Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Speciális tanfolyamok » Fogászati asszisztensnek...

Fogászati asszisztensnek megéri tanulni?

Figyelt kérdés

Nehéz a tananyag?

El lehet vele helyezkedni?


Tapasztalatokon alapuló válszokat előre is köszönöm!jan. 17. 01:07
 1/8 petraa07 válasza:
88%

Szia nem tudom h Budapesten élsz e vagy vidéken. Én lassan 10 éve h vizsggáztam. Van benne nyilván nehéz tananyag is. Igazából kinek mi mert én pl kitünő voltam. Nagyon szerettem tanulni. Csak akkor vágj bele ha tényleg érdekel és szeretni fogod és türelmes empatikus és kitartó ember vagy.


Az elhelyezkedés - nekem nagyon nehezen ment, most sem a legjobb mert itthon nem fizetik meg!! Se magán se OEP.

Ahhoz nagyon ki kell fogni a rendelőt ja és nm árt ha van ismerősöd is.

Ezzel Ausztriában már nagyon jól lehet keresni de ahhoz már érdemes egy Higit is letenni azt is egyetemen.

Én most ezt tenném ha most kezdeném. :)


Sajnálom nagyon hogy nem most vagyok annyi idős!

jan. 17. 08:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
93%

Én fogorvosként válaszolok.


Hogy nehéz-e a tananyag, azt nem tudom megítélni, nyilván egy fogorvosi egyetemmel köszönő viszonyban sincs, illetőleg most sok a rövidített, 1 éves, 9 hónapos képzés, ami sajnos nem jelenti azt, hogy 9 hónapban van összezsúfolva a 2 éves tananyag. Nekem volt szerencsém frissen végzett asszisztensnővel dolgozni és sajnos nagyon hiányos volt a tudása és itt egészen az alapokra gondolok. De ha résen vagy, ha tényleg meg akarod tanulni a szakmát, akkor munka közben úgyis el fogod sajátítani, ha az orvosban is van némi jóindulat (meg persze nem saját maga ellensége), akkor fog is segíteni benne, nem fogsz ott állni, mint bálám szamara, hogy nem tudod mit is kéne csinálni.


Én nem mondanám, hogy elvégezni nehéz, inkább maga a munka olyan, hogy nem való mindenkinek. Alapvetően egy 2 személyes munkahelyen fogsz dolgozni, ahol a jó kapcsolat kölcsönös alapokon nyugszik. Azt sajnos el kell fogadni, bele kell törődni, hogy te ott egy alárendelt fél vagy, az orvos a főnököd és lesz ez akkor is így, ha 40 év múlva te ott állsz majdnem 60 évesen és kapsz egy frissen végzett 24 éves fogorvost magad mellé. Ehhez nagyon komoly alázat kell, nagyon sokan nem képesek rá. Ugyanígy érvényes az is, hogy az orvos szava szent, tehát ha ő mond valamit, akkor te kapát kaszát dobsz el és azt csinálod. Bár hangsúlyozom, én sokszor mikor látom, hogy az asszisztensem épp nekiállt valaminek és nekem semmibe nem telik várni 10 mp-et, esetleg karnyújtásnyira van az odakészített anyag, akkor nem fogom azért ugráltatni, hogy nekem egy negyed mozdulattal kevesebbet kelljen tennem. De azért ez nem az a hely, ahol nekiállsz kávézni, telefont nyomkodni, pláne akkor nem, ha beteg ül a székben. Véleményem szerint az asszisztensnek mindemellett eléggé meg kell osztania a figyelmét, míg én kényelmesen belemélyedek a munkámba, addig az asszisztens folyamatosan monitorozza, hol tart a kezelés, készíti oda az eszközöket sokszor anélkül, hogy mondanám, mert van benne már annyi rutin, hogy tudja, ennek a kezelésnek ennél a fázisánál ezt és ezt fogom használni. Közben rendet tartasz, tisztítod a műszereket, ha adott esetben kapkodod fel a telefont és időpontot egyeztetsz, azt a lehető leggyorsabb és legrövidebb módon teszed, mert ha segítség kell az orvosnak, akkor van az a szitu, ahol nem lehet várni és egyáltalán az a beteg élvez mindig elsőbbséget, aki ott ül a székben. El kell sajátítani egy olyan kommunikációt, hogy még a legidősebb, legszenilisebb néninek is 20 mp alatt tudj időpontot adni anélkül, hogy végig kellene hallgatnod a teljes történetét. Ez amúgy szerintem tök nehéz, hogy ne is érezd magad bunkónak, mert a szavába vágtál, de tényleg haladjatok is a dologgal, mert tényleg nem érsz rá a telefonon lógni. Aztán ott az adminisztráció kérdése. Erre is oda kell figyelni és nem nagyon lehet hibázni, jön egy ellenőrzés, és ki tudja milyen büntetésre számíthat az ember.


