Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Ennek a másodfokú egyenletnek...

Ennek a másodfokú egyenletnek mi a megoldása? 2 napja töröm a fejem.

Figyelt kérdés

Kaptam egy jó kis másodfokú egyenlet beadandót. Alapvetően könnyű, én szeretem, mert 99% meg tudom oldani, de most egy zárójeles esetről lenne szó ami még mérnök apámon is kifogott és ő is töri a fejét rajta.

Csatolom a képet az egyenletről: [link]

A zárójelfelbontásban vagyok nagyon elakadva.

(x-5)2 (a kettes itt a négyzetre emelés, csak nem tudja felső indexbe tenni a textbox)

Itt az alap logika nem az lenne, hogy a zárójelben mindent négyzetre emelünk? Azaz x2+25? Valamiért sehogysem jó az egyenlet ha így megyek tovább, valamint a photomath és chatgpt szerint is zárójel felbontás után ez lesz:

x2 - 10x + 25 + 7 = 2x

Na igen, de hogy került oda a -10x? Szóval az alap elgondolásom jó, hogy a zárójelben lévőket négyzetre emeljük, DE A -10X HONNAN VAN? Beleőrülök, mert YouTube videót nem találok erről és szerintem pont hiányoztam iskolából amikor ezt vehettük vagy nem tudom, de nem értem miért került bele -10x és honnan. Ha ez meglenne, már csak összevonnám, kivonnék a jobb oldalból és megoldóképlettel megcsinálnám, de ahh.

Kérlek, tudtok ebben segíteni? Holnap van a határideje.

nov. 6. 18:02
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

[link]

Különbség négyzete: (a - b )^2 = a^2 - 2ab + b^2

nov. 6. 18:06
 2/2 krwkco ***** válasza:
85%

A négyzetre emelés voltaképpen szorzás: (x-5)*(x-5).

Összegeket és különbségeket úgy kell szorozni, hogy minden tagot megszorzunk mindennel a másik zárójelből:

(x-5)*(x-5)=x*(x-5)-5*(x-5)=x^2-5x-5x+25=x^2-10x+25.

És ez ugyanaz az eredmény, mint amit a 1-es említett.

Így működik a négyzetre emelés. :-)

És a továbbiakban egy oldalra kell hozni minden tagot, elvégezni az összevonásokat és használni a másodfokú egyenlet megoldóképletét. Vagy ha azt nem tanultátok, akkor az egyszerűbb esetekben szorzattá kell alakítani a kifejezést.

nov. 6. 18:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!