Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Az ezotéria, "természetgyógyás...

Az ezotéria, "természetgyógyászat" és egyéb súlyosan ártalmas szélhámosságok hogy kerülhettek be az oktatási rendszerbe? Egyáltalán hogy képes ilyen intenzíven terjedni?

Figyelt kérdés

szept. 2. 10:25
 1/7 anonim ***** válasza:
32%

Természetgyógyászat, mint szélhámosság, ahaaaa...Ismertem olyat akiről lemondott az orvos, de azt mondta neki, hogy menjen kemóra, mert az HÁTHA meghosszabbítja az életét. Nem ment. Helyette egy normális, több évtizede ezzel foglalkozó természetgyógyászhoz ment, aki meg is gyógyította őt. Nem volt rövid folyamat, de azóta is él, és nincs baja (ennek 10 éve). Az orvos ráadásul ezek után el sem akarta hinni, hogy ennek a páciensnek valaha is betegsége volt, mert az UH semmit nem mutatott.

De tudnék még sok-sok példát írni amit láttam.

De te menj, és nyomasd magadba nyugodtan a sok rákkeltő "gyógy"szert, meg egyéb mérgező, káros szarokat.

szept. 2. 10:31
 2/7 anonim ***** válasza:
74%

Megint egy IQ negatív lény, aki mindent összekever.

Az ezotéria sehol nincs a (hivatalos) oktatási rendszerben, a természetgyógyászat meg teljesen más, tudományosan IS megalapozott gyógyítási terület, semmi köze az ezorétiához vagy más nem hatásos módszerekhez.

szept. 2. 11:21
 3/7 A kérdező kommentje:
A lényeg számomra ez: a "fehérköpenyes" orvoslás bizonyítani tudja, hogy amit csinál, az valóban használ. A természetgyógyászat jó esetben nem árt – de ezt jellemzően nem tudja bizonyítani. Az orvoslás kidolgozta a maga módszereit (kontrollcsoportok, kettős vak vizsgálatok stb.) arra, hogy egy-egy eljárás hatását el lehessen különíteni a véletlentől, a spontán gyógyulástól vagy a placebó-hatástól. Mond-e neked valamit Semmelweis Ignác, Florence Nightingale vagy Dr. Bálint Géza neve? Ők nem elégedtek meg azzal, hogy "volt, akinek segített" – kidolgoztak és bevezettek olyan módszereket, amivel valóban mérhető, hogy egy eljárás hatékony-e vagy sem. Ez a rendszer nem tökéletes – tévedések, néha korrupció is előfordul benne –, de legalább létezik egy mérce, amihez vissza lehet nyúlni. A természetgyógyászat ezzel szemben jellemzően elutasítja az ilyen vizsgálatokat, és megmarad az anekdotánál: "volt, akinek segített". Ez azonban semmit nem bizonyít – ahogy az sem cáfol semmit, ha valakinek nem segített ("mindenki halandó"). Egyetlen történet, bármilyen megrázó is, nem helyettesíti a bizonyítást. Ez nem azt jelenti, hogy az orvosok jók, a természetgyógyászok rosszak, vagy fordítva – a kedvesemet végül a két társaság együtt, egyetértésben ölte meg. A különbség nem az emberek szándékában vagy hozzáértésében van, hanem abban, hogy az egyik oldal tud bizonyítani, a másik nem és nem is próbál. A homeopátia erre a legtisztább példa: a gyártó saját maga nyilatkozik arról, hogy a termék nem tartalmaz hatóanyagot – mégis drágán eladható, "volt, akinek segített" alapon.
szept. 2. 11:27
 4/7 A kérdező kommentje:

Kedves 2-es

Köszönöm, hogy ilyen gyorsan tudsz IQ tesztet csinálni.

Én három konkrét esetet tudok felhozni a természetgyógyászat hatékonyságára:

1., A nejem elkezdett megvakulni. A természetgyógyász javasolta, hogy meditáljon rá, hogy mit nem akar látni, ha megtalálja javulni fog a látása. Nem tudom, hogy az elhalt idegsejtere ez milyen mechanizmussal hat, de kérlek meséld el

2., Nejem akupunktőre közölte, hogy ne egye a rákosoknak adott tápszert, mert pattanásos lesz a bőre, ami rossz jel. Amikor a dokitól megkérdeztem, hogy az nem rossz jel, ha éhen hal, rögtön nem értett magyarul.

3., Amikor a nejem már sem enni sem inni nem tudott eleget, egy "természetgyógyász" annyi multivitamint javasolt neki, ami elfoglalt egy asztalt. A beszedendő tabletták önmagukban kiadták egy étkezés térfogatának nagy részét.

Ha bármelyiket meg tudod magyarázni elhiszem, hogy negatív az IQ-m.

