Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Ha értek a fotózáshoz és a...

Ha értek a fotózáshoz és a photoshop kezeléséhez, azzal kapok munkát itthon vagy külföldön?

Figyelt kérdés
Érdekelne, hogy milyen fizetésre számíthat, aki ilyesmivel foglalkozik.

máj. 28. 19:22
 1/8 anonim ***** válasza:
75%
Hát,ha nagyon értesz hozzá,és van olyan papírod,le tudsz szerződtetni,akkor könnyű út
máj. 28. 19:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Van, akinek sikerül megélni belőle, de nagyon sokaknak sosem sikerül és hosszabb-rövidebb próbálkozások és rengeteg kudarc után csalódottan más területre térnek át. Az utóbbiak egyre többen vannak és ők egyre jobban megnehezítik az előbbiek életét azzal, hogy olcsóbban, vagy akár ingyen is fotóznak, hátha így majd jobban fognak érvényesülni. Aztán egy idő után belekeserednek és feladják, de addigra jönnek helyettük újabb és újabb próbálkozók, akik ugyanígy járnak. Közben a hozzáértő, tehetséges, jól dolgozó profik közül is egyre többen hagyják el a pályát, mert nem bírják, vagy nem látják tovább értelmét a versengésnek. A fotózásban eltöltött évek, vagy akár évtizedek után inkább elkezdtek mást csinálni (van aki személyi edző lett, van aki kutyakaját árul, van aki ingatlanozik, stb), mert ott sokkal jobban keresnek és/vagy sokkal biztosabb, nyugodtabb életet élhetnek, mint fotósként, vagy csak egyszerűen jobban érzik magukat mint az egyre inkább versengésről és a túlélésért folytatott küzdelemről szóló fotózásban.

Ma már mindenki fényképez és mindenkinek van egy ismerőse, aki ingyen, vagy olcsón is megcsinálja azt a munkát, amit te pénzért szeretnél megcsinálni, hogy megélhess a fotózásból. Ő meg nem ebből akar megélni, úgyhogy neki nem kell kiszámolnia, hogy mennyiért érdemes csinálnia, nem kell érvelnie, hogy miért annyi az annyi. Elég egy jelképes árat bemondania és ha kell, abból is engedhet, mert számára nincs tétje a dolognak.


Ahhoz, hogy cégeknek és újságoknak fotózzon valaki, leginkább jó kapcsolatok kellenek a cégek és újságok döntéshozóinál, hogy vele akarjanak dolgozni és neki akarják adni a pénzt a munkáért, ne valaki másnak. Jobb esetben emögött a döntés mögött szakmai szempontok is állnak és nem csak a szimpatikusabbat, hanem a szakmailag is jobbat választják. Viszont egyre több cég és újság döntéshozói is inkább azokat a fotósokat választják, akik olcsón, vagy akár ingyen is hajlandók fotózni. Az ingyen fotózásból meg nem nagyon lehet megélni.


Ha rám hallgatsz, akkor csináld a fotózást hobbiként, amíg élvezed és hozd ki belőle a lehető legtöbbet, de ne megélhetésként akard csinálni, hanem azért csináld, mert szereted. Ha a továbbtanulást, továbbképzést tervezgeted, akkor pedig ne (csak) fotózni tanulj, hanem legyen mellette egy másik szakmád, amiből akkor is meg tudsz élni, ha a fotózásból mégsem sikerül. Legjobb, ha olyan alternatív szakmát keresel, ami önállóan is versenyképes, de a fotós karriered is segítheti, mint például közgáz, könyvelés, jog, stb. Mondanám még az informatikát is, de egy szinten túl a fotózást nem segíti annyira az informatika mélyebb ismerete, a fotózást még segítő alacsonyabb szinten meg megélni nem annyira lehet az informatikából és amúgy is tele van minden hobbiból fotózó informatikusokkal (is).


Ha érdekel a fotózás, akkor tanuld, csináld, fejleszd és főleg élvezd egy másik munka mellett, hobbiként. Ha a fotóid minősége miatt egyre több és több megkeresést kapsz, hogy add el a képeid, vállalj fotós megbízásokat, akkor pedig nagyon magabiztos és tudatos piaci szempontok alapján kérd meg az árát a munkádnak, mintha ebből élnél. Ugyanis csak így van valóban értelme, hogy ne árts a piacnak, amin megjelenik a munkád, hogy ne ellenségeket szerezz és, hogy később esélyed lehessen esetleg neked is erről a piacról megélni. Ha elég sok ilyen felkérésed érkezik és a reális piaci árakkal is igényt tartanak a munkádra, mert téged és/vagy a minőséget értékelik, nem csak azért választanak téged, mert olcsón csinálod, akkor egy idő után akár még arra is esélyed lehet, hogy csak a fotózásból megélj és egy idő után erre tedd fel az életed. Viszont ha ez csak rövid távon működik, vagy mégsem jön be, akkor fontos, hogy legyen egy másik szakmád és vele megélhetési lehetőséged, ami eltart akkor is, ha a fotózás mégsem fog. Megélhetésként ugyanis a fotózás nehéz kenyér és egyre nehezebbé válik megélni belőle.

