Azok, akik Nyíregyházán túl-de még Magyarországon nőttek fel- tudnak-e es szlovákul a határ közelsége miatt ?

válasza:Ez nem a lokációtól függ, hanem elsősorban a családi, szociális környezettől. Ha mondjuk az egyik szülő (és ebből adódóan a rokonok egy része) szlovák vagy ukrán, akkor valószínűleg a gyerek is meg fogja tanulni valamilyen szinten a nyelvet, de ha a szülők nem beszélik, az iskolában pedig nem tanítják a nyelvet, akkor nem tanulja meg.
De figyelembe véve, hogy a KSH adatai alapján ebben a régióban a legalacsonyabb a legalább egy idegen nyelvet beszélők aránya, plusz itt egyik legalacsonyabb az iskolázottság (ami azért erősen korrelál az idegennyelv-ismerettel) nem gondolnám, hogy egy tömeges jelenség lenne.

válasza:Szerintem több szlovákul beszélőt találsz Békéscsabán, mint az északkeleti határszélen.
Illetve néhány az északi hegyi faluban az öregek rendszerint " tótul" tárgyalnak egymással.

válasza:Nem igazán. Az ukrán (ruszin)-magyar nyelvhatár a mai országhatártól jóval északkeletebbre húzódik, gyakorlatilag SzSzB megyében nem létezik ukrán diaszpóra, és a határ másik oldalán is jórészt magyarok élnek. Csak üzletemberek, és bölcsészek beszélnek ukránul, meg akik Ukrajnából költöztek SzSzB-be.
A szlovákkal kicsit más a helyzet. Történelmileg jelentős kisebbséget alkottak Szabolcsban, a második világháború előtt még 1-2 ezer szlovák élt a területen, főleg Oros, Kótaj, Máriapócs és Nyíregyháza településeken. Viszont a magyar-szlovák lakosságcsere alatt a területről gyakorlatilag az összes szlovákot áttelepítették Csehszlovákiába, ezért aki ma SzSzB-ben beszél szlovákul, az szinte sose anyanyelvi beszélő.

válasza:Nekem van egy ugandai baràtom- volt kollégàm akinek nincs anyanyelve.Az anyja kumam,az apja valamilyen màstörzsi nyelvet beszélt.Egymàs között a hivatalos szuahélit használtàk.Ő angol iskolàba járt, majd Odesszában ( a volt CCCP- ben,),egyetemre- oroszul.Egy magyar de orosz-német tanàrnövel hàzasodott.
Akkor neki mi az anyanyelve?
Kapcsolódó kérdések:
Tapasztalatokra vagyok kíváncsi. Jövedéki területem dolgozom, vámügyintéző képzéssel is rendelkezem. Jelenleg magánszektorban dolgozom a szakmában, viszont érdekelne, hogy mennyire érné meg váltanom. Kereset, idő, munkaközeg, mennyire terhelő munka ez. Továbbképzést...
Vám-, jövedéki és termékdíj ügyintézőt végeztem. Ez egy OKJ-s képzés volt.
Röviden annyi, hogy külföldön (Angliában) élek, és nincs meg a 7. és 8.osztályom. Úgy volt, hogy május végén teszek vizsgát 7. és augusztusban pedig 8.osztályból. Azért május végén mentem volna vizsgát tenni, mert akkor van a kompetencia és magyarból meg matekból a...
Egy határőr azt mondta hogy nem,lehet eddig sose szóltakxd Mondtam is neki hogy 2 éve itt járok ö a benzinkutig szerette volna hogy sétáljak...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!