Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések

A kérdés

Hogy nézett ki Akhilleusz pajzsa?

Házi dolgozatba kellene pontos leírás, köszi ha valaki segit :D

 2008. nov. 1. 17:00  Privát üzenet  

A válaszok
Ha Mohácsy Károly irodalomkönyved van, akkor nyisd ki, és benne van részletesen az egész.

A válasz 71%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 87%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/8Időpont 2008. nov. 1. 17:42 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

8-os vagyok, és nem olyan könyvem van, nekem Alföldy Jenö, és erröl tanulunk, ott erröl részletes leirás nincs ! hiába irom be a google-be nem találok pontos választ, és ez a kérdés, köszi azért :D

# 2/8Időpont 2008. nov. 1. 17:49 Privát üzenet

Begépeltem neked a Mohácsy-féle tankönyv ide tartozó részét. Az ilyen 'fdfj' idézőjel a műből vett idézeteket jelöli.


Az Íliász egyik leghíresebb része Akhilleusz pajzsának bemutatása (XVIII. ének). Nagyszerű művészi leleménye, hogy a hosszas leírás vontatottsága helyett elbeszéli a pajzs készítésének történetét, s így megeleveníti a rá remekelt "ideális világot". Sokoldalú tevékenységben tárul fel az ókori emberi élet: az ötrétű pajzsra 'Héphaisztosz sok-sok gyönyörű képet kalapált rá'. Az állóképek mozgalmas jelenetekké válnak: az emberek cselekednek, dolgoznak, vitáznak, harcolnak, táncolnak, hallatszik a lantok és a fuvolák hol 'harsány szava', hol 'csengőszavú' édes zenéje.

A kovácsisten gyorsan és isteni tökéletességgel dolgozik, a pajzs készítésének elbeszélése pedig pergő menetelű életkép- és "novella"-füzért alkot. A költő tudatosságára vall, hogy a földi halandók világának csak olyan mozzanatait jeleníti meg, melyek másutt nem szerepelnek az eposzban. (Így hiányoznak az Íliászban gyakran előforduló események, pl. a hajózás, az istentisztelet, a halotti szertartás, a versenyjátékok.)

Akhilleusz pajzs nem ún. "mükénei", azaz nem takarja el teljesen a testet, hanem kör alakú. A homéroszi költészet megszületésekor (Kr.e. 8. sz.) a görög művészet még korai korszakát élte: ilyen pompás, virtuóz ötvöstechnikára valló, jelenetekkel telezsúfolt pajzsokat még nem készítettek. A korabeli használati tárgyak díszítőelemei az egyszerűbb geometriai motívumok voltak. - Egyes tudósok éppen ezért feltételezik, hogy az Íliásznak ez a részlete későbbi betét: talán a Kr.e. 4. században az eposz szövegét végleges formába öntő alexandriai tudósok betoldása.


Idézzük fel az ókori élet egyes jeleneteit! Az eligazodás megkönnyítése érdekében közöljük a pajzs köreinek tartalmi vázlatát.


1. A pajzs közepe, a legbelső kör a viágmindenséget ábrázolja: a Földet, az eget meg a tengert, a Napot, a Holdat és a csillagokat (XVIII. 483-489.).

2. Az első körgyűrű a városi életet mutatja be kétszer két jelenetben:

a) békében (490-508.): lakodalmi menet és törvényszéki tárgyalás;

b) háborúban (509-540.): az ostromlottak kivonulnak portyázni, megtámadják az ostromlók csordáját, s ebből véres harc támad.

3. A második gyűrű a tavaszi, nyári és őszi paraszti munkát: a szántást, az aratást és a szüretet tárja elénk (541-572.).

4. A harmadik körgyűrű a pásztoréletből választ három jelenetet: az oroszlánok támadását a csordára, a völgyben legelésző juhnyájat és a szép eladó lányok táncát a viruló ifjakkal (573-606.).

