Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Miért kell még gombamód...

Miért kell még gombamód szaporítani a vegyészmérnök, környezetmérnök, biomérnök képzéseket?

Figyelt kérdés

Először is hadd tisztázzam, hogy nem tartom ezeket a szakokat haszontalannak, és nem kérdőjelezem meg a létjogosultságukat.

Viszont tudom, hogy ezek eleve nem a legkeresettebb mérnöki végzettségek, és már sok évvel ezelőtt is elhelyezkedési gondokkal küszködött sok végzett.

Ennek ellenére az elmúlt években folyamatosan hozzák létre ezeket a képzéseket a legkülönbözőbb egyetemeken, majdnem minden évben létrehoznak újakat.

A teljesség igénye nélkül:

2026-ban létrehozták a SZTE biomérnöki MSc-t, és a SZTE vegymérnöki MSc-t.

2024-ben hozták létre az ÓE környezetmérnöki MSc-t

2022-ben a ME vegyészmérnöki MSc-t.

2022-ben a SZTE vegyészmérnöki BSc-t.

2022-ben a MATE környezetmérnöki BSc-t

2018-ban a ME vegyészmérnöki BSc-t.

2018-ban a SOE környezetmérnöki BSc-t.

2018-ban a SOE környezetmérnöki MSc-t.

Még egyszer, nem gondolom hogy ezek felesleges szakok lennének.

De ez nagyon nem egy fénykorát élő szektor, nincs hatalmas igény ezekre a szakemberekre. Ezért nem értem, hogy miért kell ennyire sok helyen létrehozni ezeket a képzéseket.

júl. 25. 23:19
 1/8 XXXBalazs ***** válasza:
70%

Ha a leendő hallgatók részéről van rá igény, akkor miért gond?

Inkább indítsanak három környezetmérnök szakot, mint egy slavusztikát, amire úgy kell összefogdosni az embereket.

júl. 26. 00:24
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Soha nem is voltak az egyetemi kepzesek osszhangban a piaci igenyekkel
júl. 26. 00:47
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Fene tudja.

Valószínűleg akkora a túljelentkezés volt ezekre a szakokra, hogy az egyetemek már nem bírták tovább nézni, hogy ennyi lelkes diák nem lehet vegyészmérnök, biomérnök vagy környezetmérnök.

A diák boldog, mert egyetemista lehet.

A szülők boldogok, mert diplomás lesz a gyerek.

Az egyetem boldog, mert jön a pénz.

Az állam boldog, mert nő a diplomások száma.

Aztán a diák (meg a szülők) idővel ráébrednek a valóságra. A diploma megvan, most már csak a munkahely hiányzik hozzá.

júl. 26. 08:50
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
A vegyész és biomérnökre úgy tudom, túljelentkezés volt
júl. 26. 21:34
 5/8 anonim ***** válasza:
34%

Én nem tudom te mit szívsz, de én EHS területen dolgozom, és hatalmas hiány van nálunk is az EHS minden területén, így környezetmérnökből is pl. sokszor már inkább felveszik a sima környezetvédelmi technikust, annyira nincs mérnök.

Mondjuk én nem környezettel foglalkozom, de folyamatosan látom, hogy nagyon nagyon kevés az igazán jó szakember...még aki van is a munkaerőpiacon az is szinte mind nettó 10 ezer forintos órabért akar (nem viccelek, komolyan gondolják), és heti max 3 napot dolgozni, vagy állandó home officet..De ismertem olyat aki 8-ra bejött, és 10-kor már haza is ment, mert neki mindig volt valami kínja heti 3-szor, aztán meg egy hétig szó nélkül nem jött (rendszeresen, minimum havonta egyszer), és nem rúgták ki, mert nem volt a helyére senki.

Most egy gyárban dolgozom egyébként EHS területen de itt is a kollégák között van olyan, aki 2 hete nem jött dolgozni, a másik meg heti egyszer jár be, a harmadik meg 2 hetente egy hétre max. 🤣 És nem, nem home officeban dolgoznak, hanem megtehetik mindezt.

A volt munkahelyemről meg egy hónapja jöttem el, és azóta sem találtak a helyemre senkit, pedig napi minimum 20-szor látom a hirdetést. 😂😂😂

júl. 28. 10:05
 6/8 anonim ***** válasza:

#5 Ez úgy fszság ahogy van.

