Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Ha én az NKE-re szeretnék...

Balucska kérdése:

Ha én az NKE-re szeretnék menni honvéd tisztképző szakra, akkor mit kell tudnom hozzá vagyis milyen tantárgyakból kell jónak lenni? HÁNY PONT KELL?

Figyelt kérdés
2018. júl. 16. 22:24
 1/3 anonim ***** válasza:

Nincs olyan hogy honvéd tisztképző szak.

Az NKE-nek van olyan karja hogy Hadtudományi és Honvédtisztképző kar és ezen belül vannak szakok amelyeket megjelölhetsz a felvételi eljárás során.


Milyen szakok vannak a HHK-án ?


légijármű-vezető

katonai repülésirányító

katonai logisztikai

katonai üzemeltetés

katonai vezetői


Ezek a honvédtiszti alapképzések <--azaz ha ezek kötül elvégzed valamelyiket honvédtiszt leszel


A honvédtiszti alapképzésekre az a 18. életévét betöltött, de a felvétel évében 25. életévét még be nem töltött, cselekvőképes, magyar állampolgársággal rendelkező személy vehető fel, aki a jelentkezők egészségi, pszichikai és fizikai alkalmasságának szabályairól szóló rendeletben előírt alkalmassági követelményeknek megfelel (három hónapnál nem régebbi hatósági bizonyítvánnyal, valamint angol nyelvből államilag elismert B2 szintű

nyelvvizsga-bizonyítvánnyal vagy azzal egyenértékű okirattal rendelkezik). További feltétel, hogy a hallgató hozzájárul nemzetbiztonsági alkalmasságának ellenőrzéséhez, és vállalja a honvédtisztjelölti szolgálati viszony létesítését és fenntartását a honvédtiszti alapképzés idejére. A jelentkezők pályaalkalmassági vizsgálaton vesznek részt. A nemzetbiztonsági szakra csak a polgári és katonai nemzetbiztonsági szolgálatok állományába tartozók jelentkezhetnek, amennyiben rendelkeznek kockázati tényezőt nem tartalmazó nemzetbiztonsági ellenőrzöttséggel és a beiskolázási jogkörrel rendelkező vezető támogatásával


Alkalmassági vizsgálat


Az alkalmasság vizsgálatra jelentkezés az alapképzés esetén központilag történik, a mesterképzés esetén a pályázónak önállóan kell intézni.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karra jelentkezők alkalmassági vizsgálatát Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, Védelem-egészségügyi Igazgatóság, Repülőorvosi-, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézetében végzik.


Az alkalmasság vizsgálatok célja:


a honvéd tisztjelöltnek jelentkező, honvéd altiszt-jelöltnek jelentkező és honvédségi ösztöndíjasnak jelentkező esetén a képzés, illetve a tanulmányok folytatására való alkalmasság elbírálása a felvétel előtt, a honvéd tisztjelölt és a honvéd altiszt-jelölt esetén a képzés, illetve a tanulmányok folytatására való alkalmasság elbírálása a képzés során, az alkalmasság soron kívüli felülvizsgálata,

a honvéd tisztjelöltnek jelentkező, a honvéd altiszt-jelöltnek jelentkező és honvédségi ösztöndíjasnak jelentkező katonai pályára való alkalmasságának elbírálása.


Az intézetben végzett alkalmasság vizsgálatok:


egészségi,

pszichikai,

és fizikai alkalmassági minősítésből tevődnek össze.


A vizsgálatokra éhgyomorral érkeznek a jelentkezők.


A berendelt a vizsgálatokra az alábbiakat hozza magával:


fényképes igazolványt (személyigazolvány, útlevél);

a társadalombiztosítási azonosító jelét (TAJ-számát) igazoló hatósági bizonyítványt;

1 évnél nem régebbi mellkasröntgent;

a háziorvos, vagy a házi gyermekorvos igazolását a jelentkező által ismert krónikus betegségéről, vagy annak hiányáról; korábbi zárójelentéseit, leleteit (komolyabb megbetegedésekről);

női jelentkező esetében 3 hónapnál nem régebbi nőgyógyászati szakorvosi vizsgálat, 1 évnél nem régebbi citológiai eredményt.


A beérkezést követően csoportos tájékoztatás történik a vizsgálatok menetéről. Tájékoztató után megkezdődik az adategyeztetés.


