Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Hogy működik az egyetemen?

Hogy működik az egyetemen?

Figyelt kérdés

Miért félévekben vannak megadva a képzési idők?

Azokban a képzési időkben ugyanúgy van tavaszi, nyári és egyéb szünet?

Mit érdemes tudni az egyetemről, mielőtt belevágok?márc. 19. 18:29
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Miért félévekben vannak megadva a képzési idők?

Mert félévente változnak a tantárgyak, félévente vannak vizsgák, két félév között van szünet.


Azokban a képzési időkben ugyanúgy van tavaszi, nyári és egyéb szünet?

Tavaszi és őszi egyetemtől függ, nyári van, téli meg annyi, amennyi a vizsgáid és a következő félév kezdete között marad. Ez lehet 1 hét, vagy akár 6 hét is.

márc. 19. 18:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 NTBS ***** válasza:
9%
Jól. Te osztod be az idődet.
márc. 19. 19:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
86%

"Miért félévekben vannak megadva a képzési idők?"

Mert félévente van egy vizsgaidőszak, ami lezárja az előtte lévő szorgalmi időszakot.


"Azokban a képzési időkben ugyanúgy van tavaszi, nyári és egyéb szünet?"

Tavaszi és őszi alapvetően nincs. Néhány szaknál esetleg ki szoktak adni 1-2 napot pluszba húsvét/mindenszentek környékén és akkor az ünneppel együtt azért van egy kicsit hosszabb pihenési idő, de nálunk pl ez sincs.

A téli igazából attól függ, hogy mennyire vagy ügyes a vizsgákkal. Ha sikerül gyorsan letudnod őket, akkor lehet akár egy hónapod is. Ha elhúzod őket a vizsgaidőszak végéig, akkor 1-2 (egyetem és szak függő) heted marad a második szemeszter kezdéséig.

A nyári vizsgaidőszaknál is hasonló a helyzet, annyi különbséggel, hogy ott nagyjából 2 hónapod marad akkor is, ha még utolsó nap is vizsgázol.


"Mit érdemes tudni az egyetemről, mielőtt belevágok?"

Hát elsősorban nézd meg a felvi.hu-n, hogy milyen szakok vannak és mik a felvételi követelmények. Tanulmányozd a felvételi tájékoztatót, mert elsőre bonyolultnak tűnik a rendszer, de minden érthetően le van írva, csak alaposan el kell olvasni minden információt.

Az egyetemről sok mindent lehetne írni. Talán az a legfontosabb, hogy olyan szakot válassz, ami igazán érdekel és olyan egyetemre menj, ahol tényleg szívesen tanulnál.

Illetve nagyon ez más világ mint a középiskola. Itt nem fognak noszogatni, hogy tanulj, hanem egyszerűen meghúznak vizsgán ha nem tudod az anyagot. Az anyag mennyisége is teljesen más lesz, mint amit megszoktál középiskolában (sokkal több), ezért új tanulási módszerekre lesz szükséged. A kettes általában 60%-tól kezdődik (bár nekünk volt olyan tárgy, ahol csak 80%-tól engedtek át), az alatt bukás van. Szóval itt a kettes nagyon jó jegynek számít, de azért jobb jegyet sem lehetetlen elérni, úgyhogy mindenképp azt kell megcélozni.

Itt már felnőtt emberként kezelnek. A hivatalos ügyeket magad intézed és a határidőkre különösképpen oda kell figyelni, mert ha valamivel elcsúszol, akkor nincs kegyelem.

márc. 19. 19:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

"Mit érdemes tudni az egyetemről, mielőtt belevágok?"

Nem az egyetemről kell tudni ezt-azt, az majd úgyis kiderül menet közben, illetve mire oda jutsz is változik ez-az, ráadásul kicsit minden egyetem eleve más, stb.

