Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Hogyan lehet a felsőoktatási...

Hogyan lehet a felsőoktatási felvételin ilyen 400 körüli vagy afölötti pontszámot elérni?

Figyelt kérdés
Vagy még annál is többet pl. tudok olyan szakról, ahol már évek óta nyomon követem és rendszeresen ilyen 460 vagy van ahol akár 470 fölötti is a ponthatár. Tudom, hogy mindenhol korlátozva van az állami férőhelyek száma és nyilván ettől függenek a ponthatárok, inkább az a kérdésem hogy ennyi pontot mégis hogyan lehet elérni, mert szerintem ez brutál sok. Igen, én úgy gondolom hogy már a 400 körüli ponthatár is elég soknak számít és szerintem bizony egyáltalán nem olyan könnyű annyit elérni, mint ahogyan sokan gondolják, de amit fentebb írtam, azaz ilyen 460, 470 fölötti ponthatárok kimondottan brutálisak szerintem. Kíváncsi lennék hogy ki mit gondol erről, hogy hogyan lehet ilyen sok pontot elérni? Aki esetleg ért el ennyit vagy ismer valakit, aki ennyit elért annak szívesen meghallgatom erről a véleményét.

febr. 18. 18:37
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
100%
nekem (ha jól emlékszem) 5 ötös érettségi, matek, magyar, angol, német középszinten, töri emelten, meg a német C1em és az emelt érettségire akkor éppen kapható pluszpontokból jött ki a 450?
febr. 18. 19:00
 2/18 anonim ***** válasza:
100%
Nekem 2 jól sikerült emelt duplázásával lett 472 pontom.
febr. 18. 19:15
 3/18 anonim ***** válasza:
100%
Egyáltalán nem ritka ez. Mostmár ugye egyre jobban ösztönöznek egyébként is, hogy emeltet tegyél. + mostmár intézményi hatáskör lett, hogy hol mit fogadnak el érettségi tárgynak, az intézményi pontokra is kb. adhatnak már akármire. Láttam már olyat is, hogyha környékbeli voltál, akkor már ezért adnak + pontot. De már olyan is szembejött velem, hogy matek szakra törit is beszámítanak. Vicc az egész.
febr. 18. 19:29
 4/18 anonim ***** válasza:
81%

Szakonként változó. Pl. ahol elfogadják az emelt angolt, ott elég jó eredmények szoktak születni. Az emelt angol az egy jó erős középfok, a lányomnak 96 %-os lett, de kb. neki a legrosszabb az egész osztályból.

A többi tantárgy nehezebb, és nyilván szerencse is kell hozzá, hogy szóbelin milyen bizottságot fogsz ki.

Szóval nem lehetetlen.

De ha megnézed pl. orvosin nem is olyan brutál magasak a ponthatárok, hiszen oda kérik az emelt biológia-kémia érettségit. Azért ezekből a tantárgyakból nem nagyon szoktak 96 %-ot elérni.

Egyben viszont biztos vagyok, ha arra vársz, hogy az iskola felkészít, akkor az kevés. Akármilyen jó tanáraid is vannak, a heti egy-két óra nem elég a felkészüléshez. Magadnak kell nagyon sokat önállóan gyakorolni, akármilyen tantárgyból oldd meg visszamenőleg az érettségi feladatsorokat, amennyit csak tudsz. Fenn van a megoldókulcs, ha meg elakadsz, az AI ma már mindenben tud segíteni, még magántanár sem kell.

febr. 18. 19:39
 5/18 anonim ***** válasza:
75%
Majd 500-al mentem mérnökire annó, ebben benne volt 90+% technikus és hasonló eredményű emelt érettségi egy műszaki tárgyból, és az érettségi eredmények természetesen. Kiváló diplomával lettem mérnök BSc + MSc. Szerintem annyira nem vagyok egyedi eset.
febr. 18. 19:45
 6/18 anonim ***** válasza:
22%

Azért de.