A vizsgálatra érkező személyek megkapják a Pályaalkalmassági-vizsgálati lapot, amely tartalmazza:


egészségügyi,

ideg-és elmegyógyászati kérdőívet és nyilatkozatot,

vizelet mintavételi jegyzőkönyv (Drog teszt),

fizikai állapotfelmérő lapot,

adatvédelmi nyilatkozatot.


Egészségügyi vizsgálatok


Belgyógyászat:

Anamnézis felvétele, fizikális vizsgálat, vérnyomásmérés, EKG készítés.


A laboratóriumi vizsgálat széleskörű, beletartozik:


vesefunkció, elektrolitok;

teljes vérkép, vérsüllyedés;

májfunkció, Hepatitis szerológiai;

drog teszt;

vizelet;

HIV teszt.


Sebészet:

Anamnézis felvétele, fizikális vizsgálat.


Ideggyógyászat

Reflexek, tér,-időbeli orientáció, beszéd, mozgáskoordináció vizsgálata.


Szemészet:

Szemfenék vizsgálat, visus tábla, színlátás, szem mozgásának vizsgálata, látótér vizsgálat. A szemüveg, kontaktlencse viselése csak a katonai vezetői alapképzési szak esetében kizáró ok. A látásélességnél a javíthatóság határa ± 3 D sph ± 1,5 D cyl, e feletti Dioptria esetén első fokon alkalmatlan a minősítés.


Fül – orr – gége:

Hallásvizsgálat, külső hallójárat, dobhártya, garat, garatívek, orr vizsgálata.


Fogászat:

Száj nyálkahártya vizsgálata, fog státusz felvétele, szájüregi rákszűrés végzése.

PszichológiaI vizsgálat


Katonai szolgálatra pszichikailag az a személy alkalmas, aki megfelel a katonai szolgálat által támasztott szellemi, érzékelési, személyiségbeli, értékrendi és pályamotivációs követelményeknek. Pszichológiai vizsgálat a személyiség, a mentális színvonal, és az adott feladathoz szükséges speciális képességek meghatározására irányul. A vizsgálathoz kérdőívet, úgynevezett papír,- ceruza teszteket és műszereket használnak és ezeket, egy személyes beszélgetés egészíti ki.

Fizikai alkalmassági-vizsgálat


A fizikai alkalmassági vizsgálat előtt belgyógyász, sebész, és ideggyógyász szakorvos dönti el, hogy a jelentkező terhelhető-e.


Fizikai alkalmasság megítélése


A fizikai alkalmasság-vizsgálat a fizikai kondicionális képességi követelmény teljesítésének vizsgálatából áll. Katonai szolgálatra fizikailag az a katonai szolgálatra jelentkező, illetve honvéd alkalmas, aki a részére előírt fizikai kondicionális követelmény mozgásformáiból a minimális pontszámot, és a három mozgásformából összesen legalább 220 pontot elér. A mozgásformánként elérendő minimális pontszám: állóképességi mozgásformák esetén 60 pont, kar és törzs erő-állóképességi mozgásformák esetén mozgásformánként 30-30 pont.


A fizikai alkalmasság vizsgálatára szolgáló mozgásformák:


3200 m síkfutás sportöltözetben,

fekvőtámasz gyakorlatcsoport gyakorlatai,

húzódzkodás gyakorlatcsoport gyakorlatai,

felülés gyakorlatcsoport gyakorlatai.


A felsorolt mozgásanyagból három mozgásforma teljesítését kell mérni. A 3200 m síkfutás sportöltözetben és a felülés gyakorlatcsoport gyakorlatai kötelezőek, a fekvőtámasz gyakorlatcsoport gyakorlatai és húzódzkodás gyakorlatcsoport gyakorlatai között választani lehet. Az értékelés pontértékelési rendszerrel történik. A 3200 m síkfutás maximális elérhető pontszáma 160 pont, az erő-állóképesség felmérő gyakorlatokért maximum 100-100 pont adható. A három mozgásforma felmérésével megszerezhető legmagasabb pontszám 360 pont, a fizikai alkalmasság minimum követelménye 220 pont. „Alkalmas” az a jelentkező, aki a mellső fekvőtámaszban karhajlítás-nyújtás vagy húzódzkodás illetve a hanyattfekvésből felülés mozgásformáknál legalább 30-30 pontot, a 3200 m-es síkfutásból legalább 60 pontot elér és az összesített pontszám tekintetében minimálisan 220 pontot teljesít.


