Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Hogyan tudnék okosabb, jobb...

Hogyan tudnék okosabb, jobb képességű lenni?

Figyelt kérdés

Én egy nagyon buta, rossz képességű lány vagyok, (17 éves) én mindig is ezt tapasztaltam magammal kapcsolatban. Bár IQ teszten voltam már többször is, mindig átlag képességet mértek. Bár a legutóbbi IQ teszten már nagyon az átlag tartomány végén voltam, tehát egy egyel rosszabb értéknél már az átlag alatti lenne. A tanulás számomra nagyon nehezen megy. Diszkalkúliás vagyok, tehát matekból felmentett, nem tudok számolni. A logikai rész nem ment sose. Nem tudok logikai összefüggéseket stb, meglátni, számolni. Van hogy a kezemen számolok dolgokat.

A nyelv tanulás se ment nekem soha, németet, angolt is tanultam már, de egyik se ment soha. A nyelvtani rész okoz bonyolultságot, összezavarodom és nem tudok egy mondatot se alkotni.

Történelem is nehézkes a számomra, mert az esszékben sosem arról írok ami a kérdés, teljesen másról írok. Ezek szerint a kérdéseket nem tudom értelmezni.

Az irodalom is nagyon nehézkes nekem, nem tudok szöveget elemezni, dolgozatoknál nehéz a szövegre koncentrálnom, van hogy elolvasok valamit majd nem emlékszem rá, nem fogom fel mit olvastam. A megadott kérdésekre nem találom meg a választ a szövegben, van hogy a kérdéseket sem értem.

Egyéb tárgyak mint földrajz, kémia stb, nem tanulok mert technikumba járok, ezek kiesnek.

Nagyon nehéz a tanulásra koncentrálnom otthon, sokszor elterelődik a figyelmem, nehéz valamit megjegyeznem, nehéz a koncentráció.

Nagyon szégyellem magam amiatt hogy ilyen nagyon buta vagyok. Szeretnék okos lenni. Sajnos minden ember azt mondta nekem eddig a környezetemben, hogy buta vagyok, már gyerekkoromban megmondta óvoda pedagógus, hogy le vagyok maradva a kortársaimtól. Szabadidőmben viszont sokat szoktam olvasni, amit nagyon szeretek. Ott is van hogy visszakell menni időnként, mert nem értem mi van, vagy megzavarodok, hogy akkor ez most mi, vagy hogy van. Az olvasásom egyébként hibátlan, az nagyon jól ment mindig is.

A helyesírás is ment mindig. Időnként előfordul hogy keverek betűket, pl a p és a q betűt, vagy a d és b betűt.

Nálam sok tanulással is csak max a 3-as szint megy, nagyon ritka ha 4 kapok valamiből. Nyelvi tárgynál a bukás szélés bukdácsoltam mindig. Régen magyarból is jobb voltam 4 vagy 5, valahogy régen könnyebb volt, most 2 vagyok. Sokszor sok tanulás ellenére is csak 1 vagy 2 megy. Ilyenkor nagyon elkeseredem, úgy érzem kidobott idő, az a sok óra.

A felfogó képességem is lassú, és nehézkes. Vannak dolgok amiket lassabban értek meg, mint mások.

Nagyon szégyellem hogy ennyire buta vagyok, ez lényegesen rontja az önbizalmamat. Nem tudom hogyan fogok majd leérettségizni. Valami tanács? Aki hasonló hozzám, te veled mi lett végül?

Én szakmát tanulok egyébként, tehát van egy jövőképem amit szeretnék elérni.

ápr. 17. 11:42
 1/9 anonim ***** válasza:
80%

"nagyon buta, rossz képességű lány vagyok ... IQ teszten voltam már többször is, mindig átlag képességet mértek"

Tehát nem vagy buta, nem vagy rossz képességű, hanem teljesen átlagos vagy.

Mi a kérdés?

ápr. 17. 12:33
 2/9 anonim ***** válasza:
90%

"Sokszor sok tanulás ellenére is csak 1 vagy 2 megy. Ilyenkor nagyon elkeseredem, úgy érzem kidobott idő, az a sok óra."

Valószínűleg nem jó módszerrel tanulsz, ennyi az egész. Próbálj ki más módszereket is.