Hatalmas az árverseny, a legtöbb fotós aláígérget egymásnak, hogy megkapja a munkákat. Viszont az árak már annyira lezuhantak, hogy gyakran már nem is igazán éri meg annyiért elvégezni. Sokszor kevesebbet kapnak érte, mint amennyibe kerül nekik megcsinálni. A fotózás az egyik leginkább technika igényes műfaj, amihez egy csomó pénzt el kell költened fotó felszerelésre, kellékekre, számítógépre, stb, amit mind a munkád bevételéből kéne kitermelned, mert a munkában sokkal jobban kopnak és elhasználódnak az eszközeid, mint hobbi közben, amiket javítani és cserélni kell. Arról nem is beszélve, hogy ugye nem csak az eszközeid amortizációját kell kitermelned a munkádból, hanem a megélhetésedet is. Szóval a munkád úgy kell(ene) beárazni, hogy a technikai költségek, rezsi és egyebek mellett még egy normális megélhetést biztosító fizetés is kijöjjön, amiből nem utolsó sorban el tudsz menni nyaralni, bulizni, félretenni is tudsz, meg rajtad és a kutyán/macskán kívül a családodat és a gyerekeidet is eltartja. Sok lelkes fiatal viszont ezekkel nem számol és boldogan elvállal szinte bármilyen fotós munkát jóval olcsóbban, mint akiknek csalájduk és hiteleik is vannak, mert azzal nem számolnak, hogy egy nap nekik is lesznek ilyen többletköltségeik, amiket a fotózásból már ők sem fognak tudni kitermelni, ha most hozzájárulnak, hogy leessen a fotósok bérszínvonala.


Ráadásul, ha fotózás a munkád, akkor jobb esetben nem csak, rosszabb esetben viszont egyáltalán nem azt fényképezel, amit te szeretnél és nem azért csinálod, mert tetszik valami, hanem azért és azt kell fényképezned, amiért fizetnek és úgy, ahogy a megrendelő elvárja tőled.

Jobb esetben persze azért pont téged kérnek fel, mert tetszik nekik, ahogy fényképezel, de azt a szintet nehéz elérni és egyre kevesebb megrendelő alkalmaz így fotóst, pláne kevés fizeti is meg rendesen a szaktudást. A többségnek csak valamilyen kép kell, amit mindegy, hogy ki készít el, csak minél olcsóbban meglegyen és ha a másik 20 képpel többet igér egy ezressel olcsóbban, akkor már le is cseréltek, mert a legtöbb megrendelőnek pont annyit érsz, hogy van egy jó géped, akkor biztos jó képeket tudsz csinálni - de simán biztosak benne, hogy ha nekik volna olyan jó gépük, akkor rád nem is lenne szükség.


Rengeteg a hobbi fotós és egyre többen szeretnének a hobbijukból megélni. Szinte mindenki fényképez és emiatt egyre kevésbé értékelik az emberek a fényképeket Egyre kevésbé tartják valódi szakértelemnek és munkának a fotózást, egyre kevésbé hajlandók fizetni is érte. Ha fotózásból akarsz megélni, akkor nagyon kemény versenyben kell helytállnod, ami nagyon nehéz lesz.


Sok hobbi/félprofi fotózik másodállásban. Van egy (legalább viszonylag) jól fizető állása valamilyen cégnél (vagy még a szülőkkel élnek és a család eltartja őket és a hobbijukat). Mivel ott keres annyit, hogy megengedheti magának a drága fotó felszerelést, utazgatást és még meg is él belőle, így nekik az is belefér, hogy mellette kevés pénzért, vagy akár ingyen fotóznak hobbiból, hiszen onnantól, hogy nem a fotózásból kell megélniük. Már szinte minden fotózással termelt bevétel talált pénz nekik, ami csak javít az anyagi helyzeten, még akkor is, ha totális anyagi csőd volna annyiért fotózniuk, ha csak fotózásból élnének meg.

