Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Az emelt matek érettségin a...

Az emelt matek érettségin a szóbeli miért úgy van megcsinálva, hogy az esetek többségében azért kelljen rajt küzdeni, hogy ne ronts (sokat)?

Figyelt kérdés

35 pont a szóbeli, míg az írásbeli 115, kb. minden más tantárggyal ellentétben - legyen az reál vagy humán -, ahol 100 pont az írásbeli és 50 pont a szóbeli. Közel max. pontos szóbelit kell hoznod, hogy javíts néhány százalékot, de ha meg produkálsz egy kalap kakit rajt, akkor olyan szépen esnek le a pontjaid, mint a májusi eső, csak ez nem ér aranyat, sajnos. Különösen, ha egy aránylag jónak számító írásbelit írtál. Közben rendkívül komplex. Én mentem fizikából, meg töriből is emeltre mellette: utóbbinál egyetlen témát kell kifejtenem, de azt baromi részletesen, kismillió forrás alapján, amiből valami tényleg szivatós, mert épp arra kellene kilyukadni, hogy az mondjuk egy propagandaszöveg vagy egy reneszánsz dicsőítés, de amúgy abszolút egyszerűen, egy lépésben lehozható. Fizikánál van egy kísérlet+mérés, meg egy elméleti tétel. Előbbit igazából megjegyzed óráról és annyi, valahol meg még be is engednek gyakorolni a kijelölt suliba, az elméleti tételnél meg elég határozottan tudni egy 8-10 percet a témáról, mert a kísérlet részletes ismertetése, meg a mérési eredmények után már úgyse marad több idő. De számolni nem kell vagy bármi ilyen. Ez kicsit komplexebb, de a matek ennél sokkal komplexebb. Ott konkrétan kell az adott témá(k)ról (néha több határos terület egyszerre, pl. integrál, meg területszámítás, néha meg pont, hogy a mindenféle alkalmazásában, matematikatörténetében, elméleti modelljeiben legkevésbé tanult, inkább gyakorlatias anyagok - mint a kombinatorika - vannak szétszedve kettő részre) átfogóan beszélni, tételeket, képleteket, fogalmakat stb. ismertetni. Ezt követően minimum egy tételt bizonyítani kell a témakörhöz. De nem elég egyet megtanulni, mert ha valaki épp azt mondja el előttem a táblánál, akkor szólhatnak, hogy mondjak valami mást, ha meg nem tudok, akkor így jártál, 0 pont arra a részre. A szóbelin szintén adnak még pluszba egy feladatot, amit ott kell helyben megoldani a tétel kidolgozása mellett. 8 pontért, ami azért nem kevés. A végére meg még desszertnek kell beszélni matematikatörténetről és/vagy alkalmazásokról is más tudományágakban (pl.: fizika, közgazdaságtan, kémia, földrajz, nyelvészet, akármi). S mindennek bele kell férnie 20 percbe. És mindezt két héttel azután, hogy lementek az uccsó írásbelik, amikorra módszeresen a fizikát teszik, ami azért a matekosok elég nagy hányadát érinti (kb. mindenki, aki nem töriből vagy nyelvből megy). Nem lenne szerintem ez sem olyan kemény vagy nehéz dolog, de szerintem egy kicsit aránytalan a komplexitása a jelentőségéhez képest. Már egyszer négy órát végig szívtál egy minél jobb feladatmegoldásra, itt meg konkrétan azért küzdesz, hogy megvédd a pontjaidat, s ha tényleg nagyon pro vagy, akkor jutalomból kapsz még 1-5%-ot. De ha nem megy, akkor akár egy jegyet is bukhatsz, még stabil addigi eredményekkel is. Kb. ez az egyetlen tárgy, amiből rendszeresen hallom más erős gimikbe járó haveroktól is, meg innen is faktos társaktól/tagozatosoktól, hogy rontottak szóbelivel, pedig nem volt olyan rossz a pontszámuk, amit kaptak. De még erre is rábólintanék. Az viszont vérlázító, hogy baromi sok egyetemnek a reál karaira simán felvesznek valakit két nyelvi érettségivel, matek nélkül, amivel baromi könnyű bitang magas százalékot hozni, ha mondjuk voltál kinn, egyszerűen csak jó a nyelvérzéked, ovis korodtól emelt szinten tanulod stb. Plusz ha valaki szakközepes, s jól sikerül a szakmaija, akkor akár szín kettes érettségivel, meg szín kettes év végi bizonyítványokkal is négyszerezésekkel-ötszörözésekkel 450 körülre ugorhat, sőt, ha elmegy tartalékosnak, akkor akár 500 körülire is. Akik meg valóban próbálkoznának azzal, ami a szakjukhoz elengedhetetlen elméleti háttér, azokat meg cs*szegeti az OH.