ápr. 17. 12:36
 3/9 anonim ***** válasza:
79%
Hasonló vagyok, bár a matek pont megy, de a többi nekem se. Ha van papírod minderről amit leírtál, az érettségit könnyített verzióban csinálhatod, például több idő, matek helyett más tárgy, idegen nyelvből írásbeli helyett két szóbeli. Csak papír kell róla. Emiatt nem vagy buta, lehetsz intelligens és okos ember, csak nem jön ki. Ez egy ismert dolog. Nem kell emiatt leírnod magad, okosan lehet leplezni. Én is leérettségiztem így és normál munkahelyen dolgozom, senki nem is sejti, hogy ilyen gondjaim vannak. Sajnos itt már nincs könnyített szakmai vizsga, amin gyakran el is hasalok a tanulási nehézségek miatt, de a gyakorlatban el tudom végezni ezt a mindennapi munkában. Szóval engedd el azt hogy buta vagy, tedd helyre az önbizalmad, tedd le az érettségit és sok sikert az élethez!
ápr. 17. 14:15
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
A memória tanulással fejleszthető. Tanulj sok sok verset, és akkor mást is könnyebben fogsz tanulni.
ápr. 17. 16:35
 5/9 anonim válasza:
100%
Először olvasd el az egész leckét. Utána olvasd újra és húzd alá a lényeget. A lényeget írd le papírra. Amit leírtál olvasd fel hangosan. Annyiszor, hogy a nagy részét vissza tudd mondani. Így még fogod valamennyire jegyezni.
ápr. 17. 16:41
 6/9 anonim ***** válasza:
78%

"Ha van papírod minderről amit leírtál"

Honnan lenne? Átlagos képességű, csak nem jó módszerekkel tanul.

Meg kéne tanulni tanulni és kész.

ápr. 18. 12:57
 7/9 anonim ***** válasza:
78%

Az átlagos IQ éppen azt mutatja, hogy ÁTLAGOS képességű vagy.

A képességedet direktben nem tudod fejleszteni, de az "okosságod" rajtad áll:

Olvass minél többet, figyelj a körülötted lévő dolgokra, beszélgess sokat nálad tájékozottabb emberekkel!

A tanulás viszont fejleszthető, ahogyan előttem már leírták, elszántság, türelem, kitartás kell hozzá.

De ha mégsem leszel nagyon jó tanuló, attól még lehetsz értelmes, hasznos, a munkában kiváló ember.

NE ADD FEL, és önmagadat ne nevezd butának, legfontosabb az a szakma, amit most tanulsz - és majd a gyakorlatban is csinálod. Lehetsz belőle nagyon jó, az nem függ az iskolai tantárgyakból elérhető jegyeidtől.

ápr. 18. 13:57
 8/9 anonim ***** válasza:
0%
Csatlakozol a központi agyhoz
ápr. 18. 18:22
 9/9 anonim ***** válasza:

Először is fontos lenne megtalálnod, hogy milyen tanuló típus vagy. Lehet, hogy nem jó módszert használsz, és ez is nehézséget okoz.

[link]

Illetve nem tudom a fókuszáláshoz mondjuk a pmodoro technikát próbáltad-e már. Állítasz magadnak egy időzítőt (appok is vannak hozzá) amíg tanulsz, majd szünetet tartasz. Mondjuk 20 perc tanulás után 5 perc szünet, és ezt ismételgetni, időnként hosszabb szünetet is beiktatva.

ápr. 20. 09:08

További kérdések:

Tényleg rossz lett a megítélése a BGE közgáz diplomának?

Jelenleg első éves vagyok a BGE pénzügy számvitelen, de levelezőn vagyok nagyon messziről járok, nehezen tudom megoldani. Lenne lehetőségem közelebb jönni, ELTE Szombathely, de nem tudom hogy nem nézik-e ezeket a diplomákat a munkáltatók rossz szemmel. Van valakinek...

Melyik az a videó, amiben kisgyerekek mozgásfejlődése látható?

Voltak benne érdekes dolgok, hogy nem mennek át átlátszó felületen, félnek a lépcsőtől meg ilyesmik voltak

Ki fog megbukni érettségin (2026)?

Milyen tantárgy(ak)ból?

Az emelt biológia érettségiben az hiba lehet ha a megoldókulcs válasznak ,,öt"-öt ír, de én a választ számmal (5) írom?

Lehet túl gondolom ezt, de inkább megkérdezem. A konkrét feladat, amiben ez a válasz van a 2024. októberi feladatsor IV./3. feladata. Illetve, ha bárkinek van bármi tanácsa, hogy mire figyeljek nagyon oda azt elfogadom (pl.: egy ehhez hasonló feladatnál, ahol egy hasonló eltérés biztosan hiba)

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!