Azt kell tudni, hogy mi leszel, ha nagy leszel. Azt kell tudni, hogy mi az, amivel hajlandó lennél foglalkozni napi 8 órában. Ha ez megvan, és ehhez a valamihez egyetem kell, akkor azt kell megnézni, hogy hány éves képzés kell hozzá, és azt eldönteni, hogy hajlandó vagy-e annyi éven keresztül tanulni (nem pedig azt várni, hogy tanítsanak, ami elég nagy különbség), beadandó dolgozatokat és ZH-kat írni menet közben, aztán minden félév végén több tárgyból is vizsgázni szóban és írásban vegyesen - vagy akkor már mégiscsak inkább dolgozni akarnál valami olyasmit, amihez nem kell diploma. A többi ehhez képest részletkérdés.

márc. 19. 19:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 x0 ***** válasza:
50%
Természettudományi, informatikai karokon: szeptember 1. felében kezdődik az őszi félév, karácsony előtt ér véget, utána vizsgaidőszak. Február 1. felében kezdődik a tavaszi félév: ha a legvégére halasztod a vizsgákat, lehet hogy nem lesz téli szüneted! Úgy emlékszek június végéig tart a vizsgaidőszak. Őszi és tavaszi szünet nekünk volt. Van előadás és gyakorlati óra, ha sokan vagytok a szakon, akkor választani kell hogy melyikre jársz: minden egyes tantárgyból külön-külön megválasztható! A kezdő alkalomkor van amikor csak jelentkezés van, tanítás nincs, főleg testnevelésnél. Az utolsó alkalomkor jegybeírás. 2 zárthelyi dolgozat szokott lenni, a 2. nyilván az utolsó előtti alkalomkor szokott lenni. Javítási lehetőség nem mindig van. Az előadás anyagából vizsga van, ennek feltétele a gyakorlati jegy megszerzése! Csak utána lehet vizsgázni! Az órák 50 percesek, egész órakor kezdődnek, leghamarabb 8 órakor, és vannak délután is órák. Ettől még csak heti 20-25 óra van: tehát lehet olyan nap amikor nincs óra, vagy csak délelőtt vagy csak délután. Osztályok általában nincsenek! A vizsgajegy javítható, de pénzért, az 1-est olcsóbb javítani, más jegyet általában félévente összesen 1-szer lehet javítani: tehát csak 1 tantárgyból! Ha megismételt vizsga elégtelen akkor gáz van! A félévek elején jelentkezni kell a tantárgyakra! Egyes tantárgyak választhatók: adott mikből lehet választani. A tantárgyak egymásra épülnek, tehát 1.-ben általában nem lehet felvenni 4.-es tárgyat, és ha megbukik valaki egy tárgyból, akkor ami arra épül, azt nem veheti fel! 1 félév átlagosan 30 kredit, tehát 10 félév 300 kredit. Heti 2 óra előadás 1 féléven keresztül 3 kredit szokott lenni, a gyakorlati óra 1 féléven keresztül pedig annyi kredit ahány óra van hetente. A heti 2-3 órás tárgyak általában 1-ben vannak, de ugyanabból a tárgyból az előadás és a gyakorlat külön időpontban, külön napon szokott lenni.
márc. 19. 20:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 A kérdező kommentje:
Miért gond, ha másodjára is megbukok egy vizsgán?
márc. 19. 22:55
 7/11 anonim ***** válasza:
79%
Mert akkor már fizetni kell, hogy harmadszor is megpróbálhasd, vagy eleve meg se próbálhatod, csak majd egy következő vizsgaidőszakban, viszont amíg ez a vizsgád nincs meg, addig nem vehetsz fel bizonyos egyéb tárgyakat, amik erre épülnek, és akkor elcsúszik minden, kitolódik, hogy mikor fogsz majd tudni végezni.
márc. 20. 07:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 A kérdező kommentje:
Mennyit kell fizetni átlagban? :\
márc. 20. 09:04
 9/11 x0 ***** válasza:

Néhány ezer forint.


Én arról írtam, hogy ha nem elégtelen vizsgát javít valaki, és a megismételt vizsgán megbukik, akkor abból a tárgyból bukásra áll: újból meg kell ismételnie hogy átmehessen, így újból fizetnie is kell. De ha amin megbukott az utolsó vizsga volt, akkor 1-2 félévvel később tud csak újra vizsgázni!


Egyébként az 1. meg utolsó alkalomkor nem mindig van tanítás a gyakorlati órákra vonatkozik. Egyes szakokon van még laboratóriumi gyakorlat is: mondjuk fizikus.


Többszakos tanárnál 1 szakból elég szakdolgozat.


Egyébként milyen szak lenne?

márc. 20. 10:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:
55%
Azért felhívnám a figyelmet az itt leírt sok butasággal szemben arra, hogy a szünetek, vizsgaidőszak alakulása az nem egy általános dolog, nagy különbségek vannak az egyetemek (és nem karok vagy szakok) között ezen a téren!
márc. 21. 22:57
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!