Egyetemi vizsgákon tényleg meghúzhatják azt, aki nem elég magabiztos?
Ősszel tettem szintemelő érettségit, elég visszahúzódó típus vagyok, bár a szóbelin 50-ből 47 pontot összeszedtem, kaptam a vizsgáztatóktól olyan jelzést, hogy az egyetemen határozottabban kell beszélni, mert szétszednek a vizsgán, egy haveromtól visszahallottam, hogy náluk némely tanárnál pontlevonás jár, ha hezitál a kérdés megválaszolásával, vagy nem elég magabiztos, hallottam már legendában, hogy beszédhibáért meghúznak embert.
Lehet, hogy ha valaki visszahúzódóbb, abból a vizsgán az jön le a tanároknak, hogy nem magabiztos a tudása, de tényleg ennyire számba veszik, hogy ha tudja, de azt a tudást nem elég magabiztosan adja elő, akkor megbuktathatják?
Sőt még azt is meghúzhatják aki magabiztos.
Nem ez a lényeg. Számít persze hogy milyen a személyiséged, a kiállásod, de alapvetően tudásod a fontos. Aztán persze van olyan tanár akit az érdekel mit nem tudsz. Járnak az egyetemre mindenféle emberek. Magabiztos nagy szájúak és szerény visszahúzódóak. Ne foglalkozz ezzel.
Ez általánosan inkább arra vonatkozik, hogy aki bizonytalanul motyog, az nagyobb eséllyel azt sem tudja miről beszél, nem biztos a tudása, valamint, ha valakiből úgy kell kihúzni a szavakat, az sem jó.
Nekünk kerek perec megmondta az egyik tanár, hogy az ő vizsgájukon, ők azt várják, hogy ha nem is vagyunk biztosak benne, de mondjunk valamit, mert a rossztól kérdésekkel el tudnak vezetni a jó irányba, de ha nem szólalunk meg, nem tudnak segíteni. Nyílván ez nem minden tanszékre igaz, ugyanezen egyetemen volt olyan vizsga, ahol pont nem volt szerencsés találgatni.
A lényeg az, hogyha kompetens beszélgetőpartner vagy és tudsz a témáról önállóan beszélni, az sokat számít.
Negyedik éve járok mentőtisztire. Én szívtam meg már a túlzott magabiztossággal is, csúsztam is ottan akkor 1 évet. 1 év múlva ugyanannak a tárgynak a vizsgáján sokkal visszafogottabb voltam, volt pillanat amikor remegett meg csuklott a hangom is, aztán gond nélkül átmentem.
Szóval ez így nincs kőbe vésve. Van amikor hiába nagyon tudsz akkor se mész át, és tényleg van amikor meg szinte alig tudsz valamit és mégis átrúgdosnak egy kettessel.
Sokszor szerencse is kell. Legalábbis itt biztosan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!