Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Mekkora a nagy háromszög...

Mekkora a nagy háromszög beírható körének sugara?

Figyelt kérdés

Egy derékszögű háromszöget az átfogóhoz tartozó magasság két kisebb háromszögre bontja, amelyeknek a beírható köreinek sugara 3 ill. 4.


Mekkora a nagy háromszög beírható körének sugara?2022. aug. 20. 06:11
 1/3 anonim ***** válasza:
83%

A hasonlóságból érdemes kiindulni; tudjuk, hogy az eredeti és a két kisebb derékszögű háromszög egymással páronként hasonlóak. A hasonlósági arány MINDEN egymásnak megfeleltethető szakaszra igaz, ez azt jelenti, hogy a beírható körök sugaraira is, vagyis a két kisebb háromszög hasonlósági aránya 3/4.


Ha tudjuk a hasonlóság arányt, akkor tudjuk a területek arányát is, ez a tanultak szerint az arány négyzete, vagyis (3/4)^2=9/16. Ez azt jelenti, hogy ha a két kicsi háromszög közül a nagyobbik területe T, akkor a kisebbik területe (9/16)*T, ezzel pedig megmondható a nagy háromszög területe, mivel ezek összege lesz az; T + (9/16)*T = ... = (25/16)*T.


Ez azért jó nekünk, mert így meg tudjuk határozni a két nagyobb háromszög területeinek arányát: (25/16)T/T = 25/16. Az elején felhasznált gondolatmenetet visszafelé felhasználva ebből gyökvonással kapjuk a háromszögek hasonlósági arányát, ami 5/4 lesz, ebből pedig kiolvashatóvá válik, hogy a nagy háromszög beírható körének sugarának hossza 5 (egység) lesz.


Ebben a levezetésben a hasonlóság elvét használtuk végig, konkrét számítást nem végeztünk, viszont a feladatban van elég adat, hogy konkrétan is ki lehessen számolni a beírható kör sugarát, de a hasonlóság megléte akkor is kulcsfontosságú marad.

2022. aug. 20. 10:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:
76%

Az első megoldását egyszerűsíthetjük. Van tehát 3 háromszögünk, amelyek páronként hasonlóak egymáshoz. A nagy befogói legyenek a, b, átfogója c, beírható körének sugara r. Ekkor a hasonlóságokat felírva:


3 = (a/c)r

4 = (b/c)r


3² + 4² = (a/c)²r² + (b/c)²r² = r², amiből r = 5, és közben a Pitagorsz-tételt is felhasználtuk.

2022. aug. 20. 12:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:
79%

#2, szép megoldás, tetszik is, de szerintem kicsit érdemes lenne részletezni;


az "(a/c)²r² + (b/c)²r² = r²" rész azért igaz, mert


-kiemelünk r²-et: r²*( (a²/c² + b²/c²)

-összeadjuk a törteket, ahogyan szoktuk: r²*( (a²+b²)/c² )

-mivel derékszögű háromszög van, ezért teljesül a Pitagorasz-tétel, vagyis a²+b²=c², ennek megfelelően az (a²+b²)/c² tört értéke 1, vagyis r²*( (a²+b²)/c² ) = r²*1 = r².

2022. aug. 20. 20:06
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!