Amúgy szerencsére egész jól sikerült, pedig kifogott a csoportunk egy kekeckedőbb vizsgabizottságot, s senki nem kapott max. pontot, de én kaptam a legjobbat, szóval még javítottam is pár százalékot az írásbelin. De borzasztó sz@r érzés volt az azt megelőző napokban, az írásbelik után konkrétan inhaláltam magamba a tételeket. A végén meg kishíján idegösszeroppanást kaptam, amikor realizáltam, hogy a szétszabdalt kombinatorikáról kb. 10 percet tudtam volna beszélni, fogalmam sem volt, hogy mi a fészkes az a Pascal-háromszög, ki az a Andrej Nyikolajevics Kolmogorov és mik azok a Kolmogorov-axiómák, ugyanis ezekről egy szót nem tanultunk órán, a komplexebb témáknál (pl. amit húztam is), meg nem fértem be az időbe.

Miért nem csinálják meg úgy, hogy akkor valóban, becsületesen sokat kelljen rá tanulni és sokat is lehessen vele dobni, vagy miért nem egyszerűsítik le a felépítést, ha 35 ponton hagyják? Ok, értem én, hogy a mateknál fontos a gyakorlat, de a szóbeli is konkrétan tele van gyakorlattal: bizonyítás, amire fel tudsz készülni, meg egy random feladat, ami lehet egyszerű is, meg lehet olyan is, amitől kitéped a hajad és 8 pontot buksz rajta. Kíméljenek, akik sápítozni akarnak az egyetem igazságtalanságáról és nehézségeiről, mert tudom, s azt is tudom, hogy ott nem múlik pár ponton, hogy mondjuk csengetned kell-e több százezret egy félévért vagy nem!

jún. 23. 03:57
1 2 3
 1/30 A kérdező kommentje:
Plusz az egyetemen ugyanaz a követelmény mindenkinek. Nem tudsz lótifuti tárgyakból, meg kerülőúton államvizsgát tenni. Itt meg nagyon is.
jún. 23. 03:58
 2/30 A kérdező kommentje:

A "majd kibuknak" érv meg valójában nulla vigaszt nyújt, ha te esetleg otthon ül valaki a visszautasító levéllel, miközben a taktikázva bejutók (emelt média, két nyelv, egyetlen jól sikerült szakmai stb.) elfoglalják az államilag támogatott helyeket a padsorban. A kapacitás véges, a ponthatárt pedig szigorúan felülről lefelé húzzák meg. Minden egyes magyarosan "okosba", irreleváns tárgyakkal és pluszpontokkal felvett diák egy konkrét, fizikai helyet vesz el egy olyan felvételizőtől, aki az adott szakhoz szükséges, valós tudást tette le az asztalra.

Különösen akkor rossz ez, ha pont az esélyegyenlőséget célzó hülyeséggel mondjuk egy tehetséges, de célorientált, teszem azt gimis, de az árat anyagi okok miatt megfizetni sajnos nem tudó diákot szórnak így ki, egyfajta -1. zh-val, amit mindenki úgy csal össze, ahogy akar irreleváns dolgokkal.

jún. 23. 04:25
 3/30 anonim ***** válasza:
36%

Keserű tapasztalat ért?

Azért a matek kicsit más, mint mondjuk egy magyar vagy töri...

Az éjjel közepén inkább aludj, ne ilyeneken agyalj.

jún. 23. 06:23
 4/30 anonim ***** válasza:

Értem, hogy csak rantelsz, de egy emelt matekos érettségizőtől ennél még rant közben is magasabb logikai elvárásaim lennének.

Kezdjük azzal, hogy javításról és rontásról beszélsz, aminek ugyan érzelmi oldalról van értelme, de raciónálisan nézve nincs. te is tudod, hogy írásbeli és szóbeli egymástól függetlenül 115 és 35 pont, ezek értékelésben teljesen függetlenek és időben invariánsak, vagyis lehetne a szóbeli akár az írásbeli előtt is.

