Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Érdemes elmennem nyelvvizsgára...

Érdemes elmennem nyelvvizsgára vagy hagyjam?

Figyelt kérdés

A továbbtanulás miatt jól jönne a pontok miatt jól jönne egy angol B2-es nyelvvizsga. A vizsgák közül a Languagecertre készülök mert ennek letételéhez nem kéne sokat utazzak mert itt van a közelben és egyébként sem olyan nehezek a mintafeladataik és mindig sikerül megcsinálnom 70-80% közé, pláne hogy a suliban is ezt javasolják. Legalább február elejéig el kéne döntenem mert akkor márciusban el tudnék menni és májusig meglenne a bizonyítvány is. A szakmám szempontjából is jó lenne egy angoltudás meg egy nyelvvizsga.

A suliban jó angolosnak számítok annak ellenére, hogy németből van előrehozottam (ami 97%-os lett). A némettel meg azért nem mentem tovább mert nem volt valami jó oktatása nálunk, csak mivel aki németes tagozatról ment általánosról annak kötelező volt úgymond az hogy az első nyelve német legyen.

A szóbeli részétől félek, bár egyébként van egy angoltanár ismerősöm akivel szoktunk készülni erre, ő azt mondta, hogy akkor menjek amikor úgy érzem. Na de nem sok önbizalmam van és az előrehozottamnál sem éreztem magam készen mégis 97% lett.

Az meg még inkább csökkenti az önbizalmamat hogy sok jó angolost a sulinkba megbuktattak vizsgán.

Ilyen alapon sikerülhet ez is?

jan. 10. 20:57
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
78%

"Én nem akarok ott a nyelvtani résszel vacakolni"

Hol ott?

"az elvileg igazságtalanul nehezebb a többihez képest"

Hogyhogy igazságtalanul? Előre lehet tudni, hogy mik az elvárások, úgyhogy semmi sem igazságtalan. Akinek nem tetszik, annak nem muszáj odamennie.

jan. 13. 15:59
 12/26 A kérdező kommentje:

A nyelvvizsgára is ugyanaz a jellemző, hogy tudni, hogy mik az elvárások, max. nincs annyi feladatsor fenn a neten és az első sikeres nyelvvizsga árát úgyis megtéríti az állam.

Az emelt érettségin van nyelvtan rész és az nekem annyira nem jön be.

jan. 14. 15:35
 13/26 anonim ***** válasza:
60%
Én még most tudtam először elmenni nyelvvizsgázni B2 LanguageCertre. Sztem az írásbelin átmentem, de a szóbeliben a Listening miatt nem vagyok biztos benne, mert a szokásosnál nehezebb kérdések voltak benne (a "szokásos" alatt a próbanyelvvizsgákat, próba vizsgafeladatokat értem). Én úgy gondolom, ajánlanám, h megpróbáld te is, ha még nem döntötted el.
febr. 8. 17:35
 14/26 A kérdező kommentje:
Remélem sikerülni fog a nyelvvizsgád, én márciusba tervezek elmenni. Főként azért ezt a nyelvvizsgafajtát választottam, mert a városomba csak ez van és a gimi is ezt javasolja. Nézegettem a különböző próbavizsgákat tartalmazó könyvekből is feladatokat és általában a listeningen 60-70%ot érek el és a readingen pedig már volt, hogy 90% felettit is. Kicsit félek, mert nálunk nem tanítottak normálisan angolt, így mindent magamnak kellett megtanulni.
febr. 8. 20:27
 15/26 anonim ***** válasza:

"a szokásosnál nehezebb kérdések voltak benne (a "szokásos" alatt a próbanyelvvizsgákat, próba vizsgafeladatokat értem)"

A szokásosnál eleve rosszabbak voltak a körülmények: vizsgahelyzet, vizsgadrukk, stb.

"nálunk nem tanítottak normálisan angolt"

A listeninget nem lehet "megtanítani", egyszerűen gyakorolni kell.

