Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás

A kérdés

Ti szeretitek a második nyelvetek?

Most vagyok 9.-es és nekem németet kell tanulni...én utálom..de szerencsére 2-es leszek..

Szerintem hülyeség ez a második nyelv..el kéne törölni..elég az angol is..olyan ronda ez a nyelv..soha nem megyek az országukba se

Nektek mi a véleményetek a 2. Nyelvetekről?Keress kérdéseket hasonló témákban: német, francia, olasz, spanyol, angol, nyelv, gimnázium, középiskola, tanulás, idegen nyelv

  jan. 9. 21:45  Privát üzenet  

A válaszok
1 2

Én imádom a második idegen nyelvemet, nekem az az angol, 4 év alatt felsőfokra jutottam vele. Ugyanakkor 12 évig tanultam németül suliban, és a középfok sem jött össze. Ennek oka, hogy nálunk kiöregedett, fásult tanárok tanították mindig. Nem lehetett velük kompromisszumot kötni pl szótanulás terén, 3 naponta 100 szavakat kellett tanulni, persze, hogy senki nem tanulta meg. Angolból sokkal nyitottabb gondolkodású tanáraink voltak, megbeszéltük, hogy inkább naponta felelünk, de kevesebből így a hét végén ugyanannyit teljesítünk mintha egyszerre kéne sokat. Fiatalos gondolkodásúak voltak, nyitottak az újdonságra, megtanítottak beszélgetni minket.


Szerintem totál rosszul tanították 12 évig nekünk a németet, a nyelvtan és a szavak magolása nem célravezető. Pár hete kezdtem újra, ugyanazzal a tematikával ahogy anno angolt is tanultam, elég jól állok. Nem tudom, hogy műküdik a plus quam perfekt, de nem halnék már olyan könnyen éhen ha kidobnának németországban, nem úgy mint abban a bizonyos 12 év némettanulással töltött időszakban.

Egyébként most, hogy már nem kötelező, szerettem meg a németet. Nehéz volt legyűrnöm az utálatomat, de sikerült mostanság szépséget találnom a nyelvben.


Egyébként életemben harmadik, negyedik idegen nyelvet is szeretnék.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/18Időpont jan. 9. 22:03 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Nekem is német is a második nyelvem, én 7. osztály óta tanulom. 7-8.-ban még "izginek" tartottam, meg akkor még nem osztalyozták olyan komolyan. 9.-ben sem volt vele bajom, csak annyi, hogy a tanárunk mindig a könyvhöz készült teszteket íratta meg dogának, ahol nagyon hülye volt a pontozás, kettőt választ elrontottál és már 3-ast kaptal.

Amikor ezeket az eseteket vettuk, hogy tárgyeset, birtokos, részes azt nem igazán értettem, úgy mentem el nyári szünetre, hogy ezekről fogalmam sem volt. Aztán idén, 10.-ben elkezdtem latint tanulni és megvilágosodtam! Érthetőbbé váltak ezek az esetek, és sok minden más is, mivel a latin "leegyszerűsített változata" a németben sok helyen megtalálható.

Összességében nincs bajom a némettel, de angolból fogok nyelvvizsgázni.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 69%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/18Időpont jan. 9. 22:27 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Köszi a választ!

# 3/18Időpont jan. 9. 22:50 Privát üzenet
Gréti 7 nevű felhasználó válasza:

Nekem is német a második. Az angolt mindig is szerettem, különösen 9-től, mert akkor kaptunk egy nagyon jó tanárt aki motivált és mindig mindenben segített. 10-ben le kellett adnia a csoportot mert osztályt kapott de akit kaptunk az is legalább ugyan ilyen jó. A német tanárt is kedveltem (első 3 évben volt ő, most 12-re másik lett) de a nyelv annyira nem tetszett. Első két évben még megvolt az ötös, 11-ben a kegyelem négyes, most valószínű hármas leszek. Amíg foglalkoztam vele addig jól ment bár annyira sosem mint az angol.

Szerintem fontos az idegennyelv oktatás, nagyobb hangsúlyt kellene rá fordítani és kicsit másképpen tanítani. Pl: több beszéd és életszerű helyzetek, mondjuk hogyan foglalsz le egy szállást stb.

Én tanárnak készülök angol-történelem vagy angol-tesi szakra és így nekem felesleges a német, mert sosem fog kellene. Viszont aki valamilyen céghez megy majd dolgozni ott nagy szükség lesz rá, sok helyen már az egy idegennyelv nem elég vagy jobb pozícióba kerülhetsz, ha beszélsz legalább két idegennyelvet.

Ez persze csak az én véleményem.

18/LA válaszíró 82%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/18Időpont jan. 9. 23:57 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Gréti 7 nevű felhasználó válasza:

*kelleni.

A válaszíró 82%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/18Időpont jan. 9. 23:58 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Nem kéne eltörölni, mert az angol már annyira alap. De választási lehetőséget meg kéne adni.

