Kinek hogy sikerült ma az emelt biológia érettségi?
29. vagyok. Jó, tényleg nem akartalak bántani, csak kicsit feszült vagyok a vizsgaidény miatt. SE ÁOK -tökéletesen biztos távolság, és ez esetben sok sikert a bekerüléshez! Amúgy tetszik a felfogásod a gyógyításról és a másokon való segítésről, ezt én is támogatom.. egészen addig, amíg valaki nem a helyemre pályázik az egyetemi felvételin. :P
Ja, és ha már te leírtad, hogy hogyan állnak a pontjaid akkor én is:
Hm. Utolsó 2 évben szín ötös voltam, ezért az 100 pont.
Matekom, ahogy számoltam 90% felett lesz. Magyarból az esszét és a szóbelit még nem tudom, de remélem jó lesz, ott is várok egy 80% felettit legalább. Töri.. jajjaj, töri. Meg a Trockij. Hát az necces, de remélem egy 75-80%-ot ott is elérek szóbelivel együtt. Németből van nyelvvizsgám, ha a levelet nem szúrtam el nagyon és a szóbeli is rendben lesz, akkor amiatt nem aggódom. Biológia jelenleg olyan 80% körül áll, azon még talán tudok kicsit alakítani. A kémiát elszúrtam. Nem nagyon, de egy 75%-nál semmiképp sem lesz jobb az írásbeli. Szóbelin majd még szépíthetek rajta picit. Szerencsés vagy, amiért te már túl vagy rajta! :)
Nem katasztrófa a helyzet, csak van csomó dolog, amiről még nem tudom, hogy hogyan sikerült (esszék, levelek, kifejtősök) emiatt aggódok, és nem merem nagyon elbízni magam. 420-440 pontnak már baromira örülnék.
És erre idejössz te magabiztosan a kis 462 pontoddal, amiről én álmodni nem merek.. Érted? :D Szóval nem rád haragszom, csak legyek már túl az egészen! Csak mondják már, hogy felvettek és akkor lenyugszom! :)
Tudom, idegbeteg vagyok, de ez van. :D
28-as vagyok:
Én emgértelek. Én is nagyon frusztrált voltam ősszel kémián, de már túl vagyok rajta és német nyelvvizsgán is, és mindkét esetben sokkal rosszabbra számítottam, mint amilyen lett --> talán ezért vagyok most annyira magabiztos (vagy inkább elbizakodott).
Úgyhogy szerintem a te érettségieid is sokkal jobban fognak sikerülni, mint amire számítasz, fel fognak venni :D
Mindenkinek vannak hibái, úgyhogy ezt is megértem :) nekem talán az a hibám, hogy ilyen magabiztos vagyok magamban (ugye nehogy pofára essek :D)
Nyilván mondjuk egy biosz-kémia tanár gyereke már előnyben indul kiskorától kezdve (már gyerekkoromban sokat tudtam ezekről a dolgokról, amiből érettségiztünk), de ez nem jelenti azt, hogy te nem vagy okosabb nálam :)
Sok sikert a felvételihez! :D
19-es, azt hiszem, te kérdezted, ki megy bionikára:) Én oda pályázok egyenlőre... Én amúgy nem merem megnézni a javítási útmutatót, szóval megvárom a jún. 3-at, amikor megtekintés van, majd akkor elég lesz kiborulni... De nem éreztem olyan vészesnek a feladatsort, az összes régebbit megcsináltam már korábban, és volt, amit sokkal nehezebbnek éreztem a mostaninál. Vagy lehet, hogy most elbíztam magam... Fogalmam sincs hány százalék lehet, bár ha 50 lenne szerintem már akkor is bejutnék, mert nem lesz bionikán nagy ponthatár. Az esszé nagyon tetszett, a populációsat választottam. Ott szerintem meg lesz a max. Egyébként 100%-ért mentem, de az már biztos elúszott, az egyik számolós feladatnál. Kémiából szerencsére nekem nem kellett mennem :)
Sok sikert nektek a továbbiakban ! :)
28-as, csak azért írok mert teljesen átérzem a helyzeted. Ugyancsak októberben emelteztem kémiából, a Semmelweisre szeretnék menni és kb. annyi pontom lesz, mint neked. (Ha nem rontom el a szóbeliket). Ja, és rendszeresen megkapom, hogy 'rohadjak már meg'. :D
Szóval gratulálok a szép eredményeidhez.
Akkor sok sikert kívánok neked is! :D (28-as vagyok).
