Ha 35 felett szerzem meg az érettségit, mennyivel lesznek jobb esélyeim a munkaerőpiacon az érettségi bizonyítvánnyal? Utána még tovább képzésre szeretnék menni. Családi és anyagiak miatt nem tettem le eddig.

válasza:Milyen munkákat pályáznál?
Sokan handabandázzák el a kamaszkorukat a tanulás helyett és csak később esik le a tantusz, hogy...
Azért megkérdezném, hogy kamaszként milyen anyagi dolgok jöttek közbe, amiért egy ingyenes érettségit nem tettél le?
Nekem van egy sanda gyanúm, hogy nem mondtál el minden lényeges információt.
Fiatalon nem mindenki érett eléggé, hogy megértse az iskolát. Nem én vagyok az első és az utolsó se, aki ilyen idősen vagy még idősebben megy vissza különböző okokból. Találkoztam estin nem egy 40 éves emberrel, akik azért mentek érettségizni, hogy több pénzt vagy jobb állást találjanak. Maximum nekik csak szakmájuk volt.
Azt kérdeztem, hogy ilyen idősen, az ember, hogy tud érvényesülni érettségivel, nincs több releváns információ ami szükséges lenne.

válasza:

válasza:Ez sajnos így van... Sok kamasz csak játssza az agyát, nagynak hiszi magát, de ahogy te is írtad, nem elég érett ahhoz, hogy megértse az iskola mibenlétét.
Tudod, ilyenkor kellene egy támogató szülő, testvér, bárki, aki motiválólag hat, hogy ne hagyd ott. Ha magasról tettél a sulira, akkor az bizony azt is jelenti, hogy egyetlen épeszű ember nem volt a környezetedben, akire "fel tudtál nézni".
Most már későbánat. Buktál 20 évet!
Mindamellett, hogy jobb később, mint soha, megvan a maga súlyos ára annak, hogy akkor te is csak játszottad az agyad. Ha kilépsz az iskolarendszerből, sokkal nehezebb visszaülni a padba és visszaszokni a tanulásra. A matek kész kínzás lesz, mert ezen önkéntes "nagyfiúknak", "nagylányoknak" nem erőssége a gondolkodás, így hát amikor logaritmust kell számolni vagy függvényt analizálni, akkor jön a blokk!
Sok energiádba és pénzedbe fog ez kerülni, de ha rám hallgatsz, ideje korán elkezdesz magántanárt keresni és megfizetni őt, hogy értesse meg veled pl a matekot. Tapasztalatból mondom...
Te életed és a te érdeked!

válasza:Ne hárítsd át a felelősséget senkire! Nem a családod lógta el az iskolás éveit, nem a könyvek ára miatt nem olvastál, stb - hanem te magad. De ez már mindegy, ha most észhez kaptál, akkor még van esélyed, hogy fejlődj.
Még most sincs késő, rengeteg segítséget kaphatsz egy felnőttek gimnáziumában az érettségihez, ha hajlandó vagy áldozni érte (idő, energia, igyekezet). Egyáltalán nem biztos, hogy kell hozzá magántanár! Ha értelmes vagy és komolyan veszed, magadtól is menni fog (az iskolában van segítség). Ilyenkor már a munkatapasztalat is segít, érettebb vagy, mint egy tini. (Remélhetőleg.)
Ez az érettségi pontosan ugyanannyit ér, mint a nappalis: önmagában semmit, de bármilyen értelmes szakmatanulásnak az alapja. Utána azonnal szakmát kell tanulnod.

válasza:Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!