De ha már mindenképpen rontásról és javításról akarsz gondolkodni, akkor azt is tudhatnád, hogy ez a kettő teljes mértékben szimmetrikus, pontosan ugyan annyit lehet "javítani" mint "rontani", csak az a posteriori eloszlás az írásbelinek után nem szimmetrikus, hiszen jellemzően 50% feletti az írásbeli, ahonnan 'javítani' természetesen nehezebb, mint 'ronatni'. Ebben semmi matek specifikus nincs, ugyan ez a helyzet minden tárgyból. Ennek megértése és alkalmazása pl 2 pontos feladat lenne közép matek érettségin, súlyozott átlag alatt.

jún. 23. 11:37
 5/30 A kérdező kommentje:

#4.

Ne akarj már okoskodni! Számold ki kérlek, hogy hány pontot kell minimum elérned egy jó írásbeli pontnál, hogy tartsad magad! És mennyit, hogy javíts! Most ugyanezt 50 ponttal! Igen, bármily meglepő is, az utóbbival sokkal többet lehet javítani. Igaz, hogy rontani is, de javítani is sokkal egyszerűbb a legtöbb esetben. Előbbivel meg rontani sokkal jobban lehet, javítani meg alig.

jún. 23. 12:56
 6/30 A kérdező kommentje:

#4.

Ha meg személyeskedni tudsz, akkor meg írj már helyesebben!

jún. 23. 12:57
 7/30 anonim ***** válasza:
88%

Ne haragudj de nincs igazad!

Emelt angol szóbeli tudtommal a 120 pontos írásbeli után 30 pontos szóbelivel zajlik. Tehát a te nézőpontodból az emelt idegen nyelv még "igazságtalanabb", mint a matek.

Úgy érzem a sikertelenséged (savanyú a szőlő) hozta ki belőled a fenti írományodat. A matek jellemzően írásbeli tantárgy így nagyon nem lenne értelme 50 vagy akár 60 pontos szóbelit csinálni. A matematikatörténetet kb 1 perc alatt elmondod. Én a 25 témakörhöz összesen 14 tételnek a bizonyítását tanultam meg, mert egy bizonyítást több helyre is el lehet sütni. Ha annyira bajod van a szakma tárgyak ötszörözésével akkor miért nem csinálsz te is egy szakmai vizsgát?

Az emelt matek szóbeli tételeit meg nem az írásbeli után kell megtanulnod. Volt rá 4 éved és a matekórákon elmondták. A feladatokra én semmit sem készültem, mert az írásbelin lévő feladatok után a szóbelis feladat már gagyi volt.

Az érettségi eredményem: [link]

Mielőtt nekem jönnél, hogy én az Apáczai jártam, közlöm veled, hogy 4 éves képzésre jártam oda és nem az én érettségim lett a legjobb. Angolból felsőfokút csináltam mellette. Nem dicsekedni akarok, de nem tanultam hülyére magam. Nem vagyok zseni, OKTV-n az első fordulóból soha nem jutottam tovább, nem nyertem matekversenyeket.

OFF: Azt állítod, hogy a bizottságodban senki nem kapott max pontot. Egy bizottságban 18 diákot feleltetnek. Nehezen tudom elhinni, hogy ismerted a másik 17 diákot és a szóbeli után (1-2 héttel) mindenkitől mgkérdezted az eredményeket. Ez nekem barokkos túlzásnak tűnik.

jún. 23. 18:31
 8/30 A kérdező kommentje:

#7.

Bocsáss már meg, de ne hazudtolj meg!

"35 pont a szóbeli, míg az írásbeli 115, kb. minden más tantárggyal ellentétben - legyen az reál vagy humán -, ahol 100 pont az írásbeli és 50 pont a szóbeli."

Szándékosan fogalmaztam így. Nem állítottam, hogy minden tárgynál, azt írtam, hogy közel(=kb.) minden tárgynál! A nyelv pedig alapvetően teljesen más felépítésű dolog, mint egy olyan tárgy, mint a matek vagy egy hasonlóan "sulis" tárgy. Az érettségi egyben egy nyelvvizsga is emelt szinten.

Mondjuk mert gimnazista vagyok??? Igen, bajom van vele, mert borzasztóan igazságtalan és nem fair a gimnazista diákokkal szemben. Nem fair, hogy kettes érettségivel előznek meg.