Kérlek a homeopátia és az akupunktúra tudományos megalapozását, a vonatkozó kettős vak teszteket linkeld be nekem. Ezek SOTE tananyagok. (legalább választható)

szept. 2. 11:35
 5/7 anonim ***** válasza:
56%

"Az ezotéria, "természetgyógyászat" és egyéb súlyosan ártalmas szélhámosságok hogy kerülhettek be az oktatási rendszerbe?"

Mutathatnál példát rá, hogy akkreditált okatási intézményekben hol is van ilyen. Mert akkreditálatlan illetve álakkreditált oktatási magáncég biztos van, de az egyenlő a kuruzslással.

Azt még el tudom képzelni, hogy a homeopátia hatását tanulmányozzák, bár tudják, hogy a homeopátiás szerek teljesen hatástalanok. Mert a homeopátia egyéb műveletei, hogy beül az ember, elpanaszolja a baját, meghallgatják, figyelnek rá, kikérdezik, jóhiszeműen segítenek, stb. Már ez is önmagában gyógyhatást érhet el, ezt a tudomány is igazolta. Nyilván nem használ az égvilágon minden problémára. De önmagában lehet haszna a homeopátia intézményének, ami több, mint a nulla. Ezt lehet kutatni, és kutatják is. De nem a készítményeik miatt, amik bizonyítottan semmit nem érnek.

"Kérlek a homeopátia és az akupunktúra tudományos megalapozását, a vonatkozó kettős vak teszteket linkeld be nekem."

Sosem hisznek ennek, mert "a saját szemüknek hisznek". Csak azt tudják értékelni, hogy "ismernek valakit aki..." (mindig így kezdődik a nagy bizonyításuk). Az viszont nem esik le nekik, hogy a placebo-hatással simán magyarázható az összes ilyen kis személyes történetük. Hiába tud mutatni 40 embert, akin "segített" a homepátia. Én több tízezret tudok mutatni, akin szintén "segített", mégis tudom, hogy baromság, mert a placebo is pont ugyanennyin segít.

szept. 2. 12:54
 6/7 anonim ***** válasza:
49%

"Ismertem olyat akiről lemondott az orvos, de azt mondta neki, hogy menjen kemóra, mert az HÁTHA meghosszabbítja az életét. Nem ment. Helyette egy normális, több évtizede ezzel foglalkozó természetgyógyászhoz ment, aki meg is gyógyította őt. Nem volt rövid folyamat, de azóta is él, és nincs baja (ennek 10 éve). Az orvos ráadásul ezek után el sem akarta hinni, hogy ennek a páciensnek valaha is betegsége volt, mert az UH semmit nem mutatott. "

cool story bro, csak több helyen is sántít:

-Az UH nem is mutat ki olyan daganatot, ami már elmúlt. Már itt hülyeség az egész. Méghogy "az orvos el sem akarta hinni".

-Ilyen nincs, hogy az orvos "lemond" róla. Túlélési esélyeket számszerűsít maximum, hogy ebben a stádiumban ez a fajta rák 30% túlélési esély, stb.

-Elképzelhető, hogy soha nem is volt beteg, hanem valami kuruzsló orvosnál járt legelőször. Szoktak ilyet csinálni, főleg szektákban, hogy elhitetik, hogy valaki gyógyíthatatlan beteg, aztán "meggyógyítják".

-a történetből hiányzik a legfontosabb információ: milyen rákja volt, milyen stádiumban, milyen leletekkel. Ezek nélkül a "természetgyógyász meggyógyította a végstádiumú rákot" állítás gyakorlatilag nem ellenőrizhető.

szept. 2. 12:54
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ezek nincsenek benne az akkreditált oktatási rendszerben
szept. 2. 17:49

Kapcsolódó kérdések:

Van olyan, aki tett egészségügyi alapmodul vizsgát természetgyógyászathoz?

Van valakinek tapasztalata az EÜ alapmodul vizsgával? Vannak korábbi évekből megoldókulcsok, tehát abból látszódik, hogy mire lehet számítani. A 100-ból 71 pont az elégséges. Inkább arra lennék kíváncsi, hogy milyen maga a vizsga? Hányan vannak a csoportban, hány tanár...

16 éves fiú vagyok, Tizedik osztályos! Nemsokára fakultációt kell választanom, Természetgyógyászathoz miből kell érettségiznem?

Ha egy tárgyat emelt óraszámban tanulok, feltétlenül emelt szinten kell belőle érettségiznem, vagy lehet középszinten is, annak ellenére, hogy emelt szinten tanultam?

Létezik MO-n olyan, hogy természetgyógyászati egyetem? Ha igen akkor mi a neve és melyik városban?

Esetleg még ha valaki kozuletek tudna írni nekem pár sort,hogy pontosan milyen is az ilyen egyetem annak megkoszonném

Mennyire nehéz a Természetgyógyászati alapmodul vizsga?

Szeptemberbe vizsgázok ,már tanulok rá egy ideje ,de nem egyszerű..

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!