Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Azoktól kérdeznék, akik...

Azoktól kérdeznék, akik jártak, vagy éppen most járnak a Pázmány Péter egyetem Anglisztika szakára. Miyennek gondoljátok?

Figyelt kérdés
Levelezőn szeretném végezni és érdekelne, hogy miként zajlik az oktatás? Vagy hogy szerintetek munka mellett lehet-e hozni a tanulás és bejárás részét?

ápr. 30. 18:41
 1/8 anonim ***** válasza:
24%

Szerintem a szak bármelyik képzésen időpazarlás, de a Pázmányon se látom sok értelmét.

Értem, hogy mentőöv azoknak, akik csak a nyelvet tudják, de egyszerűen semmi értelmét nem látom, hacsak nem tudományos pályára készülsz. Ennél még szabad bölcsészetnek vagy művészettörténetnek is több értelme van, mert legalább folyamatos eszmecserék folynak, nem felesleges szivatás, ahol a végén úgyis csak azt nézik, mennyire tudsz angolul. Nyelvet tanulni meg pont nem jó ez a képzés.

ápr. 30. 19:48
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
#1 Az anglisztika szak nem a nyelvtanulásról szól (felsőfokú angol a belépési küszöb), hanem az angolszász irodalomról, történelemtől, kultúráról, és a nyelvészetről.
ápr. 30. 20:46
 3/8 anonim ***** válasza:
81%
1. Elég nagy marhaságokat írsz. Anglisztikát elvégezve lehet magántanár is. Tanulhat tovább mesterszakon és még tanárképzésen is. A műv. tört. na az tényleg piacképtelen szak, a szabad bölcsészet pedig annak jó, aki ír, publikál már és iléyen irányban tehetséges.
ápr. 30. 20:59
 4/8 anonim ***** válasza:
72%

#2: sehol nem állítottam, hogy a nyelvtanulásról szólna. Sőt, pont az ellenkezőjét írtam. Ellenben a felsőfokú nyelvtudás nem követelmény.

#3: tudom, és ez elég nagy szégyen, tekintve, hogy nem ért az illető a tanításhoz, ellenben növelheti a képzetlen magántanárok számát.

Max annyival ért többet hozzá, mint egy nyelvészeti sávban szembejön vele egy pszicholingvisztika, vagy valami szabadon választható tárgy keretében félévet tanul üzleti angolt, vagy hogy gyerekeknek hogyan lehet tanítani stb.

Szóval nem értem, miért jelentene az anglisztia alapszak kiváltságot egy magántanár számára. Egy felsőfokon angolul tanuló bármilyen végzetségű ugyanúgy lehetne akkor már magántanár. Így a piacképesség irreleváns: éppen azért írtam, hogy ha már bölcsész az illető, menjen olyan szakra, ahol megtanul gondolkodni is. Az már piacképes tudás.

Szóval várom, mi is volt marhaság abban, amit írtam.

ápr. 30. 21:27
 5/8 anonim ***** válasza:
74%

#4 "sehol nem állítottam, hogy a nyelvtanulásról szólna. "

De, pont ezt állítottad:

"a végén úgyis csak azt nézik, mennyire tudsz angolul"

"Ellenben a felsőfokú nyelvtudás nem követelmény."

Megkezdheted enélkül is a szakot, de ha nincs C1 nyelvtudásod, akkor egy 300 évvel ezelőtti szépirodalmi művel nem fogsz tudni mit kezdeni, és már a legelső félévben sem tudod teljesíteni a tárgyakat.

ápr. 30. 21:40
 6/8 anonim ***** válasza:
51%

#5: próbálok udvarias maradni.

"a végén úgyis csak azt nézik, mennyire tudsz angolul" -> mert 1. a vizsgákon lehúzzák az előadásodat, ha gyenge az angolod 2. a diploma birtokában a leendő munkáltató csak a nyelvtudásodra lesz kíváncsi, nem a többi elsajátított ismeretre.

De itt teszem hozzá: "Nyelvet tanulni meg pont nem jó ez a képzés."

Mert a nyelvgyakorlatok a belsős nyelvi vizsgákra (alapvizsga, nyelvi záróvizsga) se készít fel rendesen, ráadásul a nyelvvizsgán olyan nevetségesen formális műnyelvet várnak el, aminek minimális gyakorlati haszna van. A CLIL formájában való oktatásnak lenne hatása, de sokszor lebutított szövegekből tanulnak a hallgatók és előadásokat hallgatnak ahelyett, hogy vitáznának, beszélnének.

