BME modellváltás?
Én eddig eléggé kritikus voltam a modellváltással és az új rektorunkkal kapcsolatban, de egy konferencián kérdezték ezzel kapcsolatban és ott jól kifejtette az álláspontját.
Egyrészt államiban a jelenlegi kivéreztetett rendszerben nem akarna maradni semmiképp, másrészt az EU-s pénzeket és pályázatokat is meg akarja tartani egyetemi autonómiával, tehát a mostani alapítványi modellváltás sem opció. Erre ő úgy fogalmazott, hogy egy új, eddigi egyedülálló modellt szeretne a BME-nek, céges üzleti partnerekkel fenntartóként (olyan cégekkel, akiknek szüksége van BME-ben képzett szakemberekre). A rektor elképzelése szerint ezek a fenntartók nem szólhatnának bele abba, hogy hogyan és miként is zajlik a képzés, ők kvázi fizetnek szakemberekért, amit a BME "leszállít", a hogyan-hoz már nem lenne közük. Emellett lenne a BME-nek szerződése az állammal is.
Nem tudom, ebben mi lenne az EU átverése, pontosan nem vagyok tisztában az okokkal ami miatt blokkolja a támogatást a váltott egyetemeknek, és amiért ki vannak zárva az Erasmusból is, viszont valami ilyesmi lenne a terv, ha jól értelmeztem a rektor úr beszédét. Én egy ilyen jellegű modellnek örülnék, ha ezzel:
-tényleg megmaradna az egyetem autonómiája
-továbbra is lenne Erasmus és EU-s támogatás meg egyéb pályázatok
-lenne pénz, lennének felújítások, magasabb ösztöndíjak, stb
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!