Mit tegyek, ha jövő héten érettségizem előrehozottan számítástechnikából és földrajzból, s nagyon félek, hogy olyat kérdeznek, amiről fogalmam sincs?
Idén érettségizem előrehozottan informatikából és földrajzból. Bár jövőre érettségizem magyarból, matekból, töriből, nyelvből és fizikából, de rendkívül fontos lenne egy 85+% számtechből, mert akkor kapok 30 pluszpontot az egyetemre, plusz nagyon kellene egy jó földrajz százalék, mert jövőre többek között fizikából emeltezni fogok, az öt érettségi tárgy százalékainál pedig nem számít, hogy emelt vagy közép, ott automatikusan a jobb százalékot számítják be. Márpedig középszinten valószínű, hogy jobb eredményt tudok elérni, mint emelten. Kellene egy kb. egy 85-95% itt is.
Baromira kivagyok és rettegek, hogy megint beletesznek valami olyasmit, amiről halvány lila gőzöm sincsen. Nem tudom megtanulni az összes szükséges program összes létező funkcióját... Nem tudom megtanulni a kismillió helyet a térképen... Ok, erre a kedves tanáraim azt mondanák, hogy szerencsére most már tudom, hogy összefutottam és megtanultam, hogy hogy kell csinálni/hol van/stb. De nem is attól félek. Attól félek, hogy az ideibe is sikerül belerakniuk olyan dolgokat, amit nem tanultam a 2-3 év alatt, amíg tanultam ezeket a tárgyakat... Ott látom először... Különösen azért rettegek, mert mindkét tárgyból volt olyan anyagrész, amire már nem maradt kellő mennyiségű idő a tanév végén a kis óraszám miatt.
Nem akarok b@sszus kapni két 2-est, 3-ast úgy, hogy mindkét tárgyból csak 5-ösöm volt, mindent becsülettel megtanultam, becsülettel készültem, gyakoroltam, tanultam stb.
Most hogy csinálom az eddigi évek feladatsorait többször találkoztam addig számomra teljesen ismeretlen funkciókkal, fővárosokkal stb.
Mit tegyek???????????????????????
Nem tudom, hogy jövőre hogy fogom bírni... Több tárgyból fogok b@sszus emeltezni is.
Meg nem akarok szégyent sem hozni a tanáraimra, mert nagyon jól tanítanak, de ha én borzasztó sz@rul probukálok, akkor az rájuk is rossz fényt vet...
Mit tegyek, hogy minimalizáljam annak az esélyét, hogy tele lesz olyan feladatokkal, amikhez lövésem nincs?
Igaz, az eddigi évekében is csak néhány olyan feladat/kérdés volt, ami ilyesmi volt, de mi van, ha idén pont úgy jön ki, hogy mondjuk a többsége a feladatoknak ilyen???
Folyamatosan attól rettegek, hogy ki fogom kapni a feladatsorokat, s úgy fogok felettük ülni, mintha számomra teljesen idegen nyelven lenne, neki se tudok kezdeni, vagy amit írni fogok, arról biztosan tudni fogom, hogy rossz... Már látom magam előtt, hogy kifagyasztom a programokat a hibás szerkezeteimmel, meg olyan nevetséges dolgokat fogok írni a feladatlapra, hogy a Százholdas Pagony is értelmesebb lenne térképhez...

Fejezd be az idegeskedést. Évekig tanultad ezeket, nem egy pont veszteség miatt fogod lerontani.
Másrészt ritka az olyan képzés, amiből ne lenne egy elérhető pontszám is, a legmenőbb egyetemen kívül, valahol máshol.
Az a sok diák, aki odajár honnan ment?

"Most hogy csinálom az eddigi évek feladatsorait többször találkoztam addig számomra teljesen ismeretlen funkciókkal, fővárosokkal stb."
Ha az elmúlt évek feladatsorai ekkora meglepetést tudnak okozni, akkor még nem vagy felkészülve.
Egyszerűen nem mész el vizsgázni. Majd jövőre. Rengeteget számít egy év ilyen idős korban. Inkább legyen majd kettővel több vizsgad, de sokkal érettebb fejjel. Sokkal jobban fog sikerülni. Most meg csak tulizgulod, rombolod az önbizalmat, stb., ami semmire se jó, sőt, direkt árt az egészségednek.

Előrehozott? Ne menj el, és kész. Semmi értelme kísérletezni, ha ennyire bizonytalan vagy. Már jelentkezni sem kellett volna, semmi sem kötelez rá.
Természetesen a feladatokra nincs ráhatásod, csak a saját magad felkészültsége és lélekjelenléte számít.
Akkor sincs tragédia, ha megcsinálod, és nem sikerül. De ha gyengén sikerül, az már bekerül az érettségi bizonyítványodba - hacsak nem csinálsz majd szintemelőt.

8-nak: Olyan nincs, hogy csak úgy elmegy majd a simára is (miután az előrehozottat megcsinálta). Gondolj bele, akkor mindenki ezzel szórakozna: megpróbálom, aztán leszarom ...
Viszont JELENTKEZNI kell majd akár emeltre vagy csak szintemelőre (mert jobb jegyet akar szerezni), és azt megcsinálni. Valamikor ez már fizetős vizsga lesz (nem próbálkozhatsz ingyen akárhányszor).
A végén a felvételihez úgyis az az eredmény lesz beszámítva, amelyikkel jobban jár.
De mi a fészkes fenének kell 7 tárgyból érettségizni, pláne ha valaki ennyire stresszes és ennyire hiányos a felkészültsége? Semmi értelme, sehol sem számít előnynek...

"Valamikor ez már fizetős vizsga lesz (nem próbálkozhatsz ingyen akárhányszor)."
A tanulmányai ideje alatt egyszer próbálkozhat középszinten és egyszer emelt szinten ugyanabból a tárgyból. Aztán már csak a rendes érettségije utáni vizsgaidőszakokban, akkor már fizetősen. És nem is valami olcsó...
"mi a fészkes fenének kell 7 tárgyból érettségizni, pláne ha valaki ennyire stresszes és ennyire hiányos a felkészültsége?"
Főleg előrehozottan. Tiszta hülyeség, tényleg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!