Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogyan igazoljuk indirekt...

Hogyan igazoljuk indirekt úton, hogy a szabályos háromszög beírható és köré írható köreinek középpontjai egybeesnek?

Figyelt kérdés

2021. szept. 16. 20:55
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Indirekt feltesszük, hogy az állítás hamis, vagyis két külön pontba esnek.

Azt biztosan tudjuk, hogy minden háromszögnek -így a szabályosnak is- pontosan 1 be-, és pontosan 1 köréírható köre van. Ezenfelül a beírható kör középpontja biztosan a háromszög területén van.

Szerkesszük meg a köréírható kör középpontját, ez ugye az oldalfelező merőlegesek metszéspontja, amik egyben szimmetriatengelyek is.

Jelöljük ki a háromszög egy tetszőleges -nem a tengelyekre eső- pontját, mint a beírható kör lehetséges középpontját. Ha ez megvan, tükrözzük valamelyik szimmetriatengelyre a háromszöget a ponttal együtt. A háromszög ugyanaz marad, a pont viszont átkerült, ez viszont ellentmond annak, hogy pontosan egy beírható köre lenne a háromszögnek.

Marad az, hogy a keresett pont valamelyik tengelyen van. Ha arra a tengely tükrözünk, amelyiken a pont is van, akkor a pont tükörképe önmaga lesz, azonban egy másik tengelyre tükrözve újra átkerül, tehát csak az egyik tengelyen nem lehet a kör középpontja.

Mivel a háromszög belső pontjai közül a köréírható kör középpontját leszámítva az összes pontra beláttuk, hogy azok nem lehetnek a beírható kör középpontjai, így az indirekt állítás nem lehet igaz, tehát az eredeti lesz az igaz.

2021. szept. 16. 21:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a gyors választ!
2021. szept. 16. 21:58
 3/4 krwkco ***** válasza:
44%

A külső kör középpontja a háromszög oldalainak felezőmerőlegesén van rajta. A belső kör középpontja a szögek szögfelelzőin.

A szabályos háromszögnél a szögfelező egyben a szemben levő oldal felezőmerőlegese is, mert a háromszöget két egybevágó félre osztja.

Mindkét középpont ugyanannak a 3 egyenesnek a közös pontja, vagyis ugyanott van.

2021. szept. 17. 07:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:

3-as, eléggé triviális bebizonyítani direkt módon, ahogyan tetted is 5 sorban. Viszont a kérdező indirekt bizonyítást kért, vagyis úgy kell bizonyítani, hogy minden más esetet kizárunk.

Például indirekt módon szokás azt is bizonyítani, hogy végtelen sok prímszám van. Lévén a prímszámok elhelyezkedése „szabálytalan” (nem ismert a szabálya), ezért nehéz is lenne direkt bizonyítani.

2021. szept. 17. 11:00
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!