Hogy a fenébe lett volna rá négy évem?? Két év fakultáción voltam, nem mindenki tagozatos, aki emeltre megy. Két évig középszinten tanultam. Volt mit hozzátanítani így is bőven a fakultációs órákon az első két év közép szintű anyagához emelt szintre, plusz a hátralévő tanterv szerinti.

Igen, ismertem mindegyiküket, mert két suliból mentünk oda. Az enyémből mi, meg a város másik jobb gimijének egyike.

jún. 23. 18:55
 9/30 A kérdező kommentje:

#7.

Így is felvesznek mindenhova kb., szóval nem tudom, hogy milyen sikertelenségem. Az b@sz fel, hogy őket is.

jún. 23. 19:01
 10/30 anonim ***** válasza:

"Igen, ismertem mindegyiküket, mert két suliból mentünk oda. Az enyémből mi, meg a város másik jobb gimijének egyike." Tételezzük fel, hogy ismerted mindegyiket. Az fel sem merül benned, hogy a három matektanár a szóbelin a diákok tudásának megfelelő pontot adta? Magyarán ennyit tudtak a diákok.

Te úgy állítod be a matematikai elmélet megtanulását, mintha azzal hónapokat foglalkoztatok volna matekórán. Matekórán egy pici elmélet után inkább a feladatok szoktak dominálni. Ha neked megtanulni kell a tételek bizonyítását a megértés helyett, akkor ne csodálkozz az érettségi eredményeden.

A technikumi szakmai vizsga eredményét sokszorozzák. Tehát egy kettes szakmai vizsgával nem kerülsz be a Corvinusra vagy hasonló kaliberű egyetemre. Azért egy szakmai vizsgát 90%-osra megcsinálni nem könnyű dolog. Így nem sajnálom tőlük az egyetemi férőhelyet. Bárhogyan is kerül be valaki felsőoktatásba, majd az évek eldöntik, hogy odavaló e vagy sem.

Mindenesetre örülök, hogy a fenti ömlengéseid ellenére felvesznek egyetemre. Béke Veled, én ebből a topicból kiszálltam.

Ha két évig faktos voltál, akkor szerintem volt időd felkészülni

jún. 23. 20:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Milyen nehéz az ELTE Filmtudomány MA szóbeli felvételije?

Sziasztok! Két nap múlva megyek szóbeli felvételire erre a szakra és eléggé izgulok miatta. Az írásbeli szakaszon jó pontot kaptam, de itt nem tudom mire számítsak. Összesen 10 perc lesz az egész, de sok mindent leírtak a vizsgakövetelményekhez. Esetleg valaki, aki...

Középszintű biológiából Gemini 3.5-ös verziójára butaság hagyatkozni tételkidolgozás kapcsán?

A szóbeli tételeket ezzel dolgoznám ki, majd innen tanulnám is azokat, de nem tudom, jó ötlet-e. Szerintetek? (32 pontos szóbeli kéne minimum.)

Szigorlati szóbeli vizsgára mennyire ajánlott kiöltözni?

Mindenkinek a tapasztalata érdekel, aki már a "jelenlegi társadalmi kultúrában" érettségizett és nem mondjuk 2000 előtt, amikor ez nem is volt kérdés. Tudom, hogy egyetemek és tanszékek között nagy a különbség, de bármelyik egyetemről és szakról érdekelnek...

SOS, Előrehozott középszintű angol szóbeli érettségim mikor tudom meg? Kötelező ott lenni az eredményhirdetésen?

Nagyon izgulok, a szóbeli menetét kiderítettem. Holnap megyek, bnőm aki emeltezett felhívott és olyanokat mondott nekem telefonba, hogy akkor holnap 4-kor du. találkozunk az eredményhirdetésen a suliba! Ofő semmit nem tud meg utál, szóval nála nem kérdeztem rá és egy...

Szóbeli érettségin a nyelvtan tételektől mennyire kell félni?

A nyelvtan szóbeli tételeknék nekünk feladatok lesznek és az mellé kell elmondani valamilyen szinten az elméletet is. Én arra lennék kíváncsi, hogy ha a feladatot meg tudom csinálni, és mellé az elméletet azt saját szavakkal magyarázom el akkor az úgy jó, vagy nem annyira?

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!