Magyarországon tényleg ilyen sokan beszélnek németül?
Azt eddig is tudtam, hogy az angol után a német a legnépszerűbb nyelv, de a több mint 1 millió ember meglepett. Az én környezetemben, vagy még amikor iskolában voltam a német volt a leggyakoribb választott második nyelv, de akár alap akár középfokú nyelvvizsgáig csak 1-2 ember jutott el. [link]

válasza:Ott van a válasz a cikkben:
"A növekvő tendencia biztató, de azért azt érdemes megjegyezni, hogy a kérdőív semmilyen módon nem definiálta mit tekint nyelvtudásnak. Ezen kívül a nyelvtudás szintjét semmilyen módon sem lehetett jelezni. Így könnyedén előfordulhat, hogy az önbevalláskor valaki túlértékeli saját magát. A nemzetközi felmérésék ugyanis évek óta arról számolnak, hogy a magyarok nem vagy alig beszélnek nyelvet. Az Eurostat adatai szerint 2016-ban Magyarországon közel 58 százalék volt azoknak az aránya, akik semmilyen idegen nyelven sem tudtak megszólalni.
"
Valószínűleg rengeteg ember alapfokú, vagy annál is gyengébb nyelvtudással bejelölte, hogy beszéli.

válasza:

válasza:

válasza:A nyelvtudás soha nem volt azonos semmiféle nyelvvizsgával. Most sem.
A magyarok a németekkel, osztrákokkal évszázadokon át annyira együtt éltek, hogy többen beszéltek németül, mint magyarul. Ennek a nyoma máig hat. Még a Kádár-korban is a német nyelv tanulása volt a leggyakoribb - éppen a szülői hagyományok miatt. Plusz a nagy számú német nemzetiségi.
A dualizmus korában a magyar polgárok alig beszéltek magyarul, mindent németül csináltak, német egyetemekre jártak. A mesterlegények több évszázadon át német tanulmányokat végeztek, azt hozták haza. Akkor az angol sehol sem volt. Ennek hivatalosan csak kb. 80 éve lett vége, de soha nem törlődött el.

válasza:Kérdezö: Anyanyelvi szinten beszélek németül, de még soha nem jutott eszembe nyelvvizsgát tenni belöle, mert semmi értelme vagy haszna nem lenne számomra.
Angolból erös B2-es szinten vagyok (különbözö vizsgatesztek alapján), de ebböl sem tettem vizsgát, mert nincs szükségem rá.
Oroszul B1-es szinten vagyok, nyelviskolai felmérö tesztek szerint, de ebböl sincs nyelvvizsgám.
Mindhárom nyelven el tudok bármiröl beszélni, az orosznál kicsit egyszerübb fogalmazásban, németül meg legalább annyira tudok beszélni, stb, mint magyarul, az angol meg elég a - nemzetközi - munkahelyemen, ahol ez a használt nyelv.
Nyelvvizsgát nem kérnek sehol, elég, ha gyakorlatban tudom használni ezeket, viszont volt, illetve van olyan magyar kolléga, ami C1-C2-es nyelvvizsgával nem tud rendesen kommunikálni, föleg szóban vannak nehézségei. Szóval egy nyelvvizsga nem sokat jelent a legtöbb esetben, csak egy papír.

válasza:az ilyen kis felméréseknek azért nem szabad hinni, mert kitölti boldog-boldogtalan, és lelkesen beikszeli, hogy ő nagyon ügyes baba ám, mert a kis zöld bagoly megdicsérte őt.
duolingót nyomogatni vagy gyárban két-három szót felszedni németül az messze nem nyelvtudás, de az ilyen kérdőívek ezt elfelejtik figyelembe venni.

válasza:Emlékszem apám elment egy 60 órás angol meg egy 60 órás német tanfolyamra, aztán amikor jött a népszámláló nő, akkor bejelölte, hogy ő beszél angolul, németül meg oroszul (ők még azt tanulták a suliban). Az más kérdés, hogy egyik nyelven sem tudott volna kérni egy pohár vizet.
Amúgy én valahol azt olvastam, hogy a német nyelvet beszélők aránya az országban olyan 1 % körül van, és ez is valószínűleg a nemzetiségek miatt, mert a nyelvtanítás az országban katasztrófa, főleg a német. Az angolt még felszedik a gyerekek a neten, a németet meg a kutya sem veszi komolyan. Amúgy a nemzetiségek sem feltétlenül beszélnek németül, mellettünk vannak sváb települések, erőltetik is a németet a suliban, de nem igazán sikerül a dolog. Amúgy tiszta pazarlás, én tuti megtanítanám a gyerekemnek az anyanyelvemet, még ha nem is olyan nyelvű országban élünk. Abból csak profitálhat, de én nagyon sok sváb családot ismerek, ahol már nem adták tovább a nyelvet a gyerekeknek.
A nyelvvizsga amúgy nem jelent semmit, tanulsz, leteszed, elfelejted. Van aki meg nem csinál nyelvvizsgát, mert nem kell neki, de mégis beszéli a nyelvet. Az csak az egyetemi felvételihez fontos, a munkahelyeken pl. senkit nem érdekel, úgyis leinterjúztat, ha van felsőfokú nyelvvizsgád akkor is.

válasza:" én tuti megtanítanám a gyerekemnek az anyanyelvemet, még ha nem is olyan nyelvű országban élünk"
EZ ELMÉLETBEN nagyon szép ötlet, a GYAKORLATBAN nem megy, csak ha legalább mindkét szülö azonos nyelvet hozott.

válasza:Azon a napon nyelvvizsgáztam németből, amikor a népszámlálás volt. Azóta már felejtettem rendesen, de talán még visszahozható.
Apukám beírta nekem az angolt is, pedig jó, ha B1 szinten voltam, azóta egyáltalán nem használtam, miután abban a tanévben vége lett a giminek, de akkor ís a beszédem volt a leggyengébb készségem. Némettel se sokat foglalkoztam azóta.
Ellenben apukám magának nem írta be szerintem az oroszt, mert mindig azt mondja „ő nem tud egy szót se", pedig diplomája van belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Milyen szegénység az, ahol nem tudsz szakembereket elhívni a házadhoz, mert kis munkáért meg sem mozdulnak? Jelenleg kertépítésről beszélek. Nem nagy munka, csak kis tereprendezés, és füvesítés. 2 napos munka lenne, kb. 500-600 E forint, aminek kb. a fele munkadíj, és...
Közvetlen gyerekkoromból egy roma srácot ismertem az általános iskolából de ő normálisan beszélt magyarul úgy mint bárki más, viszont sokszor hallok a buszon,a vonaton olyan romákat akik úgy beszélnek mint hogyha nem is Magyarországon születtek volna holott itt születtek....
Ez alapjan itt jólét van.
A magyar állam szekuláris állam és a lakosságának a legnagyobb része ateista vagy agnosztikus. Ha megkérdezed őket, hogy hisznek-e Istenben, akkor többségében annyit mondanak, hogy igen, de nekik személyes istenük van, másképp látják a dolgokat, nem tartoznak igazán...
Itt ki tud spanyolul ezen az oldalon?
Akik ott élnek magyarok, másabb mint MAgyarországon élni, vagy jobb?
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!