Elhelyezkedés: mindig lesz vele munkád, ugyanis nagyon keresik az asszisztenseket. Abban viszont még fogorvosként is egyetértek az első válaszolóval, hogy a fizetés az nem éppen méltányos. Tényleg ki kell fogni azt az orvost, aki tisztel és szeret annyira, hogy ezt pénz formájában méltányolja is. A többség valóban nem ilyen, erre érdemes majd egy állásinterjún rákérdezni, hogy a bevételed miből tevődik össze, jár-e valami plusz mondjuk egy körzetes rendelőben egy fogpótlás után, vagy túlóráért stb. Ha nem, akkor érdemes továbbnézelődni, én is mindig megtoldom az asszisztensnőm bérét még úgy is, hogy alkalmazott vagyok, de a párom és az anyósom is, szintúgy fogorvosok (anyósom asszisztensnője adott pillanatban jobban keresett, mint anyósom, a nyugdíj előtti 5 év súlyozottan számít a nyugdíj kiszámításában, így jobb fizetést adott neki).


Ha már van egy pár év rutinod, és azt a visszajelzést kaptad, hogy jó munkaerő vagy, esetleg van valami plusz, amit fel tudsz mutatni, mondjuk egy német nyelvtudás és amúgy is az osztrák határ mellett tervezel dolgozni, akkor ne szemérmeskedj a bérigényeddel szerintem. Nyilván ehhez kell azt szerencsés szituáció, hogy aktuálisan nem baj, ha pár hónapig nem találsz munkát, de még én magam is bicskanyitogatónak találom, amikor pontosan jól tudom, hogy az orvos, pláne a határmenti hazaviszi bőven a 7 számjegyűt minden hónapban, ehhez képest meg kap az asszisztens egy nettó 180at, azt örüljön. Miközben az én asszisztensnőm egy körzetes rendelőben jóval többet kap. Szóval kitartónak kell lenni és tényleg érdemes Plusz tudásokat felmutatni!

jan. 17. 09:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a kímerítő és hasznos válaszokat! :)


Egyébkent Mosonmagyaróváron lakom, itt rengeteg fogorvos van, így lehetőségem talán lenne elhelyezkedni.


Leírtak alapján sokkal összetettebb szakma, mint hittem. Szóval most eléggé elbizonytalanodtam, hogy képes lennék-e helytállni.

Az alázattal egyáltalán nem lenne gond, szeretek beosztott lenni. Szívesebben dolgozom úgy, ha megmondják a feladatom, minthogy magam kelljen feltalálnom magam.