Lássuk be általában gimiből szoktak továbbtanulni a diákok, és azért a gimikben erősen ütik-vágják a diákokat. Minden tantárgyból mindent tudni kell. Én pl, hiába hajtottam egy csomó tantárgyból már 9.-ben eldőlt, hogy négyes, kész. És egyszerűen nem is értették a tanárok, hogy miért nem jó jegy nekem a négyes, hiszen nem abból a tantárgyból akarok továbbtanulni. Nem tudják felfogni, hogy minden szakra számítanak a főtantárgyak. A lányomnak most is van olyan tanára, hogy senkinek nem ad ötöst. Mert azt gondolja, hogy ötösre csak a tanár tudhatja.

A duplázás meg azért nem olyan egyszerű, az emelt érettségik nagyon nehezek, szerintem aki ír egy 70-80 %-ot az már nagyon szép eredmény.

febr. 18. 19:49
 7/18 anonim ***** válasza:
100%

Ez szakoktól is függ. Nekem csak egy emelt érettségi kellett idegen nyelvből, 82%-ot értem el, és ezzel teljesen meg is voltam elégedve (lehet, hogy más osztályokban 90% feletti eredmény az átlag, de én egy gyenge technikumban tanultam). Tanár szakra vettek fel tanulmányi pontok számításával (törit kivéve mindenből csak ötösein voltak). Járt a 80% feletti középszintű érettségire is 33 intézményi pont, mindezek mellett kaptam +10 pontot a nemzetiségi szakirányra. Ezzel lett nekem 408 pontom.

De általában akkor szokott kijönni a 400+ pont, hogyha van 2 emelt szinted, amik kellenek a kiválasztott szakodhoz, és azok átlagban 75% felett sikerülnek.

febr. 19. 09:36
 8/18 anonim ***** válasza:
100%
Nekem a matekon kívül mindegyik érettségim 90% felettire sikerült, kettő emeltet csináltam. Én két éve érettségiztem, pont amikor az új rendszert vezették be. Így lett 471 pontom.
febr. 19. 11:52
 9/18 anonim ***** válasza:
81%

Ez az érettségim:

[link]

498 pont.

Nem tanultam hülyére magam és ketten jobb eredményt értek el az osztályban, mint én. Nem voltam lusta, de szeretek tanulni és szerintem könnyen tanulok. Az egyetemen sincs problémám.

febr. 19. 15:28
 10/18 A kérdező kommentje:
Utolsó megkérdezhetem milyen szakra jársz most?
febr. 19. 16:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

BGE - felsőoktatási szakképzés turizmus-vendéglátás levelező szakra mennyi pontot kell elérni hogy államilag támogatott legyen?

Azt tudom, hogy 240 pont a minimum, de mennyi kell ahhoz hogy ne önköltséges legyen, hanem ösztöndíjas? Egyenlőre a BGE-t tettem az első helyre, de félek hogy oda nagyon sok pont kell majd hogy ösztöndíjat nyerhessek. A válaszokat előre is nagyon köszönöm!

Lehetséges elérni egyedül?

2017-ben érettségiztem, és az eredményeim: angolból kettes, matekból kettes, töriből és magyarból négyes, informatikából ötös. Most pénzügyi-számviteli ügyintéző szakra járok, és nyáron lesz a vizsga. Azután lesz egy ráépülő mérlegképes könyvelői szak. Szeretnék majd...

Ti helyesnek tartjátok, hogy már 36 kreditet kell elérni évente az állami hely megtartása érdekében? Nem kiszúrás ez a reál szakot vegzokkel?

En nem tartom fernek a reál szakot vegzokkel szemben..nálunk van olyan tárgy amire 24 kredit epul...ha azt bebukod kb át is kerülsz...nem is beszélve hogy a tárgyak mennyire egymásra épülnek egy komolyabb szakon...néztem humán szakokat es döbbentem tapasztaltam pl a...

A mostani felsőoktatási felvételi rendszerben hogy lehet 400+ pontokat elérni?

Hogy lehet, hogy majd minden szakra 400pont körül van a ponthatár? A legvidékibb főiskolák gagyiszakjain is... Ez a 400 pont kb azt jelenti, hogy mindenhová csupa 5ösökkel, vagy 100%-os érettségivel, netán ezekhez közeli eredményekkel + egy nyelvvizsgával végző...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!