De attól, hogy úgy érzed, nehéz volt, még lehet, hogy simán meglesz.

febr. 9. 11:05
 16/26 A kérdező kommentje:
Ahelyett hogy azt gyakoroltuk volna, inkább az volt hogy a tanár a saját magánéletéről kezdett el panaszkodni meg közéleti témákról és filmekről beszélgettünk és ezzel ment el a teljes óra. Annyira haladtunk az anyaggal, hogy év végén a könyv felénél tartottunk. Mivel én eleve szerettem volna angolul tanulni a német mellett, így saját magam nyári szünetbe elővettem és tanultam.
febr. 9. 16:24
 17/26 anonim ***** válasza:

"Annyira haladtunk az anyaggal, hogy év végén a könyv felénél tartottunk."

Az semmit sem jelent. Az iskolában használt nyelvkönyvek közül nagyon sok egyáltalán nem tanévre van tervezve.

febr. 10. 11:00
 18/26 A kérdező kommentje:
Igen, csak ha a következő évben magasabb szintű könyvet kapunk akkor hiányozni fognak az alapok. Angolból 9-ben csak egy második idegennyelves csoport indult akiknek a egy része meg tudta írni a b1-es szintű angoltesztet 60% felé. Volt pár diák (jellemzően vidéki iskolákból) ahol semmit sem tanítottak/tanultak. Ezért mi A1-es kezdő könyvből kezdtünk el tanulni és mivel észrevették, hogy a csoport egy részének már bőven megvan a tudása így következő évben már b1 es könyvből tanultunk, ami nagy ugrás volt azoknak akik nem tanultak 9. előtt angolt.
febr. 10. 16:33
 19/26 anonim ***** válasza:

"ha a következő évben magasabb szintű könyvet kapunk"

Normál esetben ha még nem tartotok ott, akkor csak megkapjátok a többi tankönyvvel együtt, de elteszitek későbbre, és elkezdeni majd csak akkor fogjátok, amikor az előzőt befejeztétek.

"Volt pár diák (jellemzően vidéki iskolákból) ahol semmit sem tanítottak/tanultak. Ezért mi A1-es kezdő könyvből kezdtünk el tanulni és mivel észrevették, hogy a csoport egy részének már bőven megvan a tudása így következő évben már b1 es könyvből tanultunk, ami nagy ugrás volt azoknak akik nem tanultak 9. előtt angolt."

Ez nem azt mutatja, hogy problémás, ha nem pont egy év alatt vesztek végig egy könyvet, hanem azt, hogy az problémás, ha egy csoporton belül nincs mindenki kb. ugyanazon a szinten. Ez az utóbbi viszont szinte mindenhol probléma, ahol csoportban akarnak tanulni: ha nem már eleve, a kezdet kezdetétől fogva, akkor menet közben alakul így, mert minden csoportban vannak, akik gyorsabban fejlődnek, mint mások akár azért, mert fogékonyabbak a nyelvtanulásra, akár azért, mert több időt, energiát fektetnek bele a szabadidejükben is, mint a többiek, stb.

febr. 10. 22:25
 20/26 A kérdező kommentje:

"Normál esetben ha még nem tartotok ott, akkor csak megkapjátok a többi tankönyvvel együtt, de elteszitek későbbre, és elkezdeni majd csak akkor fogjátok, amikor az előzőt befejeztétek."

Nem tettük el későbbre, mivel visszaszedik a könyveket és a tanterv is úgy van írva.

"Ez nem azt mutatja, hogy problémás, ha nem pont egy év alatt vesztek végig egy könyvet, hanem azt, hogy az problémás, ha egy csoporton belül nincs mindenki kb. ugyanazon a szinten. Ez az utóbbi viszont szinte mindenhol probléma, ahol csoportban akarnak tanulni: ha nem már eleve, a kezdet kezdetétől fogva, akkor menet közben alakul így, mert minden csoportban vannak, akik gyorsabban fejlődnek, mint mások akár azért, mert fogékonyabbak a nyelvtanulásra, akár azért, mert több időt, energiát fektetnek bele a szabadidejükben is, mint a többiek, stb."

Pontosan rámutattál a magyar közoktatási rendszer egyik legnagyobb hiányosságára. A tanárhiány miatt szinte lehetetlen szintenként különböző csoportokat létrehozni. Így is volt olyan angoltanár, akinek heti szinten elég magas óraszáma volt és erre jön még rá az oktatás hatékonysága a 30 fős kezdő és B2-es nyelvvizsgával már rendelkező tanulók oktatása, úgy, hogy aki B2 szinten van az se unatkozzon, de még a kezdő is értse az anyagot.

febr. 10. 22:40
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!