Amennyiben a fizikai alkalmasság-vizsgálat eredménye első fokon alkalmatlan, a másodfokú fizikai vizsgálatokra (Kecskemét) időpontot Wachtelné Vincze Erika őrnagy asszonytól kérhetnek. (Tel: 06 76 581-608; mobil: 06 30 627-1750; e-mail: vincze.erika@hm.gov.hu)


PAV lapok bizottsági zárása után

PAV lapok postázásra kerülnek az Egyetem felé.


Alkalmatlan minősítés esetén

Az első fokon meghozott döntés ellen a vizsgálati személynek fellebbezési joga van. A fellebbezést postai úton lehet benyújtani (15 napon belül) a Másodfokú Alkalmasság-vizsgáló Bizottság (MAV) elnökének címezve. Ha 15 nap után nem érkezik fellebbezési lap, akkor az elsőfokú minősítés érvényes. Ez után ugyanúgy történik a postázás, mint az alkalmas minősítés esetén.


Az erő-állóképességi gyakorlatok végrehajtása


Fekvőtámaszban karhajlítás-nyújtás gyakorlat:


A „Kiinduló helyzetbe le!” vezényszóra a vizsgálandó személy a korábban ismertetett és bemutatott módon foglalja el a kiinduló helyzetet, majd a „Rajt!”, vagy „Gyakorlat rajta!” vezényszóra kezdje meg a gyakorlat végrehajtását.

Kiinduló helyzet: mellső fekvőtámasz (a vállszélesnél legfeljebb kéttenyérnyivel szélesebb támasz, könyökben nyújtott kar, a fej, a törzs, a láb egy vonalban, a lábak legfeljebb vállszéles terpeszben helyezkedhetnek el);


ütem: karhajlítás (a váll érje el a könyök síkját);

ütem: karnyújtás kiinduló helyzetbe.


A gyakorlat végrehajtása során, a gyakorlat végrehajtását ellenőrző (ergonómus) ha szükséges hibát javít és minden szabályosan végrehajtott gyakorlat után közli az eredményt. Amennyiben az első 10 ismétlés szabálytalan, akkor a felmérő jelentkezőt az „Állj!”, vagy „Gyakorlat állj!” vezényszóval megállítja, „Állásba fel!” vezényszóval felállítja, majd elismétli a szabályos végrehajtás kritériumait, a végrehajtás közben vétett hibákat és a sor végére küldi, ezzel lehetőséget adva a javításra.


Amennyiben az első 10 végrehajtás szabályos, nincs lehetőség az újra kezdésre, csak a szabályosan végrehajtott gyakorlatok kerülnek dokumentálásra. A gyakorlat végrehajtására 2 perc áll rendelkezésre. Pihenni csak kiinduló helyzetben lehet.


Térdelő-fekvőtámaszban karhajlítás-nyújtás gyakorlat:


A „Kiinduló helyzetbe!”, vagy „Kiinduló helyzetbe le!” vezényszóra a vizsgálandó személy a korábban ismertetett és bemutatott módon foglalja el a kiinduló helyzetet, majd a „Rajt!”, vagy „Gyakorlat rajta!” vezényszóra kezdje meg a gyakorlat végrehajtását.


Kiinduló helyzet: Térdelő-fekvőtámasz nyújtott csípővel (a vállszélesnél legfeljebb kéttenyérnyivel szélesebb támasz, könyökben nyújtott kar, a fej, a törzs, a comb egy vonalban);


ütem: karhajlítás (a váll érje el a könyök síkját);

ütem: karnyújtás kiinduló helyzetbe.


A gyakorlat végrehajtása során, a gyakorlat végrehajtását ellenőrző (ergonómus) ha szükséges hibát javít és minden szabályosan végrehajtott gyakorlat után közli az eredményt. Amennyiben az első 10 ismétlés szabálytalan, akkor a felmérő jelentkezőt az „Állj!”, vagy „Gyakorlat állj!” vezényszóval megállítja, „Állásba fel!” vezényszóval felállítja, majd elismétli a szabályos végrehajtás kritériumait, a végrehajtás közben vétett hibákat és a sor végére küldi, ezzel lehetőséget adva a javításra.


Amennyiben az első 10 végrehajtás szabályos, nincs lehetőség az újrakezdésre, csak a szabályosan végrehajtott gyakorlatok kerülnek dokumentálásra.


A gyakorlat végrehajtására 2 perc áll rendelkezésre. Pihenni csak kiinduló helyzetben lehet.


Karhajlítás-nyújtás függésben nyújtón (húzódzkodás):


A „Kiinduló helyzetbe!”, vagy „Kiinduló helyzetbe fel!” vezényszóra a vizsgálandó személy a korábban ismertetett és bemutatott módon foglalja el a kiinduló helyzetet, majd a „Rajt!”, vagy „Gyakorlat rajta!” vezényszóra kezdje meg a gyakorlat végrehajtását.


