfrekvenciát halljuk amire rámodulálják a jelet).
ápr. 16. 14:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!