5. A pajzs peremén a földkorongot körülölelő Ókeánosz látható (607-608.). A pajzs készítésének története nem tartozik bele szorosan a cselekmény fővonalába, a harcok komorságát ellensúlyozza a békés élet derűjével.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 88%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/8Időpont 2008. nov. 1. 18:33 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Nagoyn köszönöm :D

# 4/8Időpont 2008. nov. 1. 18:39 Privát üzenet
A kérdező kommentje:

Nekünk teljesen más könyvünk van, mégegyszer köszönöm:D

# 5/8Időpont 2008. nov. 1. 18:44 Privát üzenet

[link]

Valahol a közepe táján kezdődik a pajzs leírása.A válasz 95%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/8Időpont 2008. nov. 1. 20:30 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

én most 9.-es vagyok és nekem is ez a házim:D és rákerestem és ha még egyáltalán kell akkor megpróbálom kiirni neked amiből megtudhatod miylen is "Akhilleusz pajzsa XVIII.énekből)"Lángra vette a nem puhuló rezet is meg az ónt is és a négyértékű aranyat s az ezüstöt....,legelösz erős pajzsot kalapált ki az üllőn,dúsan díszítette,reá hármas karimát tett,féyneset és ragyogóts ráfűzte a szíjat az ezüstből.Ötrétű lett végül a pajzs.Sok -sok gyönyörű képet kalapált rá.Ráremekelte a földet, rá az eget meg a tengert

és a sosempihenő napot is meg a szép teleholdat. S minden csillagot is mely az ég peremét koszorúzza:


Óriont s a Fiastyúkot, meg a Hüaszokat mind,


vélük a Medvét is – más néven híva Szekér ez –


mind forog egyhelyben, míg Óriont lesi egyre,


s egymaga nem fürdik csak meg soha az Ókeanoszban.Két szép várost is remekelt ki a pajzson az isten, földi halandókét: egyben lakodalmakat ültek, s házukból a menyasszonyokat fáklyák tüze mellett végig a városon át,sok nászdalt zengve vezették.Örvénylõ táncban perdültek az ifjak; a lantok és fuvolák harsány szava szólt;... Míg a piactéren sokaság állt, pörlekedés folyt: meggyilkolt ember vérdíja fölött civakodtak ketten: az egyikük esküdözött, azt mondta a népnek, mind kifizette; tagadta a másik: mitse kapott még, Mindketten kivánták, hogy tanu döntsön a perben. MIndkettõt bíztatta a nép, két pártra szakadtak: jártak a hirnökök, s intették csöndre a népet, ültek a síma, csiszolt köveken szent körben a vének: botját tartották harsányszava hirnökeiknek, fel felemelkedtek, s felváltva itéltek a bottal... Míg két hadsereg állt ragyogó fegyverben a másik város elõtt körben: szándékuk kétfele osztott: vagy feldúlni egészen, vagy két részre szakítva osztani fel, mit a hõnszeretett város fala õriz. Várbeli nem hajlik, titkon vértet vesz a lesre. Sok szeretett feleség, kicsi gyermek védte a bástyát, és az elaggottak velük álltak föl hadi rendbe: õk pedig indultak: vezetõjük Arés meg Athéné... Szép puha szántót is remekelt, televény haza földet, széleset és hármas-szántásút: rajta a barmot hajtották a vetõk, jártak velük erre meg arra, és valahányszor fordulván pereméhez elértek, mézédes borral teli korsút tett a kezükbe egy társuk, s megfordultaj, kiki ment a barázdán, mind vágyott a hatalmas ugar pereméhez elérni. ... Majd a nagy Ókeános bõ áradatát remekelte legszélsõ peremére a szép és nagyszerû pajzsnak. JAHJ DE EZ AZ EGÉSZ ERRŐL SZÓL ..BEMÁSOLOK EGY LINKET ÉS VÁLOGASS A SZÖVEGBŐL:)SOK SIKERT [link]A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 87%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/8Időpont 2008. nov. 3. 17:35 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Köszönöm a sok segitséget, majd irok, milyen lett az " eredmény " :D

# 8/8Időpont 2008. nov. 3. 20:52 Privát üzenet

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Hogyan rajzoljam le ezt a verset (pajzsot)? (Akhilleusz pajzsa)
Honnan tudnám leírni Akhilleusz 46 jelzőjét?
Akhilleusz és Agamemnón kapcsolata? (Íliász)
Nagyon szépen megkérek valakit 1 oldalas vagy attol több házi dogát kell irnom AKHILLEUSZ PAJZSÁROL! Nincs meg vkinek? Ha megvan küldje már el nekem mert egyszerüen azt sem tom h...
Ki volt Akhilleusz?
Akhilleusz pajzsa fogalmazásként. Hogyan csináljam, hogy tényleg érdekes legyen és ne csak jellemzés legyen benne?

Kérdések a Közoktatás, tanfolyamok rovatbólKérdések a Házifeladat kérdések rovatból
Minden jog fenntartva © 2018, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!