Remélem jövőre már mindketten a Semmelweisen leszünk... :)
19-es és 20-as vagyok:
Igen, egyre alacsonyabb a ponthatár a bionikára, de ez ne tévesszen meg: első évben rengetegen elmennek (orvosira, biológiára), mert túl sok nekik a prog és a matek. Kb. az egyharmada ment el végleg. A maradékból elég sokan bukdácsolnak egy-két tárgyból, de ezt annyira nem lehet érzékelni, mert a többi tárgyra attól még járnak velünk együtt. Illetve sokan átmennek mérnökinfóra: ők pedig a szerves kémiát, biokémiát nem bírták... Ha újracsinálhatnám, én fizikából emelteznék biosz helyett. =)
----
Megnéztem a birkásat. Hát, én ehhez annyira nem értek, másodéves bionikus vagyok, szóval csak sejtbioszt, anatómiát tanulok. Véleményem szerint csak elég közvetett módon lehet kiolvasni ezt az ábrából:
Ugyebár ha a birka/hektár, értsd darabszám (N) nő, (mert mondjuk - az egyszerűség kedvéért - fixáljuk a terület nagyságát), akkor egy ideig nem történik semmi az egyes birkákkal: ugyanolyan súlyúak maradnak (M), az összsúly pedig nyilván nő (m).
m = N*M -- ha N nő, M állandó, akkor m nő. Innen a nagyjából y = x + M formájú egyenes az összsúlyra az A szakaszban.
Az eltartóképességet az A végén érjük el, utána elvileg az egyedszámnak kéne csökkenni, de mivel mi ezt mesterségesen tartjuk, növeljük, ezért az egyedek súlya az, ami csökken.
Aztán ha tovább növeljük az N-t, az M elkezd csökkenni, az m mégis elég meredeken nő még egy darabig. Az m = N*M egyenlet továbbra is áll, tehát az M kis mértékben csökken csak, kisebben, mint az N. Tehát dobáljuk be a birkákat a területre, és hiába csökken az egyes birkák súlya, annyira nő a számuk, hogy összességében az összsúly mégis nő. Ez azért van, mert a terület véges és egy birkára egyre kisebb terület jut, tehát egyre kevesebb fű, de összességében a fű mégis fedezi az N birka szükségletét.
Viszont van egy holtpont, amikor hirtelen fölfeléből abszolút lefelébe vált az összsúly gráfja (precízen előjelet vált a meredekség...)
Ugye ez meg mitől van? Ha nem lenne semmilyen más hatás, ilyennek nem szabadna történni. (Persze az lehetséges, hogy egy bizonyos súly alatt a birka egyszerűen életképtelen, tehát az egyedek átlagos súlya nem csökkenhet túl nagyot, de a tengelyen a darabszám van feltűntetve, tehát feltételezem, csak az élő birkák száma.) Szerintem ebből arra lehet következtetni, hogy valamilyen egyéb, külső hatás miatt történik mindez: kell még valamilyen tényező, ami mind az összsúly, mind az egyedsúly csökkenéséhez vezet egyszerre. Egy ilyen rendszerben erre csak a fű ritkulása a magyarázat. Az rendben van, hogy egyre több birka verseng a fűért, de ez nem magyarázat a hirtelen megtörésre, arra valami külső dolog lehet csak a magyarázat. Az egyenletünk: m = N*M még áll, de mi ugyanúgy csak növeljük az N-t benne, mint eddig, azt nem érteni, miért csökken le hirtelen a másik kettő változó. És akkor itt jön be, hogy az N-t valójában a sűrűségből származtattuk, amiben tehát tényező a terület, és mint olyan a fű területnyi mennyisége, tehát a fű sűrűsége. (Hiszen itt most nem arról beszélünk, hány birka fér el egymás mellett… nyilván itt a fűvel lesz a gond.) Ennek csökkenése maga után vonja az egyedsúly csökkenést, hozzájárulva ahhoz a hatáshoz, ami már előtte is megvolt, ezért a hirtelen törés. Ebben a rendszerben csak ez olyan tényező, ami értelmezve is van, és ami ilyen módon változtathatja az M-et és az m-et egyszerre, N növelése mellett.
Lényegében ez egy kétváltozós függvény, aminek csak a legvalószínűbb, megvalósult szeletét ábrázolták. Hiszen hiába van mind az M, mind az m függő változóként ábrázolva, valójában ezek egymástól is függenek.
Én így értelmezném, persze lehet, nem jó. És hogy fellebbezést megér-e? Háát, lehet…
Mit írtál ide be igaznak?
Igazából a másik hármat ki lehet zárni, nem?
Nekem is viszonylag jól sikerült, 89%-ra számítok. Nekem is a bárányos feladattal volt a legtöbb bajom. :) Én is orvosira szeretnék menni, remélem sikerül majd. A kémiát már ősszel megcsináltam, az 88% szóbelivel együtt, a matekot 95% főlé várom, a magyarom is jó lett, a töri sem lett olyan rossz, de utóbbi kettőt a fogalmazások miatt nem tudom egyértelműen megítélni. Sok múlik majd még a szóbeliken is, de remélem azokat már csak nem rontom el, ha az írásbelik viszonylag jól sikerültek.
Sok szerencsét kívánok mindenkinek, mindenkit vegyenek fel oda, ahova szeretné! :)
18/F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!