Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » 1951-ben miért választották...

1951-ben miért választották le az ELTE-ről az orvosi kart, és hoztak létre belőle új egyetemet?

Figyelt kérdés

nov. 4. 22:43
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Mert önállóan egy magasabb szintre emelve létrehozták a SOTE -t.
nov. 4. 22:46
 2/6 anonim ***** válasza:
55%

Nem értem, hogy mi a kérdés.

Az orvostudomány eleve önálló egyetemet kíván, nem pedig betolva egy egyetembe karként.

Létrehozták az önàlló szakokat, a klinikai hálózatot, kutató hálózatot.

Nyilván az ELTE büdzséje is más.

nov. 4. 22:48
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

“A Semmelweis Egyetem, Magyarország legrégebbi orvosképző intézménye, 1769-ben alakult, amikor Mária Terézia orvosi kart alapított a Nagyszombati Egyetemen.”

“A királynő utódját, II. Józsefet is közelről foglalkoztatta az Universitas sorsa. Személyes látogatásai után döntött az intézmény Pestre helyezéséről, ami 1784-ben történt meg. Az Orvoskar a korábban feloszlatott jezsuiták rendházában (a Hatvani, ma Kossuth Lajos és Újvilág, ma Semmelweis utcák sarkán) kapott helyet.”

Olvasd el, nagyon érdekes.

[link]

nov. 4. 22:56
 4/6 Távvezérlésű nyakkendő kötőgép ***** válasza:
90%
Akkor azt hitték, hogy így fejlődik majd az orvostudományi képzés színvonala. Azóta már jó pár orvosgeneráció jött ki a SOTE-ról, így a mai magyar egészségügyön látszik, hogy ez a vélekedés mennyire volt megalapozott.
nov. 5. 08:05
 5/6 A kérdező kommentje:

Az általad adott linkről:

"1949-től kezdve a magyar felsőoktatás egymást követő reformok során ment keresztül. Az egyházak elleni harc jegyében változtatták meg az egyetem nevét, így 1950. szeptember 1-jétől alapítója, Pázmány Péteré helyett egyik legjelesebb tudós-tanárának, Eötvös Lorándnak a nevét viselte. A Minisztertanács 1950 végén, szakítva a korábbi gyakorlattal és hagyományokkal, határozott a szakminisztériumok alá rendelt szakegyetemek létrehozásáról. Ezt részben új intézmények alapításával, részben már meglévők megbontásával kívánták elérni.

Az átszervezések során a 30-as évek szovjet felsőoktatási rendszerét vették mintának, tekintet nélkül arra, hogy az azóta eltelt idő alatt ezt már a Szovjetunióban is jelentősen módosították, visszaállítva a felsőoktatás egységes irányítását. Az akció befejezésének határidejét 1951. február 1-jére tűzték ki. Ennek keretében történt meg a tudományegyetemek orvoskarainak leválasztása és önálló szakegyetemekké alakítása. Ezzel párhuzamosan az új orvosegyetemek többé nem a Vallás- és Közoktatásügyi, hanem az újonnan felállított Egészségügyi Minisztérium alárendeltségébe tartoztak. 1951. február 1-jétől tehát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Orvostudományi Kara mint önálló Budapesti Orvostudományi Egyetem folytatta működését."

Így már érthető.

nov. 5. 16:49
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

"Az orvostudomány eleve önálló egyetemet kíván, nem pedig betolva egy egyetembe karként."

Miért kívánna? A 3 másik magyar orvoskar is tudományegyetemekhez tartozik, a világ legjobbjaiként számon tartott orvoskarok (Harvard, Oxford, Johns Hopkins, stb.) sem önálló egyetemként léteznek.

nov. 5. 21:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!