De beszéljenek az adatok: [link]

10 éves munkatapasztalatú senior környezetmérnökök átlagfizetése kemény 720 ezer forint. A 2 éves tapasztalatúaké 580 ezer. Összehasonlításként egy gyakornok pedagógus fizetése 707 ezer forint, egy ped 1.-é 720 ezer. Ha az illető természettudományos tanár, akkor ez 757 és 770 ezer forint. Ha osztályfőnök is, akkor 845 ezer forint. Magyarul úgy állunk, hogy ez egy olyan mérnökszakma, aminél jobban megéri elmenni tanárnak.

Persze dolgozni ezzel is lehet, csak kérdés, hogy megéri-e.

júl. 28. 19:50
 7/8 anonim ***** válasza:
0%

6, te esetleg EHS területen dolgozol? Mert én igen, és látom, amit látok. Nekem ez a tapasztalatom, és kész.

Akikről én beszélek az egyiksem alkalmazott mellékesen, hanem mindenki egyéni vállalkozó, aztán úgy meg annyit kér amennyit akar, pl. én is. De millió embert ismerek a szakmában, szóval hidd el, jobban tudom ezt, mint itt 1-2 ember aki életében bele sem szagolt soha az EHS-be, csak megnézett 1-2 kamu statisztikát.

júl. 29. 10:54
 8/8 anonim ***** válasza:

#7 Ember, ha a tények ellentmondanak a véleményednek, ne a tényeket hibáztasd.

Lehet hogy a te mikrokörnyezetedben van pár jól kereső környezetmérnök, de a tény az, hogy országos szinten a végzett környezetmérnökök átlagosan szrul keresnek.

"Akikről én beszélek az egyiksem alkalmazott mellékesen, hanem mindenki egyéni vállalkozó, aztán úgy meg annyit kér amennyit akar"

Max aztán nem kapja meg, de kérni tényleg bármennyit lehet.

júl. 29. 12:22

Kapcsolódó kérdések:

Van itt olyan aki biomérnök/vegyészmérnök/élelmiszermérnök/környezetmérnök/agrármérnök bsc után végzett műszaki menedzser msc-t?

Sok tárgyat kellett pótolni? Mennyire érte meg elvégezni? Milyen gyorsan tudtál elhelyezkedni a képzés után?

Milyen lehetőségek vannak a következő egyetemi szakok elvégzése után: élelmiszermérnök, orvosi diagnosztikai analitikus, környezetmérnök, biomérnök,...

Keresgéltem ezekben a témákban, de sajnos nagyrészt régebbi kérdéseket találtam, amikre a válaszok szerintem már nem aktuálisak. Jelenleg 11. osztályos vagyok és emelt szinten tanulom a biológiát és a kémiát. A matekot is nagyon szeretem és a fizikával sincsen...

Környezetmérnök BSc-ről vegyészmérnök MSc?

Most vegeztem BSc-n, gondolkodok az MSc-n. Viszont nem tudom mennyire lenne vészes az átmenet. A BME a cél, eddig nem ott tanultam. Munkaerőpiacon nem tudom néznének e valamibe, tekintve hogy csak az MSc-m lenne vegyészmérnöki. Volt mar valaki így? Bár őszintén...

A vegyészmérnöki és környezetmérnöki szakok elvégzése mennyire nehéz? Főleg a BME és a SZIE érdekelne.

Érdekelne, hogyha nem jártam se matek, se kémia, se fizika faktra (csak informatikára), mennyire lennék hátrányban ennél a 2 szaknál? Esetleg aki a BME-re vagy a SZIE-re jár ezekre a szakokra, tudná részletezni, hogy milyen nehézségűek a tantárgyak, és hogy melyik...

Kell a matek emelt hozzá?

BME VBK felvételi követelményeknél ez áll (bio-,vegyész-, és környezetmérnökinél is) : "matematika és fizika vagy informatika vagy kémia vagy biológia vagy szakmai tárgy" A kérdésem az lenne,hogy a matekot itt úgy érti,hogy kötelező emelt szinten,vagy csak a...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!