Kiinduló helyzet: Függés a nyújtón (húzódzkodó állványon) vállszéles alsó-vagy felső- madárfogással, illetve alsó-, vagy felső-teljes fogással, kar könyökben nyújtott;


ütem: karhajlítás (az áll kerüljön a nyújtó fölé);

ütem: karnyújtás kiinduló helyzetbe.


A gyakorlat végrehajtása során, a gyakorlat végrehajtását ellenőrző (ergonómus) ha szükséges hibát javít és minden szabályosan végrehajtott gyakorlat után közli az eredményt. Amennyiben az első 5 ismétlés szabálytalan, akkor a felmérő jelentkezőt az „Állj!”, vagy „Gyakorlat állj!” vezényszóval megállítja, majd elismétli a szabályos végrehajtás kritériumait, a végrehajtás közben vétett hibákat és a sor végére küldi, ezzel lehetőséget adva a javításra. Amennyiben az első 5 végrehajtás szabályos, nincs lehetőség az újra kezdésre, csak a szabályosan végrehajtott gyakorlatok kerülnek dokumentálásra.


A gyakorlatot mindaddig lehet folytatni, amíg a jelentkező két kézzel fogja a nyújtót. Pihenni csak kiinduló helyzetben lehet.


Hanyattfekvésből felülés gyakorlat:


A „Kiinduló helyzetbe!”, vagy „Kiinduló helyzetbe le!” vezényszóra a vizsgálandó személy a korábban ismertetett és bemutatott módon foglalja el a kiinduló helyzetet, majd a „Rajt!”, vagy „Gyakorlat rajta!” vezényszóra kezdje meg a gyakorlat végrehajtását.


Kiinduló helyzet: hajlított ülés (sarok a talajon, a térd 90 fokban hajlított, a lábfej társ, vagy szer által rögzített), fejhez tartás, vagy vállhoz tartás keresztezett karral a test előtt vagy felkarhoz tartás keresztezett karral a test előtt; (a kiválasztott testrésszel az érintkezés mindvégig maradjon meg)


ütem: ereszkedés hanyattfekvésbe (csípő és lapocka érinti a talajt);

ütem: felülés kiinduló helyzetbe.


A gyakorlat végrehajtása során, a gyakorlat végrehajtását ellenőrző (ergonómus) ha szükséges hibát javít és minden szabályosan végrehajtott gyakorlat után közli az eredményt. Amennyiben az első 10 ismétlés szabálytalan, akkor a felmérő jelentkezőt az „Állj!”, vagy „Gyakorlat állj!” vezényszóval megállítja, „Állásba fel!” vezényszóval felállítja, majd elismétli a szabályos végrehajtás kritériumait, a végrehajtás közben vétett hibákat és a sor végére küldi, ezzel lehetőséget adva a javításra. Amennyiben az első 10 végrehajtás szabályos, nincs lehetőség az újra kezdésre, csak a szabályosan végrehajtott gyakorlatok kerülnek dokumentálásra.


A gyakorlat végrehajtására 2 perc áll rendelkezésre. Pihenni csak kiinduló helyzetben lehet.


3200 m síkfutás:


Folyamatos, előre haladó mozgás, amely legfőbb jellemzője a repülő fázis, amikor a futó személy az ellépés és talajfogás fázisa közötti időszakban elveszti kapcsolatát a talajjal.


Öltözet:


Évszaknak, időjárásnak megfelelő, kényelmes sportöltözet és sportcipő.


A jelölt a felmérés napján és az azt megelőző napon ne végezzen kimerítő fizikai terhelést. A felmérés előtti éjszaka legalább 6-8 órát aludjon, a felmérés előtti 24 órában fogyasszon bőséges folyadékot. A próba előtt 2 órával ne étkezzen, és ne dohányozzon, de 2-3 órával a próba előtt könnyű szénhidrát fogyasztása javasolt.


Kik vagyunk mi

Alapképzés

Mesterképzés

Felvételi követelmények

Elérhetőségek

2018. júl. 16. 22:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen ezt a hosszú és hasznos választ!
2018. júl. 17. 21:28
 3/3 A kérdező kommentje:
Még annyi kérdésem lenne hogy az alap tisztképzés hány éves? Mert a mesterképzés tudom hogy 1.
2018. júl. 17. 22:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!