A válasz 74%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 87%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/18Időpont jan. 10. 00:26 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Nekem a német volt az első nyelvem, német nemzetiségi tagozatos voltam általános suliban is és én azt nagyon szerettem. A németet középiskolában is szerettem volna folytatni, aztán olyan suliba kerültem, ahol kötelező volt az angol és amellé lehetett választani egy másik nyelvet. Úgyhogy így az angol lett a második nyelvem, aminek akkor nagyon nem örültem. Előtte ugye soha nem tanultam angolul, emiatt olyan furcsa volt az egész és nem is akartam, mert nem is én választottam, hanem muszáj volt. Aztán később fordult a kocka... A már tanult nyelvből év elején mindenkinek kellett írnia egy tesztet és az alapján osztottak be csoportokba. Én bekerültem a legjobb németes csoportba, de első órán közölte a tanár, hogy ugyanazt fogjuk tanulni, mint a kezdők, mert ő azt szeretné, hogy tuti ne legyenek hiányosságok senkinél sem és ő amúgy is feleslegesnek tartaná, ha többet tanulnánk, mert az érettségi úgyis csak B1 szint. Úgyhogy a haladó német csoportban az ABC-vel kezdtünk... Persze, voltak olyanok, amiket jó volt átismételni, de a nagy részét már tudtuk és borzalmasan unalmas volt. Ekkor nagyon megutáltam a németet és kb. mindent el is felejtettem, amit tanultam, ma már semmit nem tudok németül. Viszont az angolt, ami ugye a második nyelvem volt, nagyon megszerettem a középiskolában és utána azzal is tanultam tovább.


Én nem tartom hülyeségnek, hogy két nyelvet kell tanulni, sőt szerintem jó. Maximum azt tudnám elképzelni, hogy ez opcionális legyen és pl. aki nem szeretne még egy nyelvet tanulni, akkor az választhasson inkább valami mást (valami sport vagy plusz ismeret, ami nem az alap tanterv része). Viszont az biztos, hogy jobb lenne, ha nagyobb lenne a választék a nyelveket tekintve és nem csak a szokásos angol, német lenne elérhető. Nálunk volt még két másik nyelv is, de azokat csak adott osztályok választhatták és én pl. ezt sem értettem, hogy ez miért csak az ő kiváltságuk. Szóval szerintem jó lenne, ha több nyelvet lehetne tanulni, mert lehetséges, hogy valakinek egy orosz vagy egy spanyol jobban tetszene vagy esetleg akkor már tudja, hogy azzal szeretne továbbtanulni, de a suliban nincsen rá lehetősége (és vidéken annyira tanárt sem könnyű találni ilyen és még ritkább nyelveknél... pl. én egy vidéki egyetemvárosban lakom, de csak Budapesten találtam tanárt az általam választott nyelvhez). Persze, vannak speckó középiskolák, nyelvi előkészítővel, tagozatokkal meg olyanok, ahol sokkal több nyelv van, de ezt egy általános iskolás gyerek még nem biztos, hogy határozottan el tudja dönteni, hogy mit szeretne, illetve szerintem túl nagyok a különbségek iskola és iskola között.A válaszíró 79%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/18Időpont jan. 10. 00:57 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Nincs reális világképed, az angol nyelvtudás (nem a kettes, hanem a gördülékeny kommunikáció írásban és szóban is) kb. a belépő szint minden komolyabb helyen. Persze, ha elmész valahova sor mellé biorobotnak, akkor tényleg nem számít.


Nekem német volt az első, nagyon jól ment, középiskolában már felsőfokúm volt, angol a második, amíg nem lett normális tanárom, addig utáltam, de aztán megtanultam és jó lett, ma már többet használom és emiatt jobban is megy az angol, és jobban szeretemA válasz 23%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/18Időpont jan. 10. 08:17 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Nekem is a német volt a második. AKKOR, amikor tanultam, szerencsére még szerettem. 3 év alatt meglett a középfokú nyelvvizsga belőle, utána megutáltam:S

De spanyolt választhattam volna még, az sem hiszem, hogy jobban tetszett volna, és a német tanár klasszissal jobb volt, mint a spanyol, ez is nagy szerepet játszott a nyelvválasztásban (ugye meg is volt az eredménye, csak iskolai órák alapján 0-ról 3 év alatt meglett a középfok).

Később autodidakta módon olaszt tanultam, azt nagyon szeretem:), de azt a sulimban ugye nem lehetett volna választani.

(Egyébként az első nyelvem az angol, szeretem is.)

Én nyelvtagozaton voltam, így egyértelmű, hogy fontosnak tartom az idegen nyelveket, és hogy legalább egy idegen nyelvből használható nyelvtudása legyen az embernek. De nem tagozatos osztályokban nem erőltetném a második nyelvet, mert sokan az első nyelvükkel sem jutnak dűlőre - szóval nem tagozatos osztályokban egy nyelvet tanítanék kötelezően, de azt rendesen! (És faktot ajánlanék egy másodikból, de már 9. osztálytól)A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 81%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/18Időpont jan. 10. 09:12 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Spanyol volt a második idegen nyelvem. Maga a nyelv tetszik, nem is volt nehéz, szerettem is. Az egyetlen probléma hogy 9-10-ben szartam bele, mivel a tanárnő annyira nem követelt semmit, hogy ezáltal senki sem tanult. Ezt nagyon sajnálom hogy így eltoltam, hiszen most nagyon jó lenne ha tudnék az angol mellett spanyolul is :)

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 81%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/18Időpont jan. 10. 12:33 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Jó német nyelvkönyvet keresek. Ti melyiket szeretitek?
Miért szeretitek az angol nyelvet?
Ti hallottatok már a brieffreunde. De oldalról? Szeretitek?
Mi szép egy nyelv nyelvtanéban? Miért szeretitek a nyelvtant?
Nektek melyik a kedvenc idegen nyelvetek?
Melyik legyen a következő nyelv? Ti mit tanultok és miért? Miért szeretitek?

Kérdések a Közoktatás, tanfolyamok rovatbólKérdések a Nyelvtanulás rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!