Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Szerintetek melyik az a 2...

Szerintetek melyik az a 2 tudományág a lent említettek közül, amelyiket nem is kellene tanítani iskolákban, mert fölösleges tudni?

Figyelt kérdés

Fizika

Biológia

Kémia

Földrajz

Történelem


2011. okt. 21. 12:20
 1/7 anonim ***** válasza:
Mind szükséges....
2011. okt. 21. 12:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:

Az a baj, hogy nem lehet kiszórni egyiket sem, vagy éppenséggel mindet ki lehetne rakni.

Ha azt nézed, egy egyszerű embernek nincs szüksége egyikre sem. Évezredekig elvoltak az emberek a fent említett dolgok nélkül. Tapasztalati úton mindenki megismeri azokat a dolgokat, amikkel az élete során. Nem kell földrajzi ismeret ahhoz, hogy tudja az ember, ha felhős az ég, akkor valószínűleg esni fog. Ugyanúgy nem kell fizikai ismeret ahhoz, hogy tudja, ha ráesik a fejére a vasaló, az fájni fog. Ugyanígy nem kell tudni, hogy miért ég a fa, elég az, ha meleget, fényt ad.

Komolyabb dolgokat, mint a házépítést is megoldották statikai elemzés nélkül is, tehát konkrétan nincs rájuk szükség.


Ezzel ellentétben az oktatás alulról építkezik felfelé, és ahhoz, hogy valaki szakember legyen valamiben, meg kell neki adni az esélyt, hogy választhasson az ágazatok közül még az elején. Ehhez az kell, hogy rálátása legyen a tudományágakra legalább alap szinten. Ezért tanítják ezeket. Ezekből választhatsz egy fő irányt, és azután elkezdesz specializálódni. A többit az életben nem fogod használni.

2011. okt. 21. 12:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
Attól függ mit értesz fölösleges alatt? A földrajz és történelem tudásomnak gyakorlatban még nem sok hasznát vettem, fizikából meg inkább a tapasztalat érvényesül az elméleti tudás felett. Biológiából meg kémiából inkább érzem azt hogy tudtam használni amit az iskolában tanulunk, de csak nagyon csekély részét. Ennek ellenére nem érzem egyiket sem fölöslegesnek. Jó tudni azt hogy mi volt a múltban, honnan származunk, mely népekkel köt össze a múlt. Földrajzból szintén jó érzés tudni hogy bár nincs annyi pénzem hogy körbeutazzam a világot, de ne gondoljam azt anélkül hogy pl. az időjárás mindenütt egyforma. Fizikából szintén hogy ne csak bámuljak ki a fejemből hogy "ez miért van így?" hanem megértsem. Biológiából meg kémiából örülök hogy megfelelő tudás birtokában nem kell félnem az elkerülhető háztartási balesetektől, hogy nem kell rögtön gyógyszert kapkodnom hanem tudom hogy esetleg más úton hogy segíthetek magamon.
2011. okt. 21. 12:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:
Hát a felsorolt 5 tantárgy közül melyik az a tantárgy amelyiknek legkevésbé vesszük hasznát az életben a továbbiakban? Véleményem szerint, most kövezzetek meg, de a történelem a kötelező érettségi tantárgy, holott a felsorolt 5 közül, szerintem annak semilyen hasznát nem vettem az életben. A leghasznosabb pedig szerintem a biológia, mivel ott megismerhetjük későbbiekben esetleges betegségek tüneteit, mi a teendő ha ez meg ez történik veled, hogy kezeld a körülötted élő növényeket, állatokat stb. Szerintem sokkal fontosabb lenne kötelezővé tenni a biológiát például, mint a történelmet.
2011. okt. 21. 13:08
 5/7 anonim ***** válasza:

Nem hinném, hogy bárki megkövezne ezért, igazad van.

Viszont abba is gondolj bele, hogy a biosz is "csak egy" természettudományos tárgy a többi közül. Nehéz lenne eldönteni, hogy miért pont az legyen kötelező.

Ellenben a törit nem tudod csoportba sorolni, elég különc figura. Ezenkívül a nem kötelezővé tétele etikai kérdéseket is felvetne szerintem. A biosz és az összes többi tárgy a magyart leszámítva, univerzális tárgy, mindenütt ugyanaz. Nincs magyar vonatkozása. Ellenben a töri az, ami tényleg a nemzethez kötődik, ez az, amit nem lehet elvenni tőle. Még így képletesen, tantárgy szintjén sem. Messze van még az az utópista mind egyformák vagyunk világnézet.

2011. okt. 21. 13:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
Jó tudni honnan jöttél és ki fedezte fel a biológiát nem?
2011. okt. 21. 15:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
Nincs ilyen. Miből gondolod, hogy van kettő? Elég célirányos a kérdés...
2011. okt. 21. 18:04
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!