A nagy gond, hogy velük nem lehet piaci alapon versenyezni, ha csak fotózásból élsz, hiszen neked csak fotózásból élve nincs mellette egy másik állásod, ami eltartja a veszteséget, amit a fotós munkával termelsz. A megrendelőket meg nem nagyon érdekli, hogy te főállásban vagy másodállásban fotózol és hogy miért annyi a munkadíjad, amennyi. Őt csak az érdekli, hogy minél olcsóbban megkapja, amit akar (esetleg még az is érdekli, hogy az jó minőség legyen, de ez sem mindig van így, viszont az ingyen/olcsón dolgozó hobbifotósok sem mindig annyival rosszabbak, hogy ez feltétlenül minőségkülönbséget jelentsen az árkülönbség mellé).


Ahhoz, hogy fotósként érvényesülni tudj a piacon messze nem elég csak a tehetség, jó képek és jó munkavégzés. Fotós mellett egy személyben kell üzletkötőnek, ügyfélszolgálatosnak, marketingesnek, szerződéskötőnek, ügyvédnek, tárgyalónak, cégvezetőnek, gazdasági szakértőnek és behajtónak lenned, hogy megtaláljanak az ügyfelek, meggyőzd őket, hogy veled akarjanak dolgozni, kialkudd tőlük a munkádért jogosan járó díjat, meggyőzd őket, hogy meg is akarják azt fizetni és elérd, hogy hiánytalanul meg is tegyék. Közben persze neked kell a munkát is elvégezni a lehető legjobb minőségben a lehető leggyorsabban és legjobb felszereléssel, amit neked kell beszerezni és fenntartani is. Megteheted (ha sikerül), hogy nem magán vállalkozásban csinálod, hanem elmész beosztottnak és akkor egy csomó feladat lekerül a válladról, nem neked kell egy személyben mindent kitalálni, megoldani és az egész céget irányítani, viszont akkor a bevételed sem lesz annyi, általában a beleszólásod is jóval kevesebb a döntésekbe és nagyon könnyen oda juthatsz, hogy csak egy droid vagy, aki mások (sokszor hülye) döntései, kénye-kedve szerint nyomja a gombot, sokszor csak éhbérérért, ami sem szakmailag, sem anyagilag nem elég kielégítő, viszont pont ez az ára annak, hogy ne neked kelljen mindent csinálni a vállalkozásban…

máj. 29. 08:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:

Valami speckó vírus terjed a gyakorit látogatók körében, amiből kifolyólag ha valaki megjegyzi, hogy sok a fotós eszkimó és kevés a fóka, akkor rögtön jön valaki más, aki megjegyzi, hogy ő jól megél belőle (na jó, ma még nem jött ilyen, de biztosan fog :D ).

Szerintem is tizenkétszer annyian akarnak fotóból megélni, mint amennyinek kéne, de ez a kapitalizmusban nem úgy működik, hogy meg kéne tiltani a próbálkozóknak. A piacnak kellene szabályozni. Persze, az egyén keserűségét el lehetne kerülni józan helyzetelemzéssel, de nálunk, magyaroknál a józan helyzetelemzés süket fülekre talál. :D A baj az, hogy a fotósok piaca műveletlen, mint a tök. Amíg egy olyan képről, amin az alany fél lába le van vágva, dőlnek az elismerések, hogy de jó kép, addig marad ez a helyzet. Ebből kiderült, hogy a fotósok is kritikán aluliak. :D Egy időben közelről nézegettem az Index esküvői fotós fórumát, egyetlen egy fotós volt, aki kiemelkedett technikailag és témát tekintve is, de ez 15 éve volt, már eladta a praxisát egy ugyanolyan reménytelennek, mint a többi, hótt giccses gejl témák, kiégett arcokkal (és még csoportokba is tömörülnek, meg workshopokat hirdetnek...). Néha egy 17 éves gimis kislány nagyon jó fotókat rak fel... De mihelyt ebből akar megélni, valahogy lekopik róla a tehetség. Ennyit a minőségről. Csak arról a nagyképű feltételezésről jutott eszembe, hogy ha értek a fotózáshoz. :D

máj. 29. 11:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a hasznos válaszokat. Igen, sajnos ma már mindenki tud fotózni egy telefonnal, és azt hiszik, az már fotózás is. De ha megnézem nagyapámék családi képeit, amiket még igazi fényképész készített, meg azokat, amiket most csináltak unokatesóméról, akkor a fejem is megfájdul. Szomorú, hogy a technikai "fejlődés"-nek köszönhetően ma már mennyien zenélnek, fotóznak, filmeznek, és a tehetségesek meg mennyire kiszorulnak. Valami nem jó.
máj. 29. 15:47
 5/8 A kérdező kommentje:
És Nyugaton van lehetőség ebből megélni?
máj. 29. 15:56
 6/8 anonim ***** válasza:

5

Nyugaton mi az jogy meglehet élni?