jan. 17. 19:46
 4/8 anonim ***** válasza:
86%

Igazándiból egy idő után pont az lenne a lényeg, hogy ne mondja meg neked senki, mit is csinálj, hanem effektíve találd ki magadtól. Persze nyilván gondolatolvasónak nem kell lenni, de ha elhangzik egy diagnózis, benned azonnal le kell pörögjön, hogy az általában milyen terápia szokott lenni és az adott orvos ehhez milyen eszközöket használ. Tehát alapvetően mégis csak önállónak kell lenni, és ami még nagyon fontos (ezt a korábbi válaszomból kihagytam), hogy ahány orvos, annyiféle személyiség. Valaki azt szereti, ha mindent a kezébe adnak, más meg szereti maga kiválogatni, hogy mivel is fog dolgozni. Valaki a 4 kezes kezelést preferálja, amikor ott állsz a beteg mellett és szívod el az elszívni valót, más meg megoldja egyedül és addig az asszisztencia foglalkozzon például az adminisztrációval. Akárki mellé is kerülsz dolgozni, mindig hozzá kell simulnod az új személyiséghez. Valójában szerintem amúgy ez egy olyan munka, amihez kellőképpen magas intelligencia kellene, csak sajnos az elmúlt években eléggé elinflálódott és sok a gyengébb képességű, aki "jobb híján" végzi csak el. Írtam, hogy volt szerencsém frissen végzettel dolgozni. Nem is feltétlen azzal volt baj, hogy most végzett, mert ugye azt is írtam, ha valaki meg akarja tanulni a szakmát, az meg fogja. Én még igyekeztem is segíteni neki, megmutatni mit miért használok. A gond az volt, hogy az illetőnek megingathatatlan meggyőződése volt, hogy ő már tud mindent, nem hogy nem volt vevő segítségemre, de igen komoly bajok is voltak, például rendszeresen el voltak írva a fogak, a terápiák, a műszereket rossz helyre pakolta, mert nem látta át a logikai rendszert, ami szerint el voltak rakva. 2 évig is dolgoztam vele, 2 év után nem sikerült megtanítom neki A és B műszer közti különbséget (jól látható, szabad szemmel felismerhető különbségekről van szó), ami egyben azt is jelentette, hogy ezek szerint nem is értette, hogy adott szituációban miért kértem a szokott A helyett a B-t. Most kérdés, hogy az illető ennyire gyenge képességű volt, vagy ennyire magabiztos volt a tudását illetően, esetleg mindkettő. De nem volt jó stratégia, nem véletlenül nem dolgoztunk sokáig együtt.


Mindazonáltal szerintem nem kell megijedj. Írásod alapján nem tűnsz butának egyáltalán, ha saját magad is úgy érzed, hogy alázatos vagy, ráadásul Móváron, ami fogászati szempontból egy aranybánya, akkor van perspektívád ebben a szakmában :) váltani meg tudsz bármikor. Ha meg kis önállóságra vágysz, akkor hozzáteszel egy dentálhigiénikusi végzettséget is, ehhez egy német tudás és mindjárt labdába rúgsz Móváron. De máshol is egyébként, mi itt az ország közepén hónapokig kerestünk asszisztenst, pedig írtam, hogy nálunk még honorálva is volt a jó hozzáállás.

jan. 17. 20:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
0%
Nagykepu vagy fogorvos! Egymasnak vagytok kiszolgaltatva ez egy team munka. Egymasra utaltsag vam!
jan. 17. 22:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Az én fogorvosnőm a 4 kezes kezelést szereti, ugyanakkor mondja is az asszisztensek, hogy mit készítsen pl.tömésnél. Majd odaadja a kezébe a szerszámokat. Azokat van amikor kéri de sokszor volt olyan is hogy csak egyszerűen ott volt a kezében. :D Az asszisztensnő által. Aztán amíg a fogorvosnővel megbeszélem a dolgokat az asszisztens megírja a papírt stb.

Szuper páros, szeretem mindkettőt. Van igazság abban amit a fogorvos írt, de az is igaz hogy egyik a másik nélkül nem sokat ér. Ketten egészítik ki egymást.

jan. 19. 00:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
25%
Egyáltalán nem volt nagyképű a fogorvos. A te készülékedben lehet a hiba,5-ös, ha ez a komment neked nagyképű. Nekem az volt a nagyképű, aki leirta, ohgy ő "kitűnővel" végezte az asszisztensit.Egy ilyen egyszerű képzésnél (egy egyetemhez képest igencsak egyszerű) még az a szerencse, hogy megtanulja a szakma alapjait és nem kettessel hajlandó vizsgázni.
jan. 20. 05:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
65%

Nem, mert szarul fizet.


Annyit keresel csak mint egy pénztáros.

jan. 20. 14:57
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!