Tényleg olyan veszedelmes egy jogász szak?

Konkrétan Debrecenben nem tudom, mi a helyzet, de nem hiszem, hogy ne végezhetné el egy szorgalmas, gimiben értelmesnek számító ember (én az ELTE-n végeztem).
A kérdés szerintem a motiváció: tudod-e, hogy mit vársz a jogi diplomától, a jogi szakmá(k)tól? Konkrétan senkit sem ismerek, aki ne végezte volna el a jogot, ha akarta (igen, van, aki 6 vagy több év alatt), de rengetegen hagyták abba, mert elvesztették az érdeklődésüket, vagy úgy érezték, hogy nem akarnak ennyit tanulni egy diplomáért.
Szóval az a kérdés, miért ezt akarod?

Én totál átlagos képességű vagyok, de szorgalommal és sok lemondással sikerült csúszás nélkül elvégeznem ötössel, ennélfogva nem gondolom hogy akadna bárki, aki ne tudná elvégezni akkora energia-befektetéssel, mint én.
Az, hogy mennyi időt és hogyan fogsz tanulni, ne döntsd el előre, mert hozzá kell szoknod az egyetemi anyagmennyiséghez és -minőséghez. Én speciel szorgalmi időszakban kidolgoztam az órai anyagokat, könyveket, tételeket, úgy ahogy én meg tudom tanulni, vizsgaidőszakban meg "csak" a kész anyagaimhoz kellett nyúlnom, de nem tanultam klasszikus értelemben a szorgalmi időszakban, arra ott volt a vizsgaidőszak. De ez csak én vagyok, ahány ember, annyi módszer.

Debrecent nem ismerem én a Pázmányra jártam. Levelezőn, mert dolgoznom kellett mellette. A szüleim nem tanultak tovább, de engem mindig támogattak, hogy tovább tanuljak. Szerintem az baromság, hogy csak a kivételesek végezhetik el.
Tudod mire van szükséged? Józan paraszti észre és egy fenékre amin ülsz amikor be kell magolni a jogszabályokat. Én azt a részét utáltam, amikor szó szerint kellett elmondani a bemagolt jogszabályt. Nagyon szenvedtem annak a tanulásával.
Azt viszont már szerettem ahol nem a magolás számított hanem az, hogy lásd az összefüggést, értsd amit elmondtál.
Nem könnyű az tény, mert sokat kell tanulni. Én teljes állás mellett csináltam és nem egy olyan hetem volt amikor 3-4 órát aludtam csak. Én nagyon sokat tanultam, de ígyis volt rossz vizsgaélményem. Ami fura volt nekem, hogy még a kettesért is meg kellett szenvedni. Ez mondjuk nálam a jogbölcseleti tárgyaknál volt így. Egyszerűen nem bírtam megtanulni és nem is értettem mi szükség van erre, hogy Kant miket hadovált. Na ezeken a tárgyakon én szenvedtem.
Büntetőjog, polgári jog, munkajog, alkotmány jog, nemzetközi jog stb na ezeket élveztem.
A tanulás mellett még szerencse is kell. Ezt nekem nehéz volt elfogadnom, de végül elfogadtam.
Egy tanácsot fogadj meg. Ne a neten meg itt ott keringő tételekből tanulj. Dolgozd ki magadnak. Én mindig kidolgoztam ami igen sokáig tartott, de már azzal, hogy kidolgoztam tanultam is és tudtam, hogy az biztos jó. Első évesként belefutottam abba, hogy mástól kapott anyagot tanultam. Nem néztem át és tele volt hibával ami vizsgán kiderült, mikor megbuktam. Persze biztosan van jó kidolgozott is, de sok az olyan ami nem. Amikor kidolgozod nézed a jogszabályt, könyveket, órai anyagot és felépíted magadnak. Jobban meg is marad az anyag.
Előre meg ne félj, ha tényleg érdekel kezd el és meglátod majd, hogy mi lesz.

Jogon vagyok. Nem magolni kell, hanem megérteni az összefüggéseket. Nekem most pl olyan vizsgám lesz, hogy tudni kell vagy 50 jogesetet, részleges jogtörit meg jogszabályokat, aztán mindenből kérdez a tanár. Nyilván a jogesetek a releváns jogszabályokhoz kapcsolódnak, tehát nem feleslegesen tanuljuk, csak meg kell érteni itt is az összefüggést, amit órán nem feltétlen rágnak a szábda(nem fognak), hanem otthon kell órákon keresztül foglalkoznod ezzel, aztán értelmezned, gondolkodnod rajta. A tananyag sem úgy megy, hogy ,,Na, egy este gyors bemagolom, aztán jeles", hanem van hogy napokig ülepedni kell a tananyagot a fejedben, mert száraz, bonyolult, és az 0 alvással, meg magolással soha nem fog a fejedben maradni. Annak meg nincs értelme, hogy vizsgán leírod, aztán nem tudsz semmit már másnap. Egyetlen dolgot tanultam így, a fegyverekre vonatkozó jogot. Az nagyon undorító dolog, és semmit nem is értettem az egészből, így azt gyors ledaráltam és azóta sem tudok egy mukkot sem az egészről, de nekem nem is lesz jelentősen fontos soha.
Amúgy nálunk első félévben kibukott a fél banda, és még fognak is kiesni, mert nem való mindenkinek, de ha tényleg érdekel, ezt akarod csinálni életed végéig, akkor megtanulható. Nagyon sokan vizsgáztak már jelesre római jogból, büntetőjogból, polgári perjogból, polgári perrendtartásból, stb. Szóval olyan nincs, hogy megtanulhatatlan, max olyan van hogy sokszor el kell olvasni, gondolkodni kell rajta, és időt kell hagyni míg beépül a tudás. Ja, és fontos: ÉRDEKELJEN! Ne azért tanuld, mert doktori címed lesz, vagy mert ez a menő a haverok között, vagy mert a szüleid jogászok...Azért csináld, mert téged érdekel!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!