Hogyne,csak papír+tudás,és jó lesz.

Csak annyi kell hogy nyelvet tanuld,meg a szabályokat az adott országnak..

máj. 29. 16:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:

Országtól független nemzetközi jelenség minden, ami Magyarországon érvényesül. Legfeljebb annyival jobb a helyzet a jobb gazdaságú országokban (nem feltétlenül csak nyugaton), hogy egy erősebb, nagyobb piacgazdasági hagyományokkal rendelkező országban valamivel jobban hozzászoktak az emberek, hogy fizetni kell a dolgokért, kevésbé jellemző, hogy mindenki mindent ingyen akar, talán jobban piacgazdaságban gondolkodnak azok is, akik fotózni kezdenek, így jobb vállalkozói ismeretek birtokában próbálnak üzletelni. Röviden magasabbról kezdtek el lecsúszni a technika széles körű elterjedése miatt.


Viszont mivel a technika mindenhol ugyanúgy egyre elérhetőbb (sőt erősebb gazdaságú országban még inkább) ezért mindenhol ugyanúgy egyre többen akarnak fotózásból élni. Ráadásul egy jobb gazdaságú országban bármilyen munkakörben (akár takarítóként, pincérként is) jobban keresnek, mint Magyarországon, és jobbára többe is élnek ezekben az országokban, ezért jó eséllyel ott még többen engedhetik meg maguknak a fotózást és ugyanúgy sokan próbálnak betörni a piacra.


Az is ugyanúgy igaz külföldön is, mint itthon, hogy nem azon múlik a megélhetésed, hogy mennyire tudsz jól fotózni, hanem, hogy a tudásodat mennyire tudod eladni azoknak, akinek van pénze rá. Ideális esetben minél jobb a munkád minősége, értéke, annál jobb eséllyel találsz rá vevőt is. De megfelelő üzleti érzék, értékesítési tudás, üzleti terv és modell nélkül akkor se fog menni, ha nagyon jó fotós valaki.


Rengeteg fotóst ismerek. Vannak köztük, akik jól megélnek fotózásból. Nekik általában az a titkuk, hogy nem csak a fotózást élvezik és jók is benne, hanem az üzleti oldalát is legalább annyira élvezik, szívesen csinálják - vagy legalábbis beletanultak és jól csinálják.

Sok olyat ismerek, akiknek a fotózás jól megy, de az üzleti oldala nem fekszik és csak küzdenek, szenvednek vele, hogy meg tudjanak élni. Vannak, akik csak úgy csinálnak, mintha fotózásból élnének, közben csak költenek rá, mint hobbira és teljesen más munkából élnek. Vannak olyanok, akik már rég kiszálltak a fotózásból, mert nem tudtak megélni belőle. Olyanokat is ismerek, akik meg tudtak élni valamennyire a fotózásból, de más területen sokkal könnyebben és nagyobb elégedettséggel tudnak megélni és sok küzdelem után egyszerűbb nekik másból megélni és a fotózás ma már csak hobbijuk - vagy még az se. Olyat is sokat ismerek, akik jól megélnek másból és élvezik, hogy a fényképezés csak hobbijuk, nem is akarnak megélni belőle.

máj. 29. 22:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:

Fotózásban, videózásban, grafikában és még egy sor másik többé-kevésbé rokon szakmában, ahol az informatika fejlődése rendkívül elérhetővé tette az eszközöket és könnyen megszerezhetővé akár a tudást is, nagyon alacsonyra került a belépési küszöb, szinte bárki nagyon könnyen belekezdhet a tanulásba és akár a komolyabb alkotás, vagy munka is elérhető lehet számára.

Régen a technika is drágább volt és megfelelő tudás nélkül egyáltalán nem lehetett használni. Ma a technika a munka jelentős részét elvégzi akár kevesebb tudással is, így nagyon könnyű látványos eredményeket elérni már szerényebb tudással is. Ezek miatt sokkal könnyebben hiszi magát hozzáértőnek bárki és a hozzá nem értő külső szemlélő számára sokkal nehezebb lehet megítélni valakinek a valós szakmai szintjét.

máj. 29. 22:47
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!