Én két angol nyelvű filozófiai szakszövegolvasó szemináriumon többet tanultam angolul, mint a rengeteg nyelvgyakorlaton. Beszélni angolul meg végképp nem itt tanultam meg.

És felsőfokú angoltudás nélkül kezdtem el (legalábbi a beszédkészségem és hallás utáni szövegértésem biztosan nem volt azon a szinten), és az alapvizsgám is meglett elsőre. Csak időben kapcsoltam.

300 évvel ezelőtti szépirodalmi művek értelmezéséhez meg egy felsőfokú TELC vizsga nem garancia, hiszen sok szó már nem használt vagy éppen más jelentésű.

ápr. 30. 23:04
 7/8 anonim ***** válasza:

#6 " a leendő munkáltató csak a nyelvtudásodra lesz kíváncsi, nem a többi elsajátított ismeretre."

Ja, mert a művészettörténeti és filozófiai ismeretekre annyira kíváncsiak pl egy szabad bölcsész esetében.

"És felsőfokú angoltudás nélkül kezdtem el (legalábbi a beszédkészségem és hallás utáni szövegértésem biztosan nem volt azon a szinten), és az alapvizsgám is meglett elsőre. Csak időben kapcsoltam."

Nem tudom, hova jártál, speciel az ELTE-t ismerem, ott a felsőfokú angol a belépési szint, minden óra angolul van, rengeteg angol szakirodalom, ha alacsonyabb szintű nyelvtudással érkezel, és nem vagy kb. egy zseni akkor el is engedheted az egészet.

"300 évvel ezelőtti szépirodalmi művek értelmezéséhez meg egy felsőfokú TELC vizsga nem garancia, hiszen sok szó már nem használt vagy éppen más jelentésű."

Maga a vizsga megléte itt irreleváns, de a magas szintű angoltudás szükséges, még ha nem is teljesen elégséges.

máj. 1. 09:39
 8/8 A kérdező kommentje:

Akkor itt most van olyan, aki végezte már a Pázmányban a szakot? Nem szívesen szólok közbe, csak a kérdésem ez volt.

Egyébként megnyugtatom a #1 válaszolót. Már van felsőfokú reál végzettségem, szóval nem fogok éhen halni. Ezt a szakot azért szeretném elvégezni, mert tényleg szeretem a nyelvet, a hozzá tartozó gondolkodásmódot és egyszer szeretnék műfordítással (is) foglalkozni.

Szerkesztés:

Köszönőm az eddigi válaszokat. :)

máj. 1. 17:27

Kapcsolódó kérdések:

Anglisztika mellé milyen okj?

Sziasztok. Most fogom elkezdeni az Anglisztika szakot az egyetemen, és érdeklődnék hogy milyen okj-t ajánlanátok hozzá? Turizmusból már van 1 okj-m. Valami informatikával kapcsolatos vagy ügyintézéssel kapcsolatos érdekelne, esetleg ingatlanközvetítői. Előre is köszönöm a válaszokat.

Milyen szint a C1 igazából?

Miben külömbözik egy C1 vagy egy B2? Mekkora tudáskülömbséget jelent? Évekkel ezelőtt csináltam 70%-os emelt angol érettségit az milyen szint? Akkor a maihoz képest gyengének mondanám az angol tudásomat. Nem okoz gondot beszélgetni senkivel, max ha valaki embertelenül...

ELTE anglisztika minor?

Mennyire lehet ott a nyelvet elsajátítani? Jelenleg B2 (középfok) szinten vagyok, a főszakos anglisztikára is elég ennyi a belépéshez, a kérdésem inkább arra vonatkozik, hogy a minoros alacsonyabb óraszámmal el lehet-e érni a C1-es (felsősokú) szintet? Elvileg a...

SZTE BTK anglisztika tárgyfelvétel. Hogy is van ez, hogyan lehet amerikanisztika és anglisztika között választani?

Arra lennék kíváncsi, hogy hogyan zajlik ez az egész tantárgyfelvétel és a szakirány választás a Szegedi tudományegyetemen belül. Minden információ hasznos lenne.

Valóban haszontalan lenne felsőfokon az anglisztikát választani?

Fiam jó angolból és logikus lenne, ha középiskola után ezt tanulná. Viszont jöttek olyan tanácsok, hogy elvesztegetett évek lennének az anglisztikával foglalkozni és inkább az infó felé orientálódik.

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!