Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ

Fizika, dinamika, bewton harmadik törvénye?

Figyelt kérdés

1a lovas kocsit a lo ugyanakkora erovel húzza, mint amekkora erovel a kocsi hat a kora. Miert nem marad a kocsi nyugalomban ?

2 egy kotelhuzo versenyen két csapatban 5-5 ember húzza ellentétes irányban a kötél két végét. Mindket csapatban a kotelre 2000-2000N erotfejt ki.elszakad-e a kötél, ha 2400N-nal nagyobb terhelést nem bír el ?

3egy fonallal összekötött rugó mindket irányban 8N nagyságú erot fejt ki. Két oldalrol egy 0,1 kg es egy 0,4 kg tömegű kiskocsihoz rögzítjük. A fonalat elegetve 0,1 s-ig tarto állandó 8N nagyságú erők gyorsítják a kocsikat.

a) mekkora az egyes kocsik gyorsulása?

b) mekkora vegsebesseget ernek el a kiskocsik ?

koszonom a segítséget:)2014. dec. 16. 17:57
 1/3 anonim ***** válasza:
1. Ha a ló valahol a világűrben lebegne, a ló nem tudná húzni a kocsit (ábra). Helytelen azt gondolni, hogy a ló az egyik test a kocsi a másik test, amelyek hatást (erőt) fejtenek ki egymásra. Nem! Hanem a ló és a vele összerősített kocsi alkotja az egyik testet a Földgolyó, pedig a másik testet.
2014. dec. 16. 18:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:

1. meg mindig:


A ló patáival tulajdonképpen a Földgolyóra gyakorol erőt, el akarja mozdítani a másik irányba. A Föld el is mozdul, a ló pedig a vele összekötött kocsival elindul a másik irányba.

Hasonló a helyzet akkor is, ha követ hajítunk felfelé, például 50 méter másodpercenkénti sebességgel. Ilyenkor a Föld is elmozdul a az ellenkező irányba, de óriási tömege miatt sokkal kisebb sebességgel. Amikor pedig a kő Föld és a kő vonzása miatt visszafelé esik, akkor nem csak a kő mozog a Föld felé, hanem a Föld is a kő felé, végre találkoznak.

Természetesen ezekben az esetekben a Föld mozgásának sebessége roppant kicsiny.

2014. dec. 16. 18:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 Hominida ***** válasza:

Az utókor számára:


1) A lovaskocsit a ló ugyanakkora erővel húzza, mint amekkora erővel a kocsi hat a lóra. Miért nem marad a kocsi nyugalomban?


A címben Newton III. törvénye szerepel, de nem ez az igazán jó kulcs a feladat értelmezéséhez. Először is: igaz, hogy a törvény szerint a ló húzza a kocsit és a kocsi visszahúzza a lovat, de ezzel nem megyünk semmire, mert ez mindig így van. Másodszor: a kocsi azért mozdul meg, mert az mindegy, hogy a kocsi mennyire húzza a lovat, a lényeg az, hogy a kocsira milyen erők hatnak. Öreg hiba összekeverni a különféle testekre ható erőket. Egy test vizsgálatakor szigorúan a csak arra ható erőket kell nézni, ez itt most a ló ereje. A kocsi tehát megmozdul.


Harmadszor: miért nincs nyugalomban? A KOCSI NYUGALOMBAN VAN! Miután már elindult. Feltehetőleg egyenletes sebességgel megy a ló után. Newton I. törvénye, a tehetetlenség törvénye az egyenes vonalú egyenletes mozgást nevezi nyugalmi helyzetnek, ahol a mozgás sebessége lehet 0 is. Összevetve a "másodszor"-ral: a kocsi egyenletesen mozog, de csak azért, mert előrefelé húzza a ló, de hátrafelé húzza a kerék gördülő-ellenállása. Ha az nem lenne, a lovaskocsi egyenletesen gyorsulna, és a traffipax 999-nél kiakadna.

2